6.SINIF FEN BİLGİSİ SORULARI
1. Biberde bulunup hayvan hücresinde bulunmayan organel hangisidir ?
a) Sentrozom b)Kloroplast c) Ribozom d) Mitokondri

2. Aşağıdaki organel ve görevlerinden hangisi yanlıştır ?
a) Ribozom –Protein sentezi
b) Mitokondri-Enerji üretimi
c) Lizozom- Besin üretimi
d) Endoplazmik retikulum-Madde iletimi

3. Bitkinin boyunun uzaması, kalınlaşmasını sağlayan doku hangisidir ?
a) Sürgen doku b)Salgı doku c)İletim Doku d) Koruyucu doku

4. Aşağıdaki bitkilerden hangisinde destek doku yoktur ?
a) Armut b) Kiraz c) Çimen d) Erik

5. Aşağıdaki bitkilerden hangisinin kökü yanlış verilmiştir ?
a) Buğday-Saçak kök b) Mısır-Kazık kök
c) Havuç-Depo kök d) Sağan-Saçak kök

6. Tohum çimlenmesinde aşağıdakilerden hangisi gerekli değildir ?
a) Su b) Sıcaklık c) Işık d) Karbondioksit

7. Aşağıdakilerden hangisi çiçeksiz bitkilerin ortak özelliğidir ?
a) Döl almaşı gösterme b) Damarsız olama
c) Tohumsuz olma d) Spor oluşturma

8. Kemiğin hangi kısmında kan hücreleri üretilir ?
a) Kırmızı kemik iliğinde b) Kemiz zarında
c) Sarı kemik iliğinde d) Süngerimsi dokuda

9. Aşağıdaki kaslardan hangisi yapı ve görevleri bakımından diğerlerinden farklıdır ?
a) Mide kası b) Bağırsak kası c) Böbrek kası d) Bacak kası

10. Safra kesesi bulunmayan bir insan hangi besinin sindiriminde zorlanır ?
a) Yağ b) Protein c) Vitamin d) Su

11. 0 Rh. (-) kan grubuna sahip birisi aşağıda verilenlerin hangisinden kan alabilir?
a) AB Rh.(-) b) A Rh.(-) c) B Rh.(-) d) 0 Rh.(-)

12. Canlılarda üreme hücrelerine ne ad verilir ?
a) Embriyo b) Zigot c) Gamet d) Yumurta

13. Beyinciği zedelenen birinde aşağıdakilerden hangisinin kaybı söz konusudur ?
a) Vücut dengesini sağlama b) Bilgileri depo etme
c) Refleksleri kontrol etme d) Sindirim

14. Aşağıdakilerden hangisi şartlı reflekstir ?
a) Diz kapağına vurulduğunda ayağın hareketi
b) Çocuğun yanan sobadan kendini sakınması
c) şıkla karşılaşan göz bebeğinin küçülmesi
d) Öksürme

15. Mikroplu bir hastalığa yakalandığımızda kandaki akyuvar sayımız artar. Aşağıdaki durumlardan hangisi
bu açıklamaya uyar ?
a) Şeker hastalığı b) Kolun kırılması c) Bademciğin şişmesi d) Tansiyonun yükselmesi

CEVAP ANAHTARI
1-a, 2-c, 3-a, 4-c, 5-b, 6-c, 7-c, 8-a, 9-d, 10-a, 11-d, 12-c, 13-a, 14-b, 15-c