Ders Anlatım Eğitim Blogu,Öss,Sbs,Dersler

fizik, kimya, biyoloji, ingilizce, öss, sbs, öğretmenler

A-Aşağıdaki parçadaki boşlukları am / is / are ile doldurunuz.(Gereken yerde not olumsuzluk ekini kullanınız) (15×1=15p)

I ……..Emily Freeman and I……….fourteen. I ……..called ‘Em’ for short. I live with my friend in Turkey. Her name ……..Melek. She ………from Istanbul. My father and mother …………..here. They ………….in England. My father ……..a businessman and my mother ………a journalist.I miss my family a lot but I like living in Istanbul. I ………a student and I go to Turkish classes. They ……… on Tuesday and Thursday. My teacher………a Turkish woman. The class ……..very big and my Turkish …….quite good now. It ……..great to be here.

B- Yukarıdaki parçaya göre sorulara cevap veriniz. (5×3=15p)
1- How old is Emily? ……………………………………………………
2-What is Emily’s friend’s name?…………………………….. ……………….. ………………..
3-Where is her friend from ?……………………….. ……………….. ………………….
4-What is her father’s job?…………………….. ……………….. …………………….
5-Is Emily a student?…………………. ……………….. ………………………… ……………….. …………..

C-Aşağıdaki kelimelerin karşılıklarını yazınız. (5×2=10p)
worm…………………… camel………………… squirrel…………………….
tortoise…………………… snail………………….

D-Aşağıdaki sayıların karşılığını yazınız.(10×2=20p)
90………………………… 21………………………… 67…………………………
25………………………… 76………………………… 17…………………………
54………………………… 45………………………… 83 …………………………
18…………………………

E-Aşağıdaki cevaplara uygun sorular sorunuz. (5×4=20p)
1-……………………………………………………?
No, she hasn’t. She has got an old dress
2-What………………………………………………?
I’ve got a nice flat in Adana.
3-……………………………………………………?
Yes, Ayşe has got long fair hair.
4-How many ………………………………………..?
I’ve got three jackets.
5-How many……………………………………………….?
They have got two cows.

F-Aşağıdaki soruları kendinize göre cevaplandırınız. (5×4=20p)
1- What nationality is your friend? ……………………………………………………………
2- Who’s your favourite singer? ……………………………………………………………
3- What is your father’s name? ……………………………………………………………
4- What’s your favourite TV programme?……………….. ……………….. ………………………… ………
5-How old is your mother?………………….. ……………….. ………………………… ………………..

NAME&SURNAME :
NUMBER:

1.USE THE SIMPLE PRESENT FORMS OF THE VERBS (20 PTS )
e.g: Cindy and Gary …..like………… (like) hamburger and pizza

1. I …………………(wash) my hands before meals.
2. John ……………………(study ) medicine.
3. My family and I ……………….(watch) TV at nights
4. Liz ………………………… (speak) four languages.
5. My mum ……………………….(w ork ) at a hospital.

2.Write the correct word in the blanks below.
My your His her
İts our Their

1. The boy likes ————school.
2. Mary sees ————–mother every day.
3. My friends bring ———–children to our place on Saturdays.
4. The cat eats ————-food quickly.
5. I often forget ————-key.
6. You write in ————–book in class.
7. We bring ————-pencils to class.
8. The men always bring ———-wives to the party.
9. Mr Adams teaches ———–class in the morning.
10. She likes to give presents to ———–grandchildren.

3.CHANGE THE SENTENCES INTO POSITIVE OR NEGATIVE (20 PTS )

1.The dog doesn’t like melon ______________________________ .

2.I play basketball every morning. ___________________________.

3. We don’t live in London. ______________________________ __

4. I hate basketball. ______________________________ ____

5.Shelia works in a hospital. ______________________________ ___

4. WRITE THE OPPOSITES OF GIVEN ADJECTIVES (20 PTS )

1. EASY X ____________ HANDSOME ________________.
2. EXPENSIVE _______________
3. CLEVER __________________ NEW : __________________

5. Answer the following questions.(5×5=25)

1. Have you got a dog?(-)

2. Has Ali got a red Ferrari? (+)

3. Have Peter and Daniel got a bicycle? (+)

4. How many books have you got on your table? (4)

5.How many friends has your sister got? (11)

ayfa-1

Unit 1 –personal IDENTIFICATION

b.read and complete the dialogue.Use*Hi,hello,name*
1.boşluk Hi
2.boşluk Name
3.boşluk Hello

Sayfa-2

a.Read the dialogue and qrite Jim*s surname
Name:jim
surname: Thompson

b.Complete the sencentes according to the dialogue
1.Jim is
2.Surname
Devamını Oku »

8. Sınıf İngilizce Yazılı Soruları

1) What will you do if you are hungry?                                                                                                                   

 a)I will watch T.V.           b)I will  read a book

       c)1 will sleep                     d)I will eat a hamburger               

2) I’m taking driving lessons.I………………………..drive a car soon.                   

       a)will be able to                 b)am able to

       c)was able to                     d)are able to

3) Bob is strong.He can carry 100 kilos.

     a)Bob is too weak to carry 100 kilos    b)Bob is strong enough to carry 100 kilos

    c)Bob is too strong to carry 100 kilos   d)Bob is weak enough to carry 100 kilos

4) A: Kerem has got a headache.  B: He ……………………. take an aspirin.

      a)too             b)smell           c)enough               d)should

5) The cinema is ……………………. the cafe and bookshop.

      a)next to     b)behind      c)opposite      d)between

6) A doctor is a person …………………. examines the patients.

      a)who         b)which      c)where        d)whose

7) Active: He speaks Turkish in Turkey.  Passsive:………………

     a)Turkey is spoken in Turkish.     c)Turkish is speak in Turkey.

     b)Turkish is spoken in Turkey.     d)Turkey is speak in Turkish.

8) Tony…………………….swim when he was six years old.

      a)is able to                     b)was able to

       c)can                              d)will be able to

9) While I………..(cook),I………..(burn)my hand.

        a)am cooking/burnt       b)was cooking/burn

        c)was cooking/burnt      d)cooked/was burning

10) A:Faruk wasn’t  reading a book.    B:…………… We.

       a)Neither was        b)Neither were        c)So were        d)So was

11) I……………  …………….  I’ll wear my jacket.

      a)feel cold                         b)look beautiful

       c)smell delicious              d)sound good

12) This watch isn’t cheap enough to buy.( expensive ). This watch ……….  .

         a) isn’t  too expensive to buy.             b) is too  expensive to buy

         c) are too expensive to buy                c) aren’t too expensive to buy

13) There are ……………..tomatoes in the fridge.You must buy…….

      a)a little/any                          b)any/some

     c)a few/any                             d)a few/some

14) You ……………cross the street at the red light.

       a)shouldn’t                            b)should

       c)must                                    d)have to

15) ……………………….?They were having lunch in the canteen.

       a)What were they doing?                      b)Who was having lunch?

       c)Where were they having lunch?       d)When were they having lunch?

16) A:What does a postman do? B:A postman is a person………………

       a)who sells milk                                      b)which delivers letters

       c)who delivers letters                             d)who types letters

17) Ayşe’s parfume …………………………….. very good.

       a)looks          b)sounds         c)tastes            d)smells

18) Ali is old ……………………………… to go to school alone.

       a)too           b)enough            c)either              d)nor

19) I hate people……………………………

       a)who help poor people                          b) who are kind

       c)who tell lies                                           d)who are polite

20) Anıtkabir ……………… by millions of people.

         a) was grown     b)was visited     c) is visited     d) is drunk

21) Someone has stolen your friend’s bike. He ………… inform the police.

        a) shouldn’t    b)  may        c) can           d) should

22) There is a bank……….the right,…………..the supermarket.

        a)in/next to                                            b)on/between

        c)on/next to                                            d)in/near

23) Exercises are ……………………………………. by students at schools.

         a)written            b)wrote              c)write                d)writed                                       

24) We …………the film if we……………….

       a)will miss/don’t hurry                   b)won’t miss/don’t hurry                               

25) Tom …………………….to the bank.He left you a message.

       a)has  gone                        b)has been

        c)go                                 d)will go

 

26) I am ………………… short to play basketball.

      a)enough              b)either                  c)too                  d)nor

27) Your father bought a new car. How does it look? It looks  …………

        a) soft              b) nice         c) angry      d) happy 

28) ……………. is spoken in Devamını Oku »

Anadolu Lisesi Coursebook Cevapları

3.ünite cevapları…

Page 20:
1.c
2.a
3.d
4.b
Page 20-B:
1.Since
2.For
3.Since
4.For
5.since

Page 22
1. She lived in the house opposite
2.they had seen four young people
3.the boys hadn^’t see him entering
4.he could be a guest in the house

unit 5 cevapları..

pg.37

a. the most popular job is genetic engineer.
b. i want to be doctor.
c.

1.chef
2.grocer
3.hairdresser
4.farmer
5.babysitter
6.veterinarian
7.cashier
8.lawyer
9.ballerina
10.dentist

pg.39

a.no i do not know.
b.yes i believe in teamwork. you can do your work faster.
c.

1.c
2.d
3.a
4.g
5.f
6.e
7.b

unit 6 cevapları

pg.46
a. i often watch the news on tv.
b.kendi isteğine göre yazarsın…
c.i think they are in operating room in hospital. and they are operating someone.

listening & speking
a. good education often bring success but you do not keep on, good education does not bring success.

pg.47

reading&speking

a. i think if people want to look beautiful, they can.
b. no i do not
c. like famous.

e.

1.c
2.d
3.e
4.a
5.b

pg.48

B BölÜMÜ sırayla have been living- hasn’t found- have been- has been taking- hasn’t had- have been working- have been falling- has just bought- has been repeating- have been trying

f.

1.apploud
2.self-esteem
3.disgusting
4.celebrity
5.odd

h. yes i agree. you can create new appearance yourselves but not a new personality. because you have had your personality since you **re born

49.sayfa) A BölÜMÜ 1:has been washing-hasn’t finish 2:have you been driving 3:have you been taking 4:have never quarrel 5:have you been doin
B BölÜMÜ 1:b 2:a 3:b 4:b 5:a

pg 50.
a.yes i like read a newspaper
b.kendi isteğinize göre yaparsınız
c.i think it is news of 3th page
d.
1:foreing affaırs
2:Politics
3:economics
4:military
5:sport
6:cirime
7: **ather
8:disaster
9:religion
10:famouns people

f.
1. the driver ram away.
2.they **re trying to sneak into greece from edirne province.
3.rain s**pt everywhere. the flood chased people out of their homes.
4. he has broken his nose five times.
5.it was small commercial passenger plane.

pg. 52

a.
1:somewhere
2:nothing
3:anything
4:something
5:anybody

b.sırayla anybody -anywhere -no one- everybody
c.
1:nothing
2:anything- everything
3:somebody
4:everybody

pg.53

a. yes i like.
b.sırayla warmth- prisoner- painful- set foot- particularly- gained- better- scream
c. he is allergid to the cold british **ather.they moves australia.

Türkçedeki “değil mi” sorusu İngilizcede tek bir sözle karşılanmaz. Cümlenin zamanı nasıl kurulmuşsa ona uygun bir yardımcı kullanılır. Olumlu cümleler için uygun yardımcıların olumsuz biçimleri kullanılır.

You walk to school, don’t you?
Okula yürüyerek gidersin, değil mi?

You are walking to school, aren’t you?
Okula yürüyerek gidiyorsun, değil mi?

You were walking to school, weren’t you?
Okula yürüyerek gidiyordun, değil mi?

You walked to school, didn’t you?
Okula yürüyerek gittin, değil mi?

You’ll walk to school, won’t you?
Okula yürüyerek gideceksin, değil mi?

You have walked to school, haven’t you?
Okula yürüyerek gittin, değil mi?

You had walked to school, hadn’t you?
Okula yürüyerek gitmiştin, değil mi?

You have been walking to school, haven’t you?
Okula yürüyerek gidiyorsun, değil mi?

You can walk to school, can’t you?
Okula yürüyerek gidebilirsin, değil mi?

You must walk to school, mustn’t you?
Okula yürüyerek gitmelisin, değil mi?

You should walk to school, shouldn’t you?
Okula yürüyerek gitmen gerekir, değil mi?

Olumsuz cümlelere “değil mi” sözü şu şekilde eklenir:

You don’t walk to school, do you?
Okula yürüyerek gitmezsin, değil mi?

You aren’t walking to school, are you?
Okula yürüyerek gitmiyorsun, değil mi?

You weren’t walking to school, were you?
Okula yürüyerek gitmiyordun, değil mi?

You didn’t walk to school, did you?
Okula yürüyerek gitmedin, değil mi?

You won’t walk to school, will you?
Okula yürüyerek gitmeyeceksin, değil mi?

You haven’t walked to school, have you?
Okula yürüyerek gitmedin, değil mi?

You hadn’t walked to school, had you?
Okula yürüyerek gitmemiştin, değil mi?

You haven’t been walking to school, have you?
Okula yürüyerek gitmiyorsun, değil mi?

You can’t walk to school, can you?
Okula yürüyerek gidemezsin, değil mi?

You mustn’t walk to school, must you?
Okula yürüyerek gitmemelisin, değil mi?

You shouldn’t walk to school, should you?
Okula yürüyerek gitmene gerek yok, değil mi

Do you understand me?

Beni anlıyor musun?[/b]

Do you get it?

Anlıyor musun?

What do you think?

Ne düşünüyorsun?

Can you speak English?

İngilizce konuşabiliyor musun?

Do you know English?

İngilizce biliyor musun?

How can I help you?

Size nasıl yardımcı olabilirim?

Can I help you?

Size yardım edebilir miyim?

Can you help me, please?

Bana yardım edebilir misiniz?

What are you doing?

Ne yapıyorsun?

Where are you going?

Nereye gidiyorsun?

When will you come?

Ne zaman geliyorsun?

What time do you get up in the mornings?

Sabahları kaçta kalkıyorsun?

Can I speak with you?

Seninle konuşabilir miyim?

Can I ask you something?

Sana bir şey sorabilir miyim?

Do you agree with me about this?

Bu konuda benimle anlaşıyor musun?

Let me go out?

Dışarı çıkmama izin verecek misin?

You got it…
Anladın sen onu…

Where is the nearest restaurant?
En yakın lokanta nerede?

How much is it?
Bu kaça?

I’d like an appetiser

Aperatif bir şeyler almak istiyorum.

Shall we go for a drink?

Bir şeyler içmeye gidelim mi?

I’ll just have a coffee.

Sadece bir kahve alacağım.

I’d like to have breakfast.

Kahvaltı yapacağım.

A fruit juice / an orange juice / tomato juice

Meyve suyu / portakal suyu / domates suyu

One egg / ham and eggs / bacon and eggs / boiled egg.

Yumurta / jambonlu omlet / baconlu omlet / haşlanmış yumurta.

May I have … please?

…verir misiniz?
A coffee.

Bir kahve.

Cold / hot

Soğuk / sıcak

Salt / pepper

Tuz / karabiber

Can you bring me..

… getirir misin?

A plate / a knife

Tabak /bıçak

A spoon / a fork

Kaşık / çatal

Cheese / ham / salami

Peynir / jambon / Salam

Three cups of chocolate

Üç fincan kakao[/b]
Can you recommend a good reasonable restaurant?

Bize çok pahalı olmayan, iyi bir restoran önere-bilir misiniz?

Is there a restaurant here?

Buralarda res-toran var mı?

Traditional cooking.

Geleneksel yemeklerin olduğu.

Do you have any regional specialities?

Yöresel yemekleriniz var mı?

A restaurant with music.

Müzikli restoran.

A restaurant where trendy people meet.

Piyasa restorandı.[/b]

What will you have?

Ne alırdınız ?

I have to stay away from dishes with….

… yiyecekler yememem lazım.

May I have … instead of the dessert

Tatlı olarak… istiyorum.

What do you recommend?

Siz ne önerirsiniz?

What will you drink?

Ne içerdiniz?

I’d like some fish.

Balık istiyorum.

What kind of sea food do you have?

Deniz ürünü olarak neyiniz var?

How would you like it?

Nasıl arzu edersiniz?

Beef / veal / lamb / pork / chops / tenderloin / steak / leg / meatballs / fillet

Sığır eti/dana eti/ kuzu eti/ domuz eti/ pirzola/ biftek/ but/ köfte/ fileto

How would you like the meat done?

Etinizi nasıl istersiniz?

Boiled / braised / spit-roasted / kebab / oven roasted / grilled / casserole / roast

Haşlanmış/ ağır ateşte pişmiş/ şiş/ kebap/ fırında/ ızgara/ güveç/ rosto

Anything else?

Başka bir şey arzu eder misiniz?

May I have the bill?

Hesabı alabilir miyim?

We would like to pay separately

Ayrı ayrı ödeyeceğiz

GRAMMAR TEST – 005

1) “Where’s Ali?”* “He …………… to the pictures again.”
a. has been**** b. ‘d gone**** c. goes****
d. ‘s been**** e. ‘s gone
*
2) Hello, Ali. Where …………… ?
a. had you been**** b. are you**** c. have you gone
d. have you been**** e. you went
*
3) Everybody …………… coming, aren’t they?
a. will be**** b. is**** c. are**** d. aren’t**** e. isn’t
*
4) Everybody knows it, …………… ?
a. doesn’t he**** b. doesn’t it**** c. doesn’t one
d. don’t they**** e. isn’t it
*
5) Everything …………… in good order, …………… ?
a. is / isn’t it**** b. are / aren’t they**** c. is / aren’t they
d. aren’t / aren’t they**** e. isn’t / isn’t it
*
6) Put it on the table, …………… .
a. do you**** b. will you**** c. isn’t it****
d. don’t you**** e. is it

7) …………… birds can fly very high in …………… sky.
a. The / the**** b. Some / the**** c. Some / —–****
d. —– / —–**** e. The / a
*
8) What’s been happening here? You look terribly …………… .
a. unhappily**** b. angrily**** c. asleep***
d. anger***** e. disappointed
*
9) She looked at me …………… .
a. angry**** b. hungry**** c. silly****
d. happy**** e. angrily
*
10) What on earth are you cooking in the kitchen? It smells …………… .
a. nasty**** b. badly**** c. well**** d. nicely**** e. tastily
*
11) I’m so worried about him. He drives his car much too …………… .
a. quick**** b. fast**** c. speedy****
d. hurried**** e. hasty
*
12) The bus …………… in ten minutes.
a. was living**** b. is leaving**** c. will live****
d. isn’t living**** e. lives

13) I’ve eaten all of …………… ; will you give me some of ……………. ?
a. yours / them**** b. my / your**** c. them / mine
d. mine / yours**** e. yours / them
*
14) Güneş said that …………… .
a. I’m in my bedroom**** b. she was in her bedroom
c. “I’m in my bedroom” d. she is in her bedroom****
e. he is in his bedroom
*
15) What a clever girl …………… !
a. you are**** b. is she**** c. aren’t you****
d. isn’t she**** e. are you
*
16) What beautiful eyes …………… !
a. has she**** b. she looks**** c. does she have****
d. she has**** e. have you
*
17) I haven’t seen you for ages. Where have you …………… ?
a. escaping from me**** b. hiding yourself****
c. must have been d. been**** e. gone
*
18) I can’t find my keys …………… . I seem to have lost them.
a. everywhere**** b. somewhere**** c. nowhere
d. anywhere**** e. whereabouts
*
19) I’m sure they must be here …………… .
a. everywhere**** b. somewhere**** c. nowhere
d. anywhere**** e. whereabouts
*
20) I’ve looked for them …………… , but I can’t find them.
a. everywhere**** b. somewhere**** c. nowhere
d. anywhere**** e. whereabouts
*

01. e 06. b 11. b 16. d
02. d 07. b 12. b 17. d
03. b 08. e 13. d 18. d
04. d 09. e 14. b 19. b
05. a 10. a 15. a 20. a

GRAMMAR TEST – 004
1) …………… you help me with this heavy box?
a. When**** b. Do**** c. Will ***
d. Please**** e. How often
*
2) Let’s forget about it all, …………… ?
a. won’t we**** b. will we**** c. don’t we****
d. shall we**** e. let us not
*
3) “Now, …………… would ever need such a stupid gadget?”
a. When**** b. Who**** c. Which****
d. What**** e. Whom
*
4) This is …………… exciting book I’ve ever read in my life!
a. the more**** b. most**** c. more****
d. the more and most**** e. the most
*
5) This …………… look like my umbrella; it …………… yours.
a. mustn’t / must be**** b. doesn’t / must be**** c. is / isn’t
d. isn’t / would be**** e. must / mustn’t be
*
6) Would you like ………….. more coffee? I’d like you to have ………….. more.
a. to have / no**** b. any / any**** c. to have / any
d. some / some**** e. — / no more
7) I’d rather have it grilled …………… boiled.
a. from**** b. that**** c. then**** d. to**** e. than
*
8) I …………… read a lot when I …………… a child.
a. had to / had been**** b. used to / was****
c. have / have been d. am used to / used to be****
e. didn’t / had been
*
9) By the time we got home, it …………… raining.
a. had stopped *** b. has stopped**** c. stops
d. didn’t stop**** e. will have stopped
*
10) By the time we get home, it …………… raining.
a. had stopped *** b. had’t stopped**** c. stopped
d. didn’t stop**** e. will have stopped
*
11) The world …………… a lot since the days we were children.
a. will change**** b. should change**** c. had changed
d. is changing**** e. has changed
*
12) “Which of the two do you want to have?”* “………….. .”
a. Everyone**** b. All of them**** c. Nothing
d. Each one of them**** e. Neither one
*

13) Don’t make ………….. noise. Your father wants to get …………… sleep .
a. no more / any more**** b. any more / some more
c. some / some more d. any / no more****
e. some / some
*
14) He …………… already left when we ………….. there.
a. has / got**** b. had / got**** c. will have / got
d. would / got**** e. — / would get
*
15) …………… you like to go to the pictures (movies) tonight?
a. Should**** b. May**** c. Would****
d. Might***** e. Could
*
16) …………… door of …………… garage was damaged.
a. A / one**** b. A / a**** c. One / one****
d. A / the**** e. The / the
*
17) The letter …………… addressed to the wrong person. It never got where it was supposed to go.
a. will have been**** b. needn’t be****
c. must have been d. should have been****
e. ought to have been
*
18) He was born …………… eleven p.m. …………… March 26th …………… the year 1987.
a. on / at / in**** b. at / on / in**** c. at / in / in
d. on / in / on**** e. in / on / at
*
19) …………… man you’ve been talking about has just gone into the greengrocer’s across the street.
a. —**** b. Other**** c. The**** d. Which**** e. A
*
20) “…………… did you two meet last night?” “How many times must I tell you? We didn’t!”
a. Where**** b. Please explain why *** c. Who
d. Tell me when**** e. Whom
*

01. c 06. d 11. e 16. e
02. d 07. e 12. e 17. c
03. b 08. b 13. b 18. b
04. e 09. a 14. b 19. c
05. b 10. e 15. c 20. a

GRAMMAR TEST – 003

1) “How long has your husband been away now?” “Well, next Saturday he …………… for three weeks.”
a. will have been**** b. will be going****
c. will have been going d. has gone****
e. will have been gone

2) “He’s been working very hard just recently.” “So …………… ! He has an exam coming up, hasn’t he?”
a. he should**** b. has he**** c. much more****
d. is he**** e. would he

3) What a smart suit that is you’ve got on. It ………….. cost you a lot of money to buy.
a. ought to have**** b. needn’t have**** c. should have
d. can’t have**** e. must have

4) The work had …………… under extremely difficult conditions.
a. been doing**** b. to be done**** c. completed****
d. to complete**** e. done

5) They have the poor girl …………… the whole house twice a day.
a. cleaned**** b. to clean**** c. cleans****
d. clean**** e. will clean

6) On top of the hill …………… .
a. a castle stood enormous
b. an enormous castle stood
c. stood an enormous castle
d. the enormous castle stood
e. the castle stood enormous
*
7) Isn’t it time you …………… a sparkling new hair shampoo!
a. did yourself a favour and bought
b. are buying yourself
c. go and buy your sweetheart
d. will go and buy your family
e. buy me

8) I …………… it on my own by then.
a. am using**** b. had got used to using****
c. will never be able to get using
d. am used to do**** e. was used to use

9) …………… two months at sea, he came back healthier than ever.
a. Spending**** b. Being spent**** c. Having spent
d. While spending**** e. Having been spent

10) …………… rich people are, they never seem satisfied with their lot and always seen anxious to make …………… more money.
a. No matter how / still**** b. Some / any****
c. Whoever / that d. So much / so much****
e. Many / much

11) …………… had he drunk what was in the cup …………… he began to feel drowsy again.
a. When / that**** b. No sooner / than****
c. As soon as / then d. Whether or not / always****
e. Despite / never
*
12) She made a point of dying her hair and wearing dark glasses ………….. people wouldn’t recognize her.
a. if only**** b. so that**** c. as long as
d. in order to**** e. whether or not

13) I shall say no more …………… I be misunderstood.
a. so**** b. lest**** c. because****
d. even though**** e. in order that

14) His wife begged him not to drink too much …………… he would have to drive them home.
a. therefore**** b. whether**** c. that**** d. so**** e. as

15) He was thought, by all, to be undergoing some kind of training abroad, but he now appears …………… all through these months in a remote part of the country.
a. camping**** b. to have been camping****
c. to be camping d. having camped***** e. to camp

16) This friend of mine visited his doctor the other day with some stomach problems and the doctor simply suggested that he …………… away from alcohol for some time.
a. will stay**** b. would be staying**** c. stay****
d. would stay**** e. stays

17) …………… , he didn’t want to risk it for a third time.
a. Because he cannot fail again
b. Since the last time
c. Now that he has succeeded
d. Having failed twice already
e. Never again
*

18) …………… , we decided to go swimming.
a. The day being fine
b. Although it was a fine day
c. Despite the fact that the weather was fine
d. Unless it was nice weather
e. For fear that it might rain

19) “I’d like to have a word with you.” “Yes, but …………… ?”
a. about what we have to talk
b. what we have to talk about
c. what do we have to talk about
d. what about we have to talk
e. we have to talk about what

20) I’ve been trying to make you understand for the last half an hour: If you have posted that letter, it …………… there by now.
a. would have got**** b. had got**** c. is going to get
d. hadn’t got**** e. will have got
*

01. e 06. c 11. b 16. c
02. a 07. a 12. b 17. d
03. e 08. b 13. b 18. a
04. b 09. c 14. e 19. c
05. d 10. a 15. b 20. e

GRAMMAR TEST – 002

1) I’m simply surprised at your lack of authority on him. Why can’t you …………… him eat his dinner?
a. persuade**** b. ask**** c. make *** d. tell**** e. force
*
2) “You took the wrong bus.” “It ………….. the wrong one. It has brought me to the right place, hasn’t it?
a. must have been**** b. should have been****
c. ought to have been d. can’t have been****
e. may have been
*
3) Why don’t you pay some attention? I ………….. be talking to a brick wall!
a. would like to**** b. should better**** c. might as well
d. will go and**** e. am going to
*
4) Aristotle is known to have said something like this: ………….. man is a political animal is pretty obvious.
a. This**** b. That**** c. The**** d. A**** e. – – –
*
5) Listen to me, Ali. The man, …………… refused your proposal, has been arrested.
a. who have repeatedly**** b. – – -**** c. whom
d. whose daughter has**** e. when he
*
6) “Don’t worry; one of the robbers …………… ,” said a policeman to the gathering crowd.
a. are being pursued**** b. have been pursuing****
c. has been pursuing d. will be pursuing****
e. is being pursued
*
7) Theoretical physics …………… to be one of those pure sciences that …………… indispensable for the advancement of mankind.
a. happens/are**** b. happens/is**** c. happen/is
d. happen/are**** e. happens/- – –
*
8) I …………… asked to inform you that you’re dismissed from your post as of today.
a. – – -**** b. have been**** c. used to be****
d. had**** e. would have
*
9) Would you believe it! …………… was no other than our poor old postman who had fallen into the water still holding on to his bags.
a. It**** b. Someone**** c. Who****
d. Somebody**** e. Man
*
10) Darling, I’ve got news for you: Meltem, together with her husband and six children, ………….. come to stay with us for a whole month.
a. have**** b. – – -**** c. has**** d. don’t**** e. are to
*
11) …………… when the phone started ringing. This is the sort of situation that I find really annoying.
a. Although it doesn’t really bother me
b. Ever since my childhood, I get frightened
c. Hardly had I got in
d. No matter what I did
e. Immediately after I came home
*
12) Let’s face it: The salary of an ordinary grave-digger is much higher …………… .
a. in comparison with a doctor****
b. than a doctor**** c. than that of a doctor
d. than a doctor is**** e. if compared to a doctor
*
13) I’ve been meaning to ask you: This is the first time you are visiting Turkey, …………… ?
a. aren’t you**** b. is it**** c. are you****
d. isn’t it**** e. is this
*
14) No matter how hard I tried to make them understand, they just wouldn’t take my word for …………… I said, ………….. annoyed me very much.
a. what/which**** b. that/which**** c. that/that
d. which/that**** e. which/which
*
15) Let me tell you about a funny thing that happened to a friend of mine the other day: Well, he’d just had a new tyre ………….. on his car and he was going to drive the family out for a picnic. (The story continues…)
a. was fitting**** b. been fitted**** c. fitting
d. would be fitted***** e. fitted
*
16) Don’t you agree with me that learning a foreign language is great fun? …………… is to pick up a little Italian.
a. A very difficult language to learn
b. The language that I want to practise
c. What other language than Italian
d. What I am planning to do now
e. Italy is the place it

17) Yes, I know you’re tired and sleepy, but let me remind you one thing: If you …………… up all night to watch that stupid film, the world would look much brighter this morning, wouldn’t it?!
a. wouldn’t stay**** b. have not stayed****
c. hadn’t stayed d. would stay**** e. had stayed
*
18) The bus I intended to catch had an accident on the way and many people got badly injured. Just think of it: If I hadn’t missed it, I myself …………… recuperating in some hospital now.
a. would be**** b. had been**** c. wouldn’t have been
d. having been**** e. were
*
19) …………… for — what you call — his “reckless courage”, all lives would have been lost.
a. If it had been**** b. It wouldn’t have been****
c. Wouldn’t it have been d. If it were****
e. Had it not been
*
20) I’m pretty certain that, unless he’s offered more money elsewhere, he …………… our offer.
a. ‘d accept**** b. won’t accept**** c. wouldn’t accept
d. would’ve accepted**** e. ‘ll accept

01. c 06. e 11. c 16. d
02. d 07. a 12. c 17. c
03. c 08. b 13. d 18. a
04. b 09. a 14. a 19. e
05. d 10. c 15. e 20. e

Practice Exam 26 (35) Mark the best choice

1-From its description in the paper, the job sounds fantastic, but I won’t get too excited until I’ve had the interview and found out exactly what it will …………. .
A) qualify B) respond
C) contain D) involve E) represent

2-Susan left her briefcase on the bus, so she’s gone down to the Lost Property Office in order to try to ………it.
A)absorb B)recover
C)explore D) require E) discover

3-The police arrested a woman who was shoplifting, but unfortunately, they were unable to catch her…………., who managed to run out of the shop with the goods they had stolen .
A)accomplice B) criminal
C)witness D)casualty E) victim

4-Melissa needs to work herder. She………..passed the midterm exam, and I doubt she’ll pass the final at all.
A)vastly B)frankly
C)barely D) sparsely E) utterly

5-She dressed………..for the hike, wearing good, strong walking boots and long trousers to protect her legs.
A)competently B) entirely
C)glamorously D) shabbily E) sensibly

6-I wish she would stop boasting and telling everybody how marvellous she is! She’s the ……… person I’ve
ever met.
A)cheerful B) spiteful
C)confident D) conceited E)reckless

7-……….the first day, when it rained, we had really lovely weather while we were on holiday.
A) In addition to B) Such as
C) Rather than D) Apart from E)During

8-Would you mind if we stayed at home tonight, ………going out to the party?
A) besides B) whether
C) instead of D) owing to E)despite

9-…………..she hadn’t received the letter, she had no idea that she had won the prize.
A) In spite of B) Since
C) For D) Although E) While

10-The man was accused……….being involved………a p1ot to overthrow the government.
A) with/to B) for/from
C) about/with D) of/in E) from/at

11-Tom’s usually the first person to show up……….work in the 310- and he’s always………..the last to leave.
A)at/among B)in/with
C) to/from D) for/out of E) about/with

12-In order to………..the company, they had to take out a loan for £5,000.
A)give up B) put aside
C) see off D) work out E)set up

13-I’d like to spend our holiday at the resort………..Dave was talking about the other day.
A) whom B) which
C) whose D) what E) where

14-Do you agree with………….Tim has just said ’bout the new government?
A) how much B) what
C) whom D) how E) which

15-John saw the bus hit the cyclist because he was out on the balcony at the time, ………….. .
A)and I didn’t either
B)however, we did
C)but I didn’t
D)we were, though
E)and neither was I

16-If the rain gets…………, we’ll all be swimming to work!
A) the heaviest B) heavy enough
C) too heavily D) so heavily E) any heavier

17-There weren’t…………people to make up two complete teams, so we played football with nine players on…….. side.
A) any/all B) enough/each
C) many/every D) such/any E) no/both

18-Aithough as deputy chairman it was……….job to argue in favour of the company’s policy, he really didn’t agree with it…………. .
A) theirs/itself B) him/them
C) his/himself D) your/yourselves E) mine/him

19-From………….house we hired for the summer in the Green Mountains, in the north-eastern USA, you can see all the way to……….Canadian border.
A) the/the B) the/-
C) a/a D) -/- E) a/-

20-Since we………..the earliest bus, only people with their own cars………. before us.
A) would take/are arriving
B) are taking/will arrive
C) will take/arrive
D) had taken/have arrived
E) have taken/arrived

21-My television………….when a fire broke out at the service centre, so once the insurance claim is processed, I………..a new one.
A) has been re~a1rg/have given
B) had been repaired/will have given
C) was being repaired/will be given
D) had been repairing/was given
E) has been repaired/was being given

22-Tom told us he…………at 7.00, but it’s already 8.00, and he still…………. .
A) will have come/doesn’t arrive
B) had come/didn’t arrive
C) would be coming/hasn’t arrived
D) was going to come/won’t arrive
E) will be coming/hadn’t arrived

23-If the new computer system ………to us properly, we………so many mistakes on it now.
A)has been explained/don’t make
B)is going to explain/won’t have made
C)has been explaining/wouldn’t have made
D)had been explained/wouldn’t be making
E)is explained/aren’t making

24-These plants …….. on a daily basis; if they’re not, they probably…………very long.
A) is watering/haven’t lived
B) must have watered/wouldn’t be living
C) have been watered/aren’t living
D) had to be watered/didn’t live
E) should be watered/won’t live

25-While the average Lada ……….very long, Tom’s…………..300,000 km by the end of the month.

A) hasn’t lasted/would have done
B) isn’t lasting/is going to do
C) won’t last/had been doing
D) doesn’t last/will have done
E) didn’t last/was doing

Find the best completion

26-Before going to Africa to teach English, …………….. .
A) Tom lives in Singapore with his four children
B) Dennis had been an employee of the British government for 3Oyears
C) Scott would have been better off staying in France, serving diners
D) the rest of Joe’s family thought he should have become a lawyer
E) Steve has discovered that he can make much more money by selling cars

27-…………, you must subtract 32, multiply by 5 and divide by 9.
A) Though you may not be too keen on mathematics
B) A person’s weight can be recorded in either pounds or kilos
C) In order to convert Fahrenheit temperatures to Celsius
D) The metric system has all but replaced the old imperial one
E) The weather report said that today’s average would be 86F

28- Though the Dutch Reformed Church is the largest religious groups in Holland, …………. .
A) Roman Catholicism has been losing popularity in France
B) who follow a belief established by a former king of the Netherlands
C) the majority of the population are Shiite Muslims
D) the fact that there are very few of them in America
E) there are more atheists than followers of this religion there

29-……………, I’ll let you know the minute I find out anything.
A) ff1 had been told what we were supposed to do
B) Since you’ll probably find out before I do
C) Where we’re going to meet is up to you
D) Although now I have no idea when the party is
E) As I’ve known about the examination for ages

30- Upon overhearing the name of the new manager mentioned, ………… .
A)I think “Kylie” is a really dreadful name
B)it was a group of employees from the sales department
C)he was, obviously not well-liked among the staff
D)I became curious about what they were talking about
E)I don’t think they should have promoted him really

31-………..but in the past few years, he’s developed a taste for it.
A) I don’t know what they use to make spaghetti
B) Steve’s always loved the flavour of Coca-Cola
C) Lance used to think that ayran was repulsive
D) While Karl can’t stand his own mother’s cooking
E) Bill will never get used to eating olives at breakfast

32- The children were screaming loudly upstairs in their bedroom…………. .
A)that nobody heard the burglars enter the house through the back door
B)even though their mother was punishing them for their terrible behaviour
C)because of the neighbours, who are always complaining about the noise
D)so there was nothing at all anybody could do to get them to be quiet
E)until their father calls a baby-sitter and leaves to go to the supermarket

33-………..yet to be honest, at such a young age, I can’t tell the difference.
A) I saw our neighbour’s baby this morning and I think she’s had a boy
U When Joey was a baby, she would only eat one kind of biscuit
C) The seeds that I planted last month have finally begun to sprout
D) Both of the twin sisters wore exactly the same dress and hat
E) In America, children start school when they’re about five

34-……………., there’s no way you’ll understand my grandmother.
A)Even though she bas an impossible northern accent
B)As you can speak Ukrainian as fluently as I can
C)Of course she’s a very nice old woman
D)Unless you pay great attention to what she’s saying
E)Ever since she became senile a few years ago

Read the following passages and mark the answer

Sir Isaac Newton was drinking tea under the apple trees in his garden one summer afternoon in 1665 when an apple fell from an overhanging branch, hit him on the head and immediately provided the inspiration for his law of gravitation. According to the story that is how it happened, anyway. It may indeed be true, but no one knows for certain. Even the famed British astronomer Sir Harold Spencer Jones, who stated in 1944 that the story was probably true, later changed his mind, noting that ‘one cannot be sure either way.’ The story of Newton’s Apple first appears in Voltaire’s Elements de la Philosophic de Newton, published in 1738, long after the great Englishman had died and 73 years from the time the disputed apple fell.

35-The legend that’s being questioned in the passage.………….. .
A)has been shown to be complete nonsense
B)refers to how Newton was prompted to investigate gravitation
C)was first created by Sir Harold Spencer Jones
D)is a complete fiction invented by the French author Voltaire
E)expresses the luxurious life Newton was leading

36-According to the passage, Sir Harold Spencer Jones………. .
A)has a reputation for knowing everything about Newton
B)should not be taken too seriously as he is known to be indecisive
C)is well known for his work, which involves observing the universe
D)firmly denies that the incident with Newton and the apple ever happened
E)feels that nothing, including the story about Newton, can be known for certain

37-We can conclude from the passage that……….. .
A)Voltaire knew more about Newton’s life than anyone today possibly can
B)Newton deliberately spread the apple story to make his discovery striking
C)Newton came up with his theory just a few years before he died
D)Newton asked Voltaire to tell people about his incident with the apple
E)it’s doubtful whether the popular myth about Newton’s Apple is true

Penn Wood, one of Britain’s last surviving areas of ancient woodland, with.432 acres of mixed trees as well as grassland, is in a place of outstanding natural beauty. The wood has a record of public usage, stretching back through recorded history, but recently, the menace of ‘development and improvement’ threatened its survival. In a region already well-endowed with golf courses, the owner submitted plans for yet another 18-hole course. However, this angered local residents. They put up so much opposition to the plans that they were turned down by the Environment Secretary. Frustrated by the strength of the opposition he was receiving, the landowner eventually sold up, and the land was bought by the Woodland Trust, which will preserve the whole site as a prime wildlife habitat.

35- The author seems to……….. .
A)think that environmentalists go too far when they interfere with landowners’ rights
B)be :-):-):-):-):-):-):-) with the outcome of the case mentioned in the passage
C)be too pessimistic about Penn Wood’s chances for survival
D)have lived in the area called Penn Wood for a long time
E)like golf, but thinks that some of the land in Britain should remain wild

36-Penn Wood is located in a region…………
A)which is really underdeveloped
B)where there are plenty of golf-courses
C)which is home to several rare species
D)where the residents are not interested in golf
E)which is desperately in need of a golf-course

40-Following pressure from local people, Penn Wood’s former owner……….. .
A)founded a nature preserve instead of a golf course
B)established a nature group called the Woodland mist
C)built an 18-hole golf course in the area
D)took the case to the Environment Secretary
E)had to sell the land to a nature group

Sleep researchers have found that people can make themselves wake up at a given time simply by deciding to do so before they go to sleep. Scientists took two groups of volunteers and, at nightfall, told one group that they would be woken at 6 a.m. and the other that they would be woken at 9 a.m. The sleepers’ levels of the hormone adrenocorticotropin, which is known to cause spontaneous awakening, were then measured. In each group, there was a rise in the levels of the hormone one hour before the volunteers expected to get up. The three-hour difference between the rise in hormones in the two groups suggests that the body can be programmed to wake up on command.

41-The people studied by the researchers………. .
A)participated in the experiment at their own will
B)suffered from insomnia
C)were having difficulty getting up early
D)were unable to wake up by other means
E)came from similar backgrounds

42-It seems that adrenocorticotropin………… .
A)exists in higher levels in people who wake up very early
B)is produced by the body some time before a person wakes up
C)can’t be measured without waking up the person being studied
D)is used by doctors for people who have difficulty getting up
E)is responsible for causing sleeplessness in a number of people

43-The experiment related in the passage has indicated that……. .
A)people who wake up at 6 a.m. have more hormones than 9 a.m. risers
B)computers can be used to help people wake up earlier than usual
C)our bodies are capable of being conditioned to wakeup at a suggested hour
D)the hormones that wake people up have a three-hour long cycle
E)hormones are more effective than outside stimuli for waning people

The Romanesque style of architecture flourished in the 11th and 12th centuries. Its primary characteristics are the round arch and thick walls, reminding people of the structures of ancient Rome. But the period is also noted for the reappearance of large figure sculptures and for the achievement of uniting sculpture with architecture. In the Romanesque period large numbers of figures began to be carved in stone in many cathedrals, churches and monasteries. These figures generally portrayed religious scenes, as the principal intent was to proclaim the teaching of the Christian faith. But at the same time, neither artists nor patrons had lost their taste for pure ornament. Thus, along with the biblical narrative appeared brilliant abstract decoration, based on the forms of plants, trees and animals.

44-We can assume that in the Romanesque period, architects………… .
A)imported ancient buildings from Rome, stone by stone
B)were less skilled than the sculptors they worked with
C)designed identical buildings to those in ancient Rome
D)excelled in plain designs, with few illustrations
E)must have worked closely with sculptors on the design

45-The carved figures in Romanesque churches ………… .
A)were painted onto the wooden panels
B)mainly illustrated biblical stories
C)were brought into churches from Rome
D)were only created by religious men
E)had been removed from older buildings

46-The sculptors who worked on Romanesque religious buildings………. .
A)not only created religious works but also images from nature
B)were only interested in Christianity, and had little interest in art
C)had to focus on the religious message and weren’t allowed any ornamentation
D)regarded themselves as superior to architects
E)preferred to decorate their work merely with religious themes

Stuttering is the term given to the condition in which the sufferer speaks with difficulty because he or she cannot easily say the first sound of a word. Overall, there are about 50 million stutters in the world. Despite decades of research, the cause of stuttering is not known, though – contrary to popular opinion – it is not thought to be caused by emotional distress. Some believe it might be caused genetically, but scientists have been unable to pinpoint the actual reasons. What is known, however, is that it affects four times more men than women, and that 25% of all children go through a stage of development during which they stutter. Stuttering can be extremely demoralising. Those who are severely affected often attempt to avoid speaking situations altogether.

47-The passage tells us that stuttering………. .
A)is passed down genetically from fathers to sons
B)usually stems from the sufferer experiencing a sudden shock
C)is a type of speech problem that affects a large number of people
D)can be avoided by neglecting to say the Initial sounds of words
E)is an incurable disease, and sufferers have no hope of recovery

48-We learn from the passage that scientists……….. .
A)know that stuttering is genetic, but haven’t found the gene that causes it
B)doing research into stuttering generally agree with public opinion
C)have not yet been able to determine exactly what causes stuttering
D)have discovered that both genetics and psychology cause stuttering
E)feel that stuttering is caused by emotional problems but can’t prove this

49-It is implied in the passage that stuttering………… .
A)will always cause people suffering from it to be unable to speak at all
B)can be avoided by trying not to speak around too many people
C)affects only one-quarter of all women, but practically all men
D)can have a large negative impact on the social life of the sufferer
E)is easily treated if people are willing to avoid speaking in public

Women do not compete against men in sport because of medical misconceptions about their bodies, says Ellis Cashmore, a professor of sociology. He claims it’s only in the past 300 years that anatomists have pointed out the differences between men’s and women’s bodies, apart from the most obvious ones. Before then, they were seen as fairly similar. By the late 19th century, closer examination led to anatomists looking for inferiorities in women’s bodies and believing that even their organs had different functions to men’s. Cashmore’s argument is that despite women’s exclusion from most sports for the first half of this century, they have caught men up rather rapidly. Women’s best times in the marathon have improved by an average per year of 2 minutes 47 seconds while men’s have improved by a mere 66 seconds.

50-It can be inferred from this passage that Cashmore believes that……….. .
A)modern medicine is based more on myth than on genuine scientific fact
B)sociologists are better qualified to discuss human anatomy than medical researchers
C)in the last three centuries, there have been significant changes in the anatomy of women
D)it is quite obvious that women should not be allowed to participate in sport against men
E)there’s no good reason why men and women shouldn’t compete against each other in sport

51-Accordlog to the passage, 19th century anatomists………… .
A)were surprised to learn that there were hardly any differences between men and women
B)were Claiming that women shouldn’t be excluded from various sports
C)discovered that, apart from the obvious differences, men and women were alike
D)supported the idea that women were physically weaker than men
E)were concerned with the reasons why men seemed to outperform women in sport

52-The author quotes the times 2 minutes 47 seconds and 66 seconds to illustrate that…….. .
A)despite progress, women still take more than twice as long as men in marathons
B)women are actually superior to men in long distance running
C) the gap between men’s and women’s performances in sport is shrinking
D) his theory is scientific by including mathematical figures
E) women will one day surpass men in athletic endeavours

Find the English translation
53- Merkes bankasi, faiz oranlarını yükselterek ya da düşürerek,bir ülkenin ekonomisini kontrol etmede yardımcı olabilir.
A)The economy of a country will grow providing the central bank lowers interest rates and controls rising prices.
B)By raising or lowering the interest rates’ the central bank can help control a country’s economic growth.
C)A country’s economic growth can necessitate arising or lowering of interest rates by the central bank.
D)The central bank of a country can raise or lower the interest rates in an effort to control economic growth.
E)A country’s economic growth is controlled by the central bank, which raises and lowers interest rates.

54-Güneş insan yaşamı için o kadar önemli olmuştur ki pek çok uygarlık onu bir tanrı, bazıları ise tanrıların armağanı olmuştur.
A) The Sun has been so vital to human life that many cultures viewed it as a god, while others as a gift from the gods.
B) Ancient cultures believed the Sun was essentia1 to human life, so they either worshipped it as a god or saw it as a gift from the gods.
C) Sun worship, in which the Sun is believed to be a god, evolved because of the Sun’s importance to the very essence of life.
D) Because of its significance to human life, the Sun was believed by many cultures to be a gift from the gods and even worshipped by some.
E) Many cultures have worshipped the Sun as a god, reflecting its vital role in human life, while others believed it was a gift from the gods.

55-Günümüzde, bilgisayarın kullanılmadığı bir meslek neredeyse hiç kalmamış gibi görünüyor.
A)Computers are used in virtually every occupation today.
B)It appears as if computers can aid virtually all people, no matter what their occupation.
C)There are hardly any occupations left which don’t use computers to carry out certain daily tasks.
D)Today, it seems as if there are almost no occupations left where computers are not used.
E)In today’s world, it appears that almost all occupations make use of computers in one way or another.

56-Toprak şekilleri ve iklim bakımından dünya çok büyük çeşitlilik göstermektedir.
A) The landforms and climates found on one side of the Earth vary considerably from those on the other.
B) The Earth is so immense that its landforms and climates show great variation.
C) A great deal of diversity is seen across the globe in landforms and climates.
D) The Earth manifests a great deal of diversity in its landforms and climates.
E) Landscapes and climates found throughout the Earth vary a great deal.

57-İnsanlar fırtınaları kontrol altına alamıyorlar ama onları önceden tahmin ederek, mal ve can kaybını mümkün olduğu kadar aza1tabiliyorlar.
A) Although unable to control storms, mankind can reduce the loss of life and potential damage by predicting them.
B) Storms are phenomena which cannot be controlled by mankind, but the amount of damage they can inflict has been minimised by early warning systems.
C) Advanced warning systems have enabled humans to predict storms, and thus minimise their potential for damage and injury.
D)Humans are unable to control the weather, but the amount of damage a storm can do has been minimised by accurate weather forecasting.
E) Humans cannot control storms, but by predicting them in advance, they can minimise loss of life and property.

58-Bütün omurgalı hayvanların karaciğeri vardır ve, büyük1ük ve şekil bakımından değiklik gösterseler de, bütün karaciğerler benzer şekilde işlev görür.
A) All vertebrates have livers, and all livers function alike, though they vary in size and shape.
B) Livers, which are present in all vertebrates, vary in size and shape but not in function.
C) One common characteristic of vertebrates is the liver, which, although varying in size and shape, usually performs the same function.
D) Performing a similar function in all vertebrates, livers are approximately the same size and shape in proportion to the animal’s size.
E) All vertebrates have livers, which vary in size and shape, and sometimes in the functions they perform.

59-Çok çeşitli konularda 400’den fazla kitabın yazarı olan Isaac Asimov kendini, doğuştan yazar olarak tanımlamıştır.
A)Seemingly born to write, Isaac Asimov wrote a total of 400 books on several different subjects.
B)The 400 books written by the born writer, Isaac Asimov, are on a wide range of subjects.
C)The author of more than 400 books on a broad range of subjects; Isaac Asimov described himself as a born writer.
D)Describing himself as a born writer, Isaac Asimov, has written over 400 books so far on varying subjects.
E)Because he wrote so many books, 400 in all, about so many subjects. Isaac Asimov could be described as a born writer.

60-Gerekli güvenlik önlemleri gözardı edilmediği sürece, dağcılık sporu hiçde tehlikeli değildir.
A)Unless the necessary safety measures are ignored, mountain climbing won’t pose much danger.
B)Mountaineering is completely safe providing all the necessary precautions are not disregarded.
C)Mountaineering is not dangerous at all as long as the necessary safety measures are not ignored.
D)Mountaineering is only my dangerous if any of the required safety measures are disregarded.
E)The danger of mountaineering can be reduced to almost nothing by taking notice of all the necessary safety procedures.

Find the Turkish translation
61-In her nave’s, Kate Chopin depicted wemen triug to free themmies from the conutraintm of society.
A) Kate Chopin’in romanlarında genellikle toplumun baskısından kurtulmuş, özgür kadınlar üzerinde durulmuştur.
B)Kate Chopin romanlarinda, kendilerini toplumun baskılarından kurtarmaya çalışan kadınları anlatmıştır.
C)Kate Chopin’in roman1arında kadınlar hep, toplumun baskılarına karşı mücadele içindedirler.
D)Kate Chopin, toplumun baskısını kırmaya çalışan kadınlara romanlarında geniş yer vermistir.
E)Kate Chopinin romanlarının konusunu, kadınların özgürlük için toplumun baskılarına baş kaldırışı olusturur.

62-In my opinion, what makes a commercial striking is not the person or persons acting in it, but the slogan used.
A)Bir reklam filmini tasarlarken, rol alacak kişi veya kişilerden önce, kullanılacak sloganın belirlenmesi gerektiğine inanıyorum
B)Benim düşümceme göre, bir reklam filminde kimin rol alacağı değil, kullanılacak slogan önemlidir.
C)Çarpıcı bir sloganın kullanıldığı bir reklam filminde rol alacak kisi ya da kişilerin çok büyük bir önemi yoktur.
D)Sanırım bir reklam filminde asıl etkileyici olan, filmde rol alan kişilerden çok, çarpici bir sloganın kullanılmasıdır.
E)Bence bir reklam filmini çarpıcı yapan, filmde rol alan kişi ya da kişiler değil, kullanılan slogandır.

63-For a patient suffering from hypertension, doctors usually prescribe, besides medication, a special diet and exercise program.
A)Yüksek tansiyonu olan bir hastaya sadece ilaç tedavisi değil, doktor denetiminde, özel bir diyet ve egzersiz programı da uygulanmalıdır.
B)Yüksek tansiyonu olan bir hasta için doktorlann öngördüğü tedavi yöntemi genellikle, ilaç, özel bir diyet ve egrersiz programından oluşur.
C)Genel olarak doktorlar, yüksek tansiyonu olan bir hasta için, özel bir diyet ve egsersiz programının ilaç tedavisi kadar önemli olduğunu söylüyorlar.
D)Yüksek tansiyonu olan bir hastaya doktorlar genellikle, ilacın yanı sıra, özel bir diyet ve egzersizprogramı da verirler.
E)Doktorlara göre,yüksek tansiyonu olan bir hasta, ilaç tedavisine ek olarak, özel bir diyet uygulamalı ve egsersiz yapmalıdır.

64-The Great Wall of China, which is a tourist attraction today, was originally built for the purpose of defence.
A)Esas olarak savunma amacıyla yapilan Çin Seddi, bugün pek çok turist çekmektedir.
B)Başlangıçta savunma amacına hizmet eden Çin Seddi, turistlerin çok ilgisini çekmektedir.
C)Bugün turistik bir yer olan Çin Seddi, aslında savunma amacıyla yapılmıştır.
D)Eskiden savunma amacına hizmet eden Çin Seddi, bugün turistik bir yerdir.
E)Çin Seddi, esas işlevi olan savunma amacı sona erince, turistik bir yer olmuştur.

65-It requires a lot of effort to produce good things, but in the end, it’s worth all the hardship suffered.
A)Güzel şeyler üretmek için çok çaba harcamak gerekiyor ama sonunda çekilen tüm sıkıntıya değiyor.
B)Güzel şeyler üretmek için çok çalışmayı ve sıkıntı çekmeyi göze almak gerekir.
C)Çok çabalamanın sonunda güzel bir şey ortaya çıkıyorsa, çekilen tüm sıkıntıya değer.
D)Çekilen tüm sıkıntıya değmesi için, harcadığımız çabanın sonunda güzel bir şey elde etmelisiniz.
E)Çok çabalayıp bir bir şey üretmek güzel ama sonuç çektiğiniz tüm sıkıntılara gerçekten değmeli.

66-They should not only build new hospitals, but also modernise the old ones.
A)Yeni hastaneler inşa etmek yerine, eskileri modernize edebilirlerdi.
B)Sadece yeni hastaneler inşa etmekle kalmayıp eskileri de modernize etmeleri gerekir.
C)Eskileri modernize edeceklerse, yeni hastaneler inşa etmek gerekmez.
D)Eski hastanelerin modernize edilmesi, yenilerinin yapılmasmdan daha önemlidir.
E)Yeni hastaneler inşa etmeyip, sadece eskileri modernize etmeleri gerekirdi.

67-Even if you feel extremely fit and healthy, it is useful to have a check-up at regular intervals.
A)Düzenli olarak genel sağlik kontrolü yapturmak, kendini son derece sağlıklı ve formda hissedenler için bile gereklidir.
B)Sağlıklı ve formda kalmak isityorsanız, düzenli aralıklarla genel sağlık kontrolü yaptırmanız gerekir.
C)Düzenli araliklarla genel bir kontrolden geçmek, kendinizi sağlıklı ve formda hissetmenizi sağlar.
D)Kendinizi son derece saglıklı ye formda hissetseniz bile, düzenli aralıklarla genel bir kontrol yaptırmak yararlı olur.
E)Kendinizi çok sağlıklı ve formda hissetmiyorsanız, düzenli olarak genel bir kontrol yaptırmak yararınıza olur.

68-The strong currents of rivers near falls are harnessed to generate electricity in many countries.
A)Çoğu ülke, nehirlerin çağlayanlara yakın bölgelerindeki kuvvetli akıntılardan yararlanarak elektrik üretir.
B)Nehirlerin çağlayanlara yakın kuvvetli akıntıları, pek çok ülkenin elektrik ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaktadır.
C)Elekirik ihtiyacının büyük bir bölümünü, nehirlerin çağ1ayanlara yakın kuvvetli akıntılarından yararlanarak karşılayan ülkeler vardır.
D)Pek çok ülkede, nehirlerin çağlayanlara yakın kuvvetli akıntılarından elektrik üretmek için yararlanılmaktadır.
E)Bazı ülkeler elektrik üretimi için, nehirlerin çağlayanlara yakın yerlerdeki kuvvetli akıntılarından yararlanmaktadır.

Find the best completion
69-………… . Instead, it ended in tragedy just 27 minutes after the chartered commuter plane took off from Montreal’s Dorval Airport on June 18. By the time the plane came to a fiery halt after an emergency landing at Mirabel Airport, there appeared little the rescue workers could do. Although fire-fighters managed to put out the flames, all 11 people on board died.
A)It was to have been a routine flight from Montreal to Peterborough for a group of engineers
B)Nine minutes alter take-off, the pilot Jean Provencher, radioed air traffic with engine trouble
C)What is now clear is that the passengers and crew of Flight 420 faced a truly horrible ordeal
D)It was the worst aeroplane crash in Canada since 1989, when 24 people died in Dryden, Ontario
E)The pilot reported ten minutes later that the plane’s left engine had suddenly burst into flame

70-Last year, when be was passing through a crisis, my Uncle Ben showed me a cartoon by Charles Addams. ……….. . I didn’t feel like analysing the carton. He insisted. He talked about it with such enthusiastic interest that I felt like having the thing framed for his birthday. Hang it on the wall and be done with it. I thought.
A)I was looking forward to visiting him again sometime
B)Uncle had been having a lot of problems since his wife had died in an accident at work
C)My uncle was none other than Benjamin Crader, the world famous botanist
D)What he meant was that I had been born and had grown up in France, outside Paris
E)It was an ordinary cartoon, good for a smile, but Uncle wanted to discuss it in depth

71-Six times as many young people kill themselves in Canada’s North-western territories than in the rest of the country. However, youth suicide was almost unknown until the 197Os. There is a reasonable explanation as to the causes of this increase. The majority of people who live in this sparsely populated province are of either Inuit Eskimo or Dene Indian descent. ………………. . They are now living in permanent settlements, jobs are scarce and the sense of worthlessness which youngsters feel all too often leads to depression.
A)In Inuit society, the elderly might wander off to save their families from the burden of caring for them
B)Although this people of the north are widely called Eskimos, the name they use for themselves is Inuit
C)The premier’s brother committed suicide in October 1979, after being sent to prison for theft
D)After four Inuit boys killed themselves within 3 months in 1988, volunteers set up a crisis line
E)The changes these traditionally nomadic people have had to face has caused huge social disruption

72-……….. . Indeed, in 1783, volcanic eruptions destroyed nearly 9000 lives – an overwhelming disaster. The largest volcano in the country, Hekla, in the south, has made the nearby countryside a desert, owing to the dust and boiling lava that it hurls out from time to time. Its last great eruption occurred in 1845.
A)Iceland’s active volcanoes have always been a threat
B)Iceland’s natural wonders include geysers and hot springs
C)Around the coast of Iceland, there are many islands
D)Most volcanoes have a conical shape and some form islands
E)A volcano is a mountain formed by the eruption of lava

73-The map of the London Underground, which can be seen on every train, on all stations, on the back of the London A-Z guide, on tea cloths on sale at the London Transport Museum, on posters, in diaries and in various other places, has been called a model of its kind, a work of art. ………… . They paid him £5.25 for it.
A)It represents the Underground as a geometric grid, and is not done accurately to scale
B)The tube lines do not, of course, lie at right angles to each other like Manhattan’s streets
C)It was designed by Henry Beck and first used by London Transport on posters in 1933
D)It has been reproduced in millions and served as a model for metro maps all over the world
E)London’s famous Victoria Station is named after Queen Victoria
74-……. . From there, waves of these Indo-European tribes began to wander southeast into Iran and India, southwest to the Balkans and western Europe and northwards to Scandinavia. Wherever they went, the Indo-Europeans assimilated with the local culture, although their language came to play an important role.
A)The ancient Indian Veda scriptures and Greek philosophy are written in related languages
B)By Indo-Europeans, we mean all the nations and cultures that use Indo-European languages
C)English and Hindi are both Indo-European languages, while neither Turkish nor Finnish are
D)About 49000 years ago, the Indo-Europeans lived in areas bordering the Black and Caspian Seas
E)The culture of the Indo-Europeans was influenced most of all by their belief in many gods
Find what can be said in the given case

75- You’re staying in a hotel and need to get up early the next day to catch a fight. Unfortunately, your alarm clock stopped working a few days ago, and you haven’t bought a new one since you’ve got another at home. In order to make sure you wake up early enough to be at the airport on time, you stop at the reception desk and ask the person working there:

A)Do you have any idea where I could buy an inexpensive alarm clock around here?
B)Why is it that all of the flights out of this city leave at such ridiculously early times?
C)If I gave you my alarm clock, do you think you could get it fixed by tomorrow morning?
D) I’m afraid I’m going to oversleep, so do you mind If I stay up all night talking to you?
E)Could you possibly give me a wake up call tomorrow morning at around 7.00 a.m.?

78-You are having an argument with a Mend about the meaning of an English word. Eventually you go and look it up in a dictionary, and find that you were right and your Mend was wrong. Proud of yourself, you return to your friend and say arrogantly:

A)I was right this time for a change, even though I usually get them wrong.
B)Well, I may be useless at grammar, but at least my vocabulary isn’t too bad.
C)I’m really surprised! I actually got something right for once in my life.
D)I’m seldom wrong about vocabulary. You shouldn’t argue with an expert.
E)Okay, I admit it. I was mistaken, even though I’m usually right.

77-You’re having a rough day at work and are under a lot of stress trying to meet a deadline when the photocopier breaks down. Frustrated, you swear at the copier, and then suddenly become aware that there is a young staff member, who you don’t know very well, present. You apologise saying:

A)I swear this copier was working yesterday. What’s happened to it?
B)Excuse my language! It’s just turning out to be one of those terrible days for me.
C)I’m sorry that the copier isn’t working. What a day for it to happen.
D)I’m sorry to bother you, but I wonder if you have any Idea how to fix this.
E)I regret to inform you that I will be unable to fulfil the appointed deadline.

78-You’re in class and trying hard to concentrate on a difficult exercise. One of your classmates is tapping his pencil on the table and you’re finding it distracting. Irritated, you say sharply:

A)Can borrow your pencil if you’re not using it at the moment?
B)Would you mind not doing that? It’s getting on my nerves.
C)Have you finished the exercise? Could you help me with it?
D)I’m finding it really hard to concentrate with all this noise.
E)You’re ruining that pencil. You’d better go and sharpen it.

79-You learn of an unpleasant and untrue story about yourself that has been circulating at work. Eventually, someone tells you which of your colleagues has been spreading the rumour. Hurt and angry, you confront this colleague, saying:
A) Have you heard the story they’re spreading around about you?
B)I’m so angry with him that I’d like to get him fired tomorrow.
C)I don’t know what I’ll do when I find out who’s responsible.
D)This office would be great if people didn’t spread rumours about others.
E)Why have you been telling everyone lies about me?

80-One of your friends has a job that you’d really like. It’s in an interesting field, and she earns a very good salary. However, lately she hasn’t been enjoying it as much as she did, and today she is moaning to you about it. Frankly, you still envy her because of her job, so you say unsympathetically;
A)I know what a pain work can be at times. I hate work too.
B)What a pity it is that your job isn’t going as well as it was.
C) If I were you, I’d be looking for something else right now.
D) I wish you’d stop complaining. You’re lucky you’ve got a great job.
E)Tell me more about the problems that you’re having at work.

81-You’ve been waiting for your bus for quite a while when a stranger stops his car at the bus stop and offers you a lift. Although you’re keen to get home, and the driver seems very friendly, you don’t feel comfortable about it, so you refuse politely, saying:

A)I wonder if you’re going in the direction of my house.
B)I wouldn’t dream of getting into a car with a complete stranger.
C)That’s very kind of you, but my bus will be along in a minute..
D)I don’t normally accept lifts from strangers, but on this occasion. I will.
E)Thanks very much. I was just thinking that my bus would never come.

Find the closest in meaning

82-The more I hear about him, the less I want to meet him.
A)I’ve never really wanted to know him, but now, I’ve got a strong feeling that I really should.
B)People keep telling me things about him, and so I’ve decided never to meet him.
C)I don’t know why people talk about that man so much, as I’ve met him and have little to say about him.
D)Each time I’m told something else about that man, my desire to meet him decreases.
E)I had wanted to meet the man, but now I know so much about him that I don’t think it’s necessary.

83-While it’s unlikely that they’ll win the election, they’ll surely affect its outcome.
A)They probably won’t receive enough votes to be victorious; however, they’ll definitely have an impact on the election.
B)They are far from being the favourite in the election; in fact, few people think they will be able to get more than a few votes.
C)If they really want to have a chance of winning the election, they will need to develop a much more effective strategy.
D)The results of the election cannot be determined yet, but not many people think they have much chance of winning.
E)As much as they would like to win the election, it’s doubtful that they’ll be among the top ranking parties.

84-Whatever the phone call was about, it was distressing enough, to make her cry.
A) She seems to burst into tears every time she talks on the phone.
B)She was in tears, so the phone call was obviously upsetting.
C)She was crying so much that she wasn’t able to answer the phone.
D)What I was calling about was the reason why she was crying so much.
E)Hearing her crying on the phone for whatever reason was very upsetting.

85-She stared at me blankly as if she didn’t know what I was talking about.
A)As she didn’t understand what I was talking about, she just Ignored me totally.
B)I don’t think she realised that I was talking about her outlook on life.
C)From the look on her face it appeared she didn’t understand what I was saying.
D)What I said was that she looked like someone who wasn’t very knowledgeable.
E)If she had known about it, she wouldn’t have looked at me so blankly.

86-The film has been banned on the grounds that it could cause offence.
A)People don’t like the film in that place, so it has been banned.
B)As the film might make people behave aggressively, they’ve banned it.
C)The film attacks certain places, so it has been banned in those areas.
D)The film has been banned in the places where it is likely to upset people.
E)The reason they’ve banned the film is that it may offend some people.

87-Until we’ve discussed it with him, we won’t be able to address the problem.
A)We couldn’t have solved the problem without talking to him first*
B)After having discussed the problem with him, we were still unable to solve it.
C)If we can’t decide how to solve the problem, we should discuss it with him.
D)Before we can start sorting out the problem, we’ll have to talk to him about it.
E)I’m sure we’ll find a solution to the problem alter we’ve talked to him.

Complete the dialogue

88 Gerald: The weather’s lovely today, isn’t it?
Felix : …………………………
Gerald: You should take a break and get out a bit.
Felix: I know, but I’ve simply got too much to do.
A)I haven’t the slightest idea. I’ve been inside working all day.
B)It is indeed. I got sunburnt when I went to get the paper.
C)When I was outside a few minutes ago. I actually felt a bit chilly.
D)I can see, but I’m so ill that I can’t even get out of bed at the moment.
E)If you like this kind of weather. Personally, I prefer it a bit cooler.

89-Customer: …………………………
Waiter: Oh’ the first comes with chips, salad and soup, while the other doesn’t.
Customer: Oh, in that case, I’ll have the dinner – I’m starving!

A)Is it possible to get a sandwich with chips and a bowl of soup?
B)Exactly what is in the soup of the day? Is it as good as yesterday’s?
C)What’s the difference between the dinner and the a la carte?
D)Could I have a plate of chips with my soup and salad, please?
E)I’m not sure what I want to eat, but first I’d like a lemonade.

90-Gary: My head feels as if someone’s hitting it with a hammer.
Bill: …………………………….
Gary: I had one about half an hour ago, but it doesn’t seem to be helping.

A)How did he manage to do that?
B)Why don’t you take an aspirin then?
C)Oh dear. Have you got a headache?
D)I think you should go and lie down.
E)You ought to try to relax a bit.

91-Nicola: This is a very interesting book about a woman who was kidnapped by aliens.
Barry: ……………………
Nicola : How can you take that attitude when you haven’t even read it?

A)Really? Could I borrow it when you’ve finished it?
B)Oh come on! You don’t read that rubbish, do you?
C)That does sound interesting. I’d like to have a look.
D)Wow! What a terrible thing to happen to someone.
E)I think I bought it, but never got round to reading it.

92-Fraser : ………………….
Helen: No, not if you return it when you’ve finished with it.
Fraser : On second thoughts, perhaps I’ll wait and ask her myself.

A)Would it be okay if I called my mum on your phone?
B)I’d like to borrow Wendy’s camera for a few hours.
C)Could I use the scissors on Heidi’s desk?
D)I wonder if you’d mind lending me a bottle of milk.
E)Do you think Maxine would mind if l used her calculator?

93- Debby: What have you done to your hand?
Julie: I cut it while I was making the salad.
Debby: ………………..
Julie: Oh, it’s not as bad as it looks.

A)Well, I hope you didn’t get blood in the salad.
B)You really aren’t very good in the kitchen, are you?
C)That must hurt! It seems to be bleeding a lot.
D)You poor thing! Still, it doesn’t look too deep.
E)That knife in the kitchen is really sharp.

94-Cliff :I’d like to talk to you about your punctuality, Martin.
Martin: ……………….
Cliff : Yes, but it was the first time this week.

A)What do you mean? I was here on time today.
B)I’m sorry, I know that l was late this morning.
C)Why me? Nobody in this office gets here early.
D)Yes, I know. Joe’s already talked to me about it.
E)Not again! You’ve always got something to say to me.

Find the odd sentence

95-(I) For a man to gain 1 pound in weight by eating fish, it has been claimed that 1.110 pounds of living matter must die first. (II) This is because 1,000 pounds of plant plankton have to be eaten to produce 100 pounds of small creatures in the sea. (III) In the United States alone about 36.5 million fishing licences are issued each year. (IV) These in turn are eaten to produce 10 pounds of fish. (V) This is the amount of fish which a man would need to eat in order to gain that 1 pound in weight.

A)I B)II C)III D)IV E)V

96- (I) The modern Olympic Games have been held every four years since 1896. (II) The first competitive event held in the ancient Olympian and other Greek games was the short footrace, or sprint. (III) This was run over a single length of the stadium, a distance of approximately 200 metres. (IV) This race was called, approximately, the stade. (V) For the first thirteen Olympiads, the stade was the sole athletic event staged in the stadium.

A)I B)II C)III D)IV E)V

97-(I)The Persians built the first windmills sometime in the 6th or 7th century ~D.. for the purpose of powering irrigation pumps. (I1) In some early large irrigation projects, mostly in arid and semiarid regions, little attention was paid to drainage. (III) Evolving over the years, by the eighteenth century, windmills were commonly used in Europe and America for grain-grinding and irrigation (IV) Along with waterpower, these provided the basic energy source for the Industrial Revolution. (V) In fact, two centuries ago, nearly every industrial process in existence ran on windpower.

A)I B)II C)III D)IV E)V

98-(I) The most obvious threat to the safety of your home is theft of its :-):-):-):-):-):-):-)s. (II) In fact, of all crimes committed today, crimes against property are the most common. (III) Needless to say, there are many more serious crimes such as murder, which take up a great deal of police time. (IV) However, this does not have to be the case. (V) Many people simply make it too easy for a burglar, by not securing their homes adequately.

A)I B)II C)III D)IV E)V

99-(I) In 1066 the Norman invasion of England brought the tremendous impact of the French language to England. (II) For two centuries, French was the language of the English nobility, while English remained the language of the peasants. (III) English is now the principal language of twelve countries and official language in over a dozen more. (IV) It was only in the 14th century that English finally became the most important language in England, with the London dialect as standard. (V) However, as late as 1700, there were only 8.5 million English speakers.
A)I B)II C)III D)IV B)V

100-(I) In 1912 Edgar Rice Burroughs sold a story to All Star Magazine about an infant of English nobility who was abandoned in Africa and brought up by apes. CI)) For this, Burroughs was paid the considerable sum of $700 by the magazine. (III) Although Burroughs had little difficulty finding magazines to publish his numerous sequels, he received a number of rejections before finding a book publisher; (IV) These circumstances drove him to take up writing in order to attempt to support his family. (V) In fact, it was only in 1914 that his novel Tarzan and the Apes was finally published.

A)I B)II C)III D)IV E)V

PRACTICE EXAM 26
1.D 2.B 3.A 4.C 5.E
6.D 7.D 8.C 9.B 10.D
11.A 12.E 13.B 14.B 15.C
16.E 17.B 18.C 19.A 20.B
21.C 22.C 23.D 24.E 25.D
26.B 27.C 28.E 29.D 30.D
31.C 32.A 33.A 34.D 35.B
36.C 37.E 38.B 39.B 40.E
41.A 42.B 43.C 44.E 45.B
46A 47.C 48.C 49.D 50.E
51.D 52.C 53.B 54.A 55.D
56.D 57.E 58.A 59.C 60.C
61.B 62.E 63.D 64.C 65.A
66.B 67.[) 68.D 69A 70.E
71.E 72.A 73.C 74.D 75.E
76.D 77.B 78.B 79.E 80.D
81.C 82.D 83.A 84.B 85.C
86.E 87.D 88.A 89.C 90.B
91.B 92.E 93.C 94.A 95.C
96.A 97.B 98.C 99.C 100.D

ELS 32 Practice exam 20

1-I wish someone would ………..me as to the causes of the latest crises.
A) erase B) irrigate
C) enlighten D) extinguish E) obtain

2-“National Geographic” is his favourite magazine, and he has been………..to it for years in order to ensure that he doesn’t miss any issue.
A) subscribing B) acquiring
C) processing D) publishing E) purchasing

3-“Jack the Ripper” was one of the most famous murderers of all time, and his………..were all young women in East London.
A) conquerors B) survivors
C) remainders D) residents E) victims

4-Though many people had taken part in the planning, the responsibility…………..lay with the president.
A) ambitiously B) ultimately
C) nearly D) sufficiently E) formerly

5-Birds have no reasoning powers, but they are able to find their way over long distances………. .
A) instinctively B) resistibly
C) honourably D) formally E) doubtfully

6- She is such a/an…………person that she never bothers to phone to tell someone she is going to visit.
A) unconscious B) valueless
C) disobedient D) inconsiderate E) illiterate

7-Although everyone is happy that there will be an election, no one can tell………it will bring a better government.
A) for B) while
C) during D) as E) whether

8-Her father was furious at her performance at school, and didn’t allow her to go out with her friends…….her schoolwork improved.
A) in case B) provided
C) until D) because E) since

9-Adventures are always fun to talk about afterwards, ……….unpleasant they may have been at the time.
A)in spite of B) whereas
C) however D) instead of E) besides

10-Although we arrived……….the city at around 8 a.m., we didn’t arrive……….the hotel until 10, because we got stuck in the rush hour traffic.
A) to/for B) in/at
C) over/to D) by/on E) from/in

11-Everyone on board the ship congratulated the captain…………his success………getting the ship out of the storm safe and sound.
A) for/with B) to/from
C) over/on D) on/in E) in/for

12- Not another rainy day! This weather is really………me……….. .
A) waking/up B) seeing/off
C) getting/down D) setting/out E) putting/on

13- The basic principle of weaving has not changed since the late Stone Age, ………..humans first wove rushes and grasses into baskets and mats.
A) whose B) when
C) how D) where E) which

14-I can’t believe that you ate……….. chicken just on your own!
A)a whole B) every
C) plenty D) most E) either

15-It is difficult to decide which language school to attend, because……..have a good reputation, and…….is cheaper than the other.
A) all/either B) most/some
C) none/all .D) both/neither E) neither/one

16-When I gave…………the results of……….test, some students looked very disappointed.
A)they/theirs B) myself/them
C) him/mine D) me/themselves E) them/their

17-My parents were not very keen on going out for dinner after we had received some unpleasant news, ……. .
A) but I wasn’t B) and I was too
C) and neither was I D) but I had E) and so had I

18-Of the many treasures excavated in Egypt, the limestone head of Queen Nofretete is one of ………. .
A) a finer B) fine enough
C) too fine D) the finest E) as line as

19- British author Graham Greene wrote………..extensively……….once he forgot about a novel he wrote in 1944. Rediscovered in 1984, ‘The Tenth Man’ was published a year later.
A) so/that B) as/as
C) more/than D) such/that E) too/than

20-Luckily, the small yacht………..the harbour just as the storm………. .
A) was reaching/would hit
B) had reached/is hitting
C) reached/hit
D) has reached/was hitting h
E) would reach/had hit

21-Though they………..much of it yet, the roof…………by the end of next week.
A) don’t finish/will complete
B) haven’t finished/should be completed
C) aren’t finishing/will have completed
D) can’t have finished/is completed
E) won’t finish/is going to complete

22-It’s too late now; if you………..to go, you…….last week.
A)will want/would be registering
B)wanted/should have registered
C)had wanted/will be registering
D)will have wanted/must have registered
E)have wanted/had registered

23-I wish l………..to the book fair which……….next week.
A)have gone/was being held
B)went/is holding
C)were going/is being held
D)am going/will be held
E)could go/had been held
24-George and his brother………very close, but they……….each other now for years.
A)must be/needn’t see
B)have been/hadn’t seen
C)might be/don’t see
D)could have been/didn’t see
E)used to be/haven’t seen

25-The relations between the two countries……….even more since the latest economic crisis…….. .
A)are deteriorating/is beginning
B)will have deteriorated/has begun
C)deteriorate/begins
D)were deteriorating/had begun
E)have deteriorated/began

Find the best completion
26-Carlos hadn’t even heard of baseball until he moved to the States at 15, …….. .
A)as he lived only a few miles from a professional stadium
B)and there he finally got to see the players he’d read about
C)although he grew up playing the game with his friends
D)but within a year, he was among the best players of his school
E)yet he had seen hundreds of games on his uncle’s television

27-Considering that you have never had any formal training as a computer programmer, ……….. .
A)you show a remarkable amount of ability
B)so that you can do the job as well as anyone else in the office
C)which is the way everyone always did it until recently
D)you will have finished the course by early next year
E)you can probably recommend a suitable software for my aim

28-If more people had bought his first novel, ………. .
A)it hadn’t been properly publicised, according to some critics
B)he gave up writing as a career and found a steady job
C)the competition from more established novelists was too keen for him
D)he might have been encouraged to continue writing
E)he keeps trying anyway in spite of his economic hardship

29-Rotterdam has few old buildings, ………… .
A)including the brand new bridge over the new harbour
B)because the city was nearly destroyed in World War II
C)as the city will be rebuilt in the next couple of years
D)unlike Brasilia, which was almost totally rebuilt in the 1970s
E)since Amsterdam was established in the Middle Ages

30-………..since he died before he could write the final chapter.
A) He always preferred the quiet of the shed in his garden
B)It was the best thing he had ever written
C)We will never know how the story ends
D)The book could have sold out as soon as it was published
E)There was nothing particularly inspiring about the technique

31-Because of the poor sanitation during the Middle Ages, ………… .
A)skin diseases have since become much less common
B)boiling all drinking water is one precaution against the disease
C)some people tried to be clean, but most were very dirty
D)typhoid epidemics are common in developing countries
E)many people died from infectious diseases, such as cholera

32-In view of the fact that he had just recovered from tuberculosis, ……… .
A)he had been left very weak by the disease
B)it hasn’t been a very severe attack anyway
C)and also he was not naturally very strong
D)he performed surprisingly well in the race
B)he appears to be extremely cheerful

33-Whatever the final result, ………… .
A)we can be proud that we have done our best
B)it is a shame that we lost after playing so well
C)there is a good chance that we might win
D)both sides play so well that it is difficult to predict
E)we’ll either win the match or lose it by a small margin

34-…………, he had been unemployed for many months.
A)Before he found a job as an engineer
B)As he has finally managed to get a job interview
C)Although the company he worked for went bankrupt
D)As soon as he’d heard about the result of the interview
E)During the entire time he worked as an accountant

Read the following passages and mark the best
One of the smallest of all mammals is the shrew, a mouse like creature with a head and body length of only 3.8 centimetres. All shrews are small, with dense, velvety fur, long tails, and tiny eyes and ears. Shrews have been called bloodthirsty, though the label is not entirely accurate because they must eat almost constantly to stay alive. The animal is believed to have a very high :-):-):-):-)bolic rate and cannot live more than a few hours without food. In the absence of normal prey, it will turn to cannibalism to survive. The shrew, or some closely related animal, can be found on every continent except Australia. Since this tiny animal has a reputation for having a very bad temper, the adjective “shrewish” is sometimes used to describe a certain type of women.

35-The passage tells us that the shrew……… .
A)has a very short life span
B)is similar to a mouse in appearance
C)lives in dense forests
D)makes an exceptionally good pet
E)is in the habit of eating every two hours

36-The passage states that shrews……….. .
A)are found in huge numbers in Australia
B)are the smallest living mammals
C)eat each other when they can’t find any food
D)feed on the blood of other mammals
E)eat rarely but in large amounts at a time

37-From what is stated in the passage, we can infer that a shrewish woman is someone who………… .
A)has tiny eyes and ears
B)is very fond of velvet and fur
C)keeps shrews as pets
D)easily gets annoyed
E)is noticeably smaller than the average

Over the past 30 years, children’s consumption in Britain has increased dramatically. In the average family of two parents and two children, spending on toys and children’s clothing has more than tripled, and spending on sweets, ice-cream and soft drinks has risen by one-third. Research has recently found that spending is around £3,000 per child per year. The growth in spending reflects higher living standards, but it has been boosted by the efforts of the advertising industry. Campaigns directed straight at children account for much advertising expenditure. Most children in Britain over eight now have a television in the bedroom; on average, they watch 900 hours of TV a year, which is more than the 750 hours the average child is actually being taught in school. Thus a child could see at least 10,000 commercials a year.
38-The average family 30 years ago………. .
A)bought more children’s clothes and books and less ice-cream and candy
B)watched more TV commercials than today
C)had a higher living standard than today
D)didn’t have a television set
E)spent far less on children’s products

39-One reason that children’s consumption in Britain has risen is that……….. .
A)parents tend to have fewer kids now
B)more kids are involved in advertising campaigns
C)researchers advise parents to spend £3000 per year
D)the living standard has risen in the country over the years
E)children have much more money themselves nowadays

40-The author concludes the fact that most children over 8 now have their own television set means…….. .
A)children prefer watching television to going to school
B)children are not as healthy as they were
C)more, children are missing school in order to watch television
D)an increasing amount of commercials are being watched by children
E)children spend a lot of time away from their parents

A movement called Jubilee 2000 is campaigning for Third World debt cancellation as a fitting way to mark the millennium. Launched two years ago, the group is now working in 42 countries, and is now supported by a large number of celebrities. Leaders of the group are harsh critics of the big creditors’ role in the developing world. In Tanzania, for example, one child in six dies before the age of five due to the lack of proper health care, but the government spends four times more on paying the interest on its debts than on primary health care. Money needed for health and education programs goes instead to rich international creditors, whose billions have often supported corrupt elites.

41-According to the passage, the purpose of Jubilee 2000 is……… .
A)to hold a charity concert involving a lot of celebrities
B)to allow poor nations to escape paying back large loans
C)to criticise big creditors in the developing world
D)to have a big party on New Year’s Eve at the millennium
E)to raise as much money as possible to help poor nations

42-The leaders of Jubilee 2000 argue that………… .
A)42 countries need to have their debts cancelled
B)creditors should lend poor nations more money for primary health care
C)celebrities of the developing countries are not responsible enough
D)celebrities are important in making the world a better place to live
E)paying interest on huge debts is one reason many children die in developing countries

43-The passage implies that ordinary people in the developing world……… .
A)cannot afford to celebrate the millennium
B)should be helped by the big creditors in their countries
C)would benefit from large debts being cancelled
D)are often the ones who haven’t received any education
E)are ignorant of basic principles of health care

Palmistry is the practice of ‘reading hands’, of gaining knowledge about personality, past individual history, and likely future events by examining the shape and size of the fingers and, most important, the lines and bumps on the palms themselves. There is some evidence that palmistry may have begun in the Stone Age. Hand outlines can be seen in black and red pigments on the walls of the ancient caves of Almira in Spain and in other European caves. Palmistry as it exists today probably had its origins in ancient India long before recorded history and found its way into western Europe through nomadic bands of Gypsies, who made contact with Europe in the 15th century.

44-Of the following, the one not mentioned in the passage as part of palmistry is………. .
A)foretelling the future
B)changing the events of the future
C) exploring people’s pasts
D)learning about things that may happen
E)learning about character

45-It is stated in the passage that the most essential thing for a palm reader to do is……….. .
A)to examine people’s past histories
B)to inspect the fingers carefully
C)to practise by ‘reading’ many palms
D) to look closely at the surface of the palm
E)to learn about different personality types

46-The passage explains that it is most likely that palmistry as we know it began……….. .
A)in various parts of Europe
B)in India in ancient times
C)in caves in Spain
D)in the 15th century
E)in the Stone Age

Aphids are tiny green insects that are a chronic pest for farmers. Spiders and ground beetles living along field margins can keep their numbers under control. But as fields have become larger, the spiders and beetles take longer to get to the middle of them, so farmers began using pesticides for a problem that was once controlled naturally. An insect ecologist came up with a new solution called “beetle banks”. These are one metre-wide strips of grass planted at 100-metre intervals across the fields. After two years, there will be enough beetles and spiders in one beetle bank to eat 52 million aphids a week, and the farmer will get rid of aphids without using a single drop of pesticide.

47-We can infer from the passage that………. .
A)all insects are pests for farmers
B)spiders and beetles are beneficial for farmers
C)farmers want to keep the number of spiders and beetles under control
D)farmers are legally not allowed to use pesticide’
E)aphids are only dangerous if they amount to large numbers

48-The passage states that……….. .
A)beetle banks are a natural method of pest control
B)beetles can eat 52 million aphids every two years
C)farmers have to keep checking the numbers of aphids in their fields
D)one of the jobs of insect ecologists is to develop pesticides
E)the main purpose of pesticides is to kill beetles and spiders

49-Though he does not state it directly, the author seems to believe that….……… .
A)natural methods are inadequate to control aphids
B)pesticides are usually the best way of controlling pests
C)beetle banks are one-metre wide strips of grass
D)spiders and beetles should stay in field margins so they won’t bother the farmers
E)’natural methods are better than pesticides for controlling pests

The ancient Greeks built open-air theatres, usually on a hillside, with semi-circular rows of seats overlooking a circular space called the orchestra. The restored theatre at Epidaurus, dating from about 350 B.C., is a good example of a Classical Greek theatre. The Romans altered this plan by introducing a raised platform for the performers. The first theatre in London was erected in Shoreditch by Richard Burbage, a colleague of Shakespeare; a little later, in about 1590, he built the more famous Globe theatre across the River Thames at Southwark. However, the first theatre in the modern sense was built at Parma, Italy in 1618, with the familiar plan of an auditorium with a raised stage and a curtain.

50-It is clear from the passage that ancient Greek theatres………. .
A)had no ceilings at all
B)were restored in 350 B.C.
C)had elevated stages
D)were built in valleys
E)had circular seating

51-We learn from the passage that the Globe theatre was……….. .
A)built by Shakespeare himself with the help of Richard Burbage
B)built in Shoreditch, a London district on the River Thames
C)on the other side of the Thames from London’s first theatre
D)the first theatre ever built in London
E) next to London’s first ever theatre

52-It is implied in the passage that all modern theatres ……… .
A)have semi-circular rows of seats
B)have a familiar plan
C)closely resemble the Classical Greek theatre
D)are built on flat ground
E)employ a large orchestra

Find the statement for the blank
53-Once upon a time in Britain, food was something you simply ate. Industrialised early, Britain became a country of cities and factories well before the continent, and Britons got used to eating from tins. In the 40s and 50s, 15 years of war rations solidified the tradition. Food was eaten, but it was not talked about. ……….. . Food has become a national obsession.
A)It will probably always be that way
B)We know from novels that the British ate more interesting things before the industrial age
C)Nevertheless, English cheeses are not as bad
D)Most people feel that the less said about English food, the better
E)However, now the British seem to talk about nothing else.

54-Niagara Falls, on the Canada-USA border, must be one of the most photographed spots in the world. ……… . The Horseshoe Falls on the Canadian side of the border is much the larger of the two. As the name indicates, it is a large semicircle. The American Falls, slightly higher than the Horseshoe Falls, is almost in a straight line. Nineteen times as much water flows over the Canadian falls as over the American ones.
A)People have gone over Niagara Falls in a barrel as a stunt
B)One reason is that it is a favourite honeymoon spot
C)It is actually two separate waterfalls
D)The border between the US and Canada is said to be the longest unguarded border in the world
E)Some scientists are worried about the effects of erosion on the falls

55-A mineral can be regarded as a solid material with a fixed chemical composition and having elements that are similar throughout. This is how minerals differ from rocks. ……….. . Granite, for example, is made up mostly of three minerals – quartz, feldspar and mica. These three minerals, however, are not always present in the same quantities.
A)Minerals always have the same composition and structure, while rocks are usually made up of a mixture of minerals
B)It is particularly interesting to note that about half the Earth’s crust is made up of oxygen
C)Except for agricultural products, most of our raw materials come from minerals found in rocks
D)One of the first things you might notice about a mineral is its colour, though this can be misleading
E)Analysing such bodies as meteorites, we find that the Earth is probably largely made up of iron, oxygen, silicon and magnesium in that order

56-Branches of the same family, the Czechs and the Slovaks speak similar tongues. Slovaks endured Hungarian rule for most of their history; Czechs enjoyed power and influence before bending to Habsburg control. …….. . In the “velvet Revolution” of 1989, they rejoiced in the same victory over 41 years of Communist rule. Yet barely two years later, they had sued for a “velvet divorce”, splitting the country into the Czech and Slovak Republics.
A)Hitler invaded part of Czechoslovakia in World War II
B)At one time, a part of the present-day Ukraine was included in Czechoslovakia
C)The most famous Czech literary figure is ‘The Good Soldier Schveik”
D)After World War I, a free nation composed of the two of them, Czechoslovakia, was created
E)Religion is said to be more important for the Slovaks than for the Czechs

57-ln the year 1906, San Francisco was wrecked by an earthquake. The earthquake was the result of movement along the San Andreas Fault, which runs for almost 1300 kilometres along the west coast of America. It seems as if the whole floor of the Pacific Ocean was shifted northwards by a distance of about 6 metres. ………. . A great deal of the damage was, however, not caused directly by the earthquake itself, but by the flees that raged as gas mains were severed.
A)Tokyo is another city which often suffers from earthquakes
B)It is very likely that the San Andreas Fault may move again
C)Architectural advances have meant that there are more and more earthquake-proof buildings
D)This apparently small lateral movement of rock was enough to kill 700 people and to cause a huge amount of damage
E)Earthquakes are shockwaves that spread out in all directions from the source when rocks are suddenly and violently disturbed

58-Pyramids have been built in many parts of the world, but the most famous are in Egypt. …….. . Known as the Step Pyramid because of its unusual stepped shape, it was the world’s first large all-stone structure. The largest of the Egyptian pyramids is the Great Pyramid of the pharaoh Cheops at Gisa, which is made of over 2 million stone blocks, each weighing from two to fifteen tons. It took approximately 23 years to build this massive structure.
A)Before this, the dead were buried in smaller stone structures called mastabas
B)The first was built more than four thousand years ago as his tomb by a pharaoh named Zoser
C)Every year thousands of tourists visit the pyramids of Giza
D)Some people believe that pyramids have magical properties
E)The civilisation of ancient Egypt was one of the most stable in world history

Find the English Translation

59-Mahkum, yasa dışı yollarla yurt dışına antika parçalar çıkardığını şiddetle inkar etti ama bütün deliller onun aleyhineydi .
A)In spite of strong denials from the convict, the evidence proved that the antiquities had been taken abroad illegally by him.
B)Despite the overwhelming evidence, the criminal still firmly denied that he had taken the stolen antiquities abroad illegally.
C)The convict strongly denied that he’d taken antiquities abroad illegally, but all the evidence was against him.
D)Although it was clear from the evidence that he had taken the stolen antiquities abroad illegally the convict refused to admit this.
E)There was strong evidence that he had exported the antiquities illegally, which the convict firmly denied.

60-O kadar çok yalan söylediki artık arkadaşları ona ne güvenebiliyor ne de söylediği şeylere inanıyorlar.
A)He has lost both the trust and understanding of his friends through his persistent telling of lies.
B)Had he not told so many lies, his friends may still have trusted him and believed in him.
C)Because he tells so many lies, it is difficult for his friends either to trust him or to believe anything he says any longer.
D)He has told so many lies that his friends can neither trust him nor believe anything he says any longer.
E)As a result of his incessant lying, his friends can no longer trust him, nor can they believe anything he says.

61-Denize kıyısı olan hemen tüm ülkelerin bir biçimde sahil koruma servisleri vardır.
A)Nearly all countries with coastlines have some form of coast guard service.
B)All countries, except for landlocked ones, have their coastlines protected by a special police.
C)Any country with a coast should employ a coast guard service.
D)Coast guard services operate in most countries with coastlines.
E)If a country has a coastline, it should invest in some form of coast guard service.

62-Çiğ kahve uzunsüre dayanır ancak kavbrulmuş yada öğütülmüş kahve, havcayla temas ettiği takdirde, tadını ve güzel kokusunu hemen yitirir.
A)Green coffee keeps for a long time, while roasted and ground coffee quickly loses flavour and aroma if exposed to the air.
B)Unlike green coffee beans, which keep for a long time, roasted and ground coffee beans lose their flavour and aroma rapidly if exposed to the air.
C)Exposure to air makes roasted and ground coffee quickly lose its flavour, but green coffee can be kept for a long time.
D)Once green coffee has been roasted and ground, it loses both Its flavour and aroma quickly if exposed to air, but in its green form it keeps a long time.
E)Green coffee beans can be kept for longer than they can after they have been roasted and ground, when they lose their flavour and aroma quickly.

63-Yolculara, uçağın kalkışı ve inişi sırasında sigara içmemeleri ve kemerlerini bağlı tutmaları söylenir.
A)Seat-belts should be fastened for take-off and landing, during which passengers are also requested not to smoke.
B)The flight attendants tell the passengers not to smoke and ask them to fasten their seat-belts during the plane’s take-off and landing.
C)It is essential that passengers keep their seat-belts fastened during the plane’s take-off and landing and passengers are also advised not to smoke.
D)Passengers are instructed not to smoke and to keep their seat-belts fastened during the plane’s take-off and landing.
E)There is a no-smoking policy on the plane and passengers are instructed to keep their seat-belts fastened for take-off and landing.

64-Katherine Mansfteld’in eserlerinin çoğu, kendi yaşamında olayları ve mekanları yansıtmaktadır.
A)Incidents and scenes from her own interesting life are often reflected in Katherine Mansfield’s novels.
B)Katherine Mansfield made the most of her own experiences by using them in her works.
C)Katherine Mansfield wrote about most of the incidents and scenes from her life.
D)Katherine Mansfield’s works are mostly reflections of incidents and scenes from her own short life.
E)Most of Katherine Mansfield’s works reflect incidents and scenes from her own life.

65-Radyumun en yaygın kullanılan biçimleri, başlıca kullanım alanları kanser tedavisi olan, radyum klorid ye radyum bromid gibi tuzlardır.
A)Cancer can be treated with radium, whose most commonly used forms are radium chloride and radium bromide.
B)When it is in the form a such salts as radium chloride or radium bromide, radium is a primary treatment of cancer.
C)The most commonly used forms of radium are such salts as radium chloride and radium bromide, whose primary use is in the treatment of cancer.
D)Radium in the form of the salts radium chloride and radium bromide are most commonly used in the primary care of cancer patients.
E)The most significant use of radium, usually in the form of radium chloride and radium bromide, is in the treatment of cancer.

66-Tüm kuzey yarımkürede, bazıları belki de 40 milyon yaşında olan, fosilleşmiş üzüm yaprakları, çekirdekleri ve sapları bulunmuştur.
A)Some of the fossils of grape leaves, seeds and stems which have been found in the Northern Hemisphere appear to be from 40 million years ago.
B)Fossilised leaves, seeds and stems of grapes, some of them perhaps 40 million years old, have been found throughout the Northern Hemisphere.
C)40-million-year old fossils of grape leaves, stems and seeds have been found scattered throughout the Northern Hemisphere.
D)It’s clear from the fossilised leaves, seeds and stems found in the Northern Hemisphere that grapes first appeared about 40 million years ago.
E)Some of the fossilised leaves, seeds and stems of grapes which have been found throughout the Northern Hemisphere are probably 40 million years old.

Find the Turkish translation of the given

67-We’ll have no financial hardships provided that all of our members regularly pay their dues.
A)Maddi sıkıntı çekmememiz için tüm üyelerimizin aidatlarını düzenli olarak vermeleri gerekir.
B)Üyelerimizin hepsi düzenli aidat ödemediği için maddi sıkıntı çekiyoruz.
C)Maddi sıkıntılarımızı aşmak için tüm üyelerimizin düzenli olarak aidat ödemesi koşulunu getirdik.
D)Maddi skıntılarımızı aşmanın tek koşulu, üyelerimizin hepsinin düzenli aidat ödemesidir.
E)Tüm üyelerimiz düzenli olarak aidadarını ödedikleri takdirde hiçbir maddi sıkıntımız kalmaz.

68-At the University of San Francisco, where there are also a significant number of foreign students, female students outnumber males.
A)San Francisco Üniversitesinde yabancı kız öğrenci sayısı erkek öğrenci sayısına henüz tam olarak ulaşamamıştır.
B)San Francisco Üniversitesinde bulunan çok sayıda yabancı öğrenci arasında, bayanların sayısı erkek öğrencilerin sayısıyla neredeyse eşittir.
C)Önemli sayıda yabancı öğrencinin de bulunduğu San Francisco Üniversitesinde, bayan öğrenciler sayıca erkeklerden üstündür.
D)Bayan öğrencilerin sayıca üstün olduğu San Francisco Üniversitesinde, erkek öğrencilerin büyük bir bülümü yabancıdır.
E)San Francisco Üniversitesine devam eden yabancı öğrencilerin önemli bir bölümü erkektir ama genel olarak kız öğrencilerin sayısı fazladır.

69-The value of an old coin is determined not by its age but by its scarcity, its condition, and the demand for it.
A)Eski bir rnadeni paranın degeri yaşıyla değil , nadir olusu , durumu ve ona olan taleple belirlenir.
B)Eski bir madeni paranın değerini yaşı kadar, az bulunur olması, durumu ve ona olan talep de etkiler.
C)Madeni bir paranın değerini belirlerken sadece yaşı değil , durumu, ender olup olmadıgı ve ona olan talep de göz önüne alınır.
D)Eski bir madeni paranm dğerini belirlemede önemli olan yaşı değil , durumu , az olusu ve ona olan taleptir.
E)Madeni bir paranın eski olması onun degerli oldugu anlamına gelmez çünkü durumu ve ona olan talep gibi etkilerde de önemlidir.

70-Due to the shortage of some essential raw materials, the factory had to reduce its production by half.
A)Temel hammaddelerin bulunmasında biraz sıkıntı çekildigi için fabrika yarı kapasiteyle üretim yapıyor.
B)Bazı temel hammaddelerdeki sıkıntı yüzünden fabrika üretimini yarıya indirmek zorunda kaldı.
C)Fabrikanın üretimini yarıya indirmek zorunda kalmasının nedeni temel hammaddelerde duyulan sıkıntıdır.
D)Fabrikayı üretimi yarıya indirmeye zorlayan temel neden hammadde bulmada çekilen sıkıntıydı.
E)Bir kaç temel hammaddenin bulunamaması fabrikayi yarı kapasiteyle üretime zorladı.

71-Eating a balanced diet and taking regular exercise help increase your resistance against diseases.
A)Hastalıklara karşı direnç kazanmak için dengeli beslenmeli ve düzenli egzersiz yapmalısınız.
B)Dengeli beslenen ve düzenli egzersiz yapanlar, hastalıklara karşı daha dirençli olurlar.
C)Hastalıklara karşı direncinizi arttırmada en büyük yardımcınız, dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmaktır.
D)Dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak , hastalıklara karşı direncinizi arttırmaya yardımcı olur.
E)Dengeli beslenir ve düzenli egersiz yaparsanız, hastalıklara karşı daha dirençli olursunuz.

72-In order to evaluate the newly-uncovered evidence, the defence demanded the adjournment of the court.
A)Duruşmanın ertelenmesini talep eden savunma,dururnunu kuvvetlendirecek yeni kanıtlar bulmaya çalışıyor.
B)Yeni kanıtlar bulma çabasi içinde olan savunma,duruşmanın ileri bir tarihe alınmasını istedi.
C)Savumma,yeni açığa çıkan kanıtları değerlendirmek için duruşmanın ertelenmesini talep etti.
D)Yeni ortaya çıkan kanıtları incelemek isteyen savunma,duruşmanın ileri bir tarihte yapılmasını istiyor.
E)Duruşma ertelenince savunma, yeni açıga çıkmış olan kanıtları degerlendirme fırsatı yakalamış oldu.

73-Our speed, a little above the limit, combined with the sudden stop of the car in front of us, made the crash unavoidable.
A)Hızımız biraz limitin üzerindeydi ve önümüzdeki araba da aniden durunca,carpışmayı önlemek imkansbızdı.
B)Limitin biraz üzerinde olan hızımız,önümüzdeki arabanın ani duruşu ile birleşince, çarpışmayı kaçınılmaz kıldı.
C)Hızımız limitin biraz üzerindeydi ama önümüzdeki araba aniden durmasaydı çarpışmayı kesinlikle önleyebilirdik.
D)Çarpışmayıi önleyemezdik çünkü biz biraz limitin üzerinde bir hızla gidiyorduk ve önümüzdeki araba çok ani durdu.
E)Carpışmayı kaçınılmaz yapan bizim hızımızın limitin biraz üzerinde oluşu degil ,önümüzdeki arabanın aniden durmasıydı.

74-In Santiago, as in any other Latin American city, the population is predominantly Roman Catholic.
A)Diğer herhangi bir Latin Amerika kentinde oldugu gibi, Santiago’da nüfus büyük ölçüde Katoliktir.
B)Latin Amerika’nın diger kentlerinin aksine, Santiago’nun nüfusu büyük oranda Katoliklerden oluşur.
C)Katolikligin hakim oldugu Santiago, bu yönüylee diger Latin Amerika kentlerinden ayrılır.
D)Diger tüm Latin Amerika kentlerinde oldugu gibi. Santiago’da da Katolikler çoğunluktadır.
E)Latin Amerika kentleri arasında Katolik nüfusun en yogun oldugu yer Santiago’dur.

Find what is said in the given situation
75-You wake up with flu and a high fever, and know you will not be able to go to work and have to seek medical attention. Because a lot of people have been taking sick days without really being ill, your boss is suspicious of anyone calling in sick. Therefore, when you phone him, you say carefully:
A)Good morning Mr Green. I’m sorry to hear that you haven’t been feeling well.
B)I know everyone else lies about being sick, but I really am ill!
C)How can you expect your employees to come to the office and work when they are really ill?
D)I don’t expect you to believe me, but I’ve phoned you anyway to say that I’m not coming to work today as I have a bad stomach.
E)I’m afraid I have to go to the doctor’s because of bad flu and can’t tell you when I am likely to be able to return to work.

76-Unhappy with his young son’s progress at school, Mark goes to see his teacher. Realising that tact is called for and that he should not seem to be criticising the school or the teacher, he carefully begins by saying:
A)I just can’t agree with these fashionable new teaching methods you are experimenting with.
B)Back in the days when I was at school, the teachers cared more about us, and discipline was better at schools.
C)Someone as bright as my son would surely do better if he had a good teacher.
D)My son doesn’t seem to be doing very well, and I wonder if you have any idea what the problem might be.
E)I’m really pleased with the way everything is going. Keep up the good work.

77-After years of training, Jan works as a free-lance book binder. She enjoys her job, but though she works hard, she makes very little money. One day a neighbour comes by and asks her to rebind an old book, obviously with no intention of paying. Offended that anyone would be so inconsiderate as to ask her to work for free, she says to her, quite angrily:
A)Of course. When would you like it?
B)Well, I’m afraid I’m a little busy this week. Would next week do?
C)Would you try to get out of paying a doctor or a lawyer who happened to be a neighbour?
D)What an interesting old book? Where did you get it?
E)I’m really glad I started doing this job. It’s one of the most interesting things I have ever done.

78-You are working as a receptionist at the local telephone company. A very angry lady comes to complain about her service. Though there is nothing you can do except refer her to a person who deals with such matters, she continues to noisily outline her problems to you. You are losing patience, but you remember that you must always be polite to customers, so you say:
A)I must say that I agree with you. Our service really is terrible.
B),Do you think you could come back to tomorrow? We’re awfully busy today.
C)If you will only be patient, Madam. I will put you in touch with the person who can help you.
D)I can’t do anything about your problem at the moment. Madam. Come back when you’ve calmed down.
E)I once had a problem just like yours, but I had it taken care of because I was more polite and patient.

79-You have a chance meeting with a friend who was married a few months before. As she proudly tells you that she is expecting a baby and hoping for a boy, you notice that she is smoking. Realising that this is potentially dangerous for unborn babies, and not sure if she realises this, you say carefully to her:
A)Unless you stop smoking, you could have a baby with mental problems.
B)Haven’t you heard of the harmful effects of smoking when you are pregnant? You should ask your doctor for advice.
C)Congratulations on getting married. I’m sorry I couldn’t come to the wedding as I was visiting my grandmother then. who lives in another city.
D)Where have you been? You shouldn’t let marriage spoil your social life. We are all missing you.
E)Why do you want a boy? I think little girls are much nicer.

80-You are in a large store when you notice a lady go out leaving her handbag behind. You pick it up and start to run after her with the intention of giving it back, when you are stopped by the store detective who accuses you of attempting to steal the bag. Knowing it looks bad, but confident of your innocence, you explain the situation:
A)I wasn’t stealing this bag. I was just going to the cash desk to pay for it.
B)Excuse me. Sir. I’d like to report a stolen han4bag.
C)Take your hands off me! I’m innocent!
D)I was just going to give it back to the lady who forgot it. You can still catch her.
E)Someone must have left it here. It doesn’t belong to me.

81-About five years ago, you were fired from a job. On reflection, you realise that you were treated fairly, and that at the time you were young and irresponsible. Having had more training and work experience since then, you have set up an interview for a good job, but are surprised to find the man interviewing you to be the same one who fired you from the other job. Certain that he has recognised you, but eager to assure him that you’ve improved, you say:
A)I wouldn’t expect to see you here! How are your wife and children?
B)You treated me really unfairly that time. You shouldn’t be in charge of anything.
C)Everybody seems to change jobs these days. I never expected to see you here.
D)What are you doing here? Did you get fired too?
E)People can change, and I hope to prove to you that I have.

Find the closest in meaning
82-It’s hard to believe, but now that I have finally retired, I wish I had more to do.
A)It’s not easy to believe that I used to have to do such a lot before I retired.
B)I have a funny feeling that I should have more to do even though I am no longer working.
C)I cannot believe that I am tired again although I have so little to do.
D)Surprisingly, after staring my retirement at last, I’m not enjoying having so little to do.
E) It is unbelievable that I have finally retired and have nothing to do.

83-We should allow at least an extra hour to get there because of the holiday traffic.
A)Because the traffic is always terrible on holidays, I suggest leaving at least an hour before the scheduled time.
B)Why don’t we leave a few hours later than most holiday-makers so that we don’t get stuck in heavy traffic.
C)The traffic is bad because of the holiday, so we must expect to take no less than an hour more than the normal time.
D)Everyone seems to be taking a holiday so we should get there with an extra hour to spare in this light traffic.
E)If it weren’t a holiday today, we wouldn’t have to leave an hour before the normal time.

84-Essentially, there are two ways of solving this problem, but the question is, which one will provide the ideal solution for us.
A)While we basically have two ways to solve the problem, we should decide on the one offering a better result.
B)It is essential that we solve this problem one way or another, so let’s choose one way and start.
C)Whether this problem can be essentially solved in one of the two available ways is questionable.
D)We must question the solution to this problem, or we may regret it later if we haven’t taken the right step.
E)No matter how simple it may seem, there are always two sides to every story.

85-Economists predict an increase in unemployment in the coming year.
A)If the economic conditions continue like this, more people will be without jobs next year.
B)The number of people without jobs will continue to increase the following year.
C)Economists think that unemployment will be greater in the next year.
D)Economists try to estimate what the unemployment rate will be next year.
E)According to economists, there may be an unemployment problem in the near future.

86-We wouldn’t buy a house in a neighbourhood like that no matter how cheap it was.
A)Though houses were very cheap there, we didn’t want to buy one.
B)We wanted a house there, but we were being too careful with our money to buy it.
C)It did not matter whether it was a nice neighbourhood or not, because the houses were so cheap.
D)We were thinking about buying a house there until we realised how bad the neighbourhood was.
E)Though houses may be cheap to buy there, it is not a place we would ever consider living in.

87-Scarcely had he returned from abroad, when he had to go on another extended business trip.
A)His business trip abroad was extended because people like him were scarce.
B)As soon as he got back, business took him overseas again for a long time.
C)After returning from abroad, he had hardly any work to do until he went on another business trip.
D)Since business was scarce, his time abroad could not be extended.
E)Business abroad was so good that he could scarcely finish everything on one trip.

Complete the dialogue
88-Roger: There is a new play on that’s supposed to be really good. Would you like to see it?
Anne : ………………
Roger: I guess our tastes are really different. Maybe we’d better just forget it. Maybe that would be best.
A)You know I hate football. I don’t know why you bother to ask.
B)I’ve been looking forward to seeing it since I read about it. I thought you’d never ask.
C)Not this weekend. I’ve got exams all next week. Maybe after that.
D)I don’t much like live theatre. I’d prefer a disco or even an amusement arcade.
E)I’ve read the book and seen the film. They were really good.

89-Dawn: Why don’t you come sailing with us next weekend?
Elaine: I’ve never been sailing before. Isn’t there a lot you have to know?
Dawn: …………………..
Elaine: Maybe I will try it then. It’s something I’ve always wanted to do.
A)That’s right. It can be really dangerous for beginners.
B)It’s not so dangerous if you start on small waves and learn to stand up on the surf board gradually.
C)I’m sorry. I thought you had done lots of sailing. Maybe you shouldn’t come after all.
D)It is more interesting if you can identify the different kinds of coral and fish.
E)Not if the others are experienced. We can give you something easy to do, then teach you bit by bit.

90-Bobby: Dad, can I have an ice-cream?
Frank: Not now. you’ll spoil your appetite for dinner.
Bobby: …………………………
Frank: Ask me again then and we’ll see.
A)You’re so mean! You never let me have what I want.
B)That’s what you always say.
C)But I promise I’ll eat properly even if I do have an ice-cream.
D)That’s OK. I didn’t really want an ice-cream anyway.
E)How about after dinner?

91- Kevin: Hi Mick. If you need work, we’ve got a roofing job coming up next week.
Mick : In the middle of winter? Are you crazy?
Kevin:…………… .
Mick: Okay then. I’ll accept it. When shall I start?
A)Yes, you may be right as it’s been below freeing this week.
B)In fact, it is a silly time .I think I’ll refuse the job.
C)Work is scarce right now. Take it or leave it.
D)I’ll take that as a refusal ? Am I right?
E)Well. then I’ll call you when I’ve heard from the owner next week.

92 Jeremy: Hello Phil. How are your wife and children?
Phil: ……………………..
Jeremy: Oh, it’s like an epidemic these days. If there’s anything we can do to help, just let us know.
A)My wife went to visit her parents last week and took the kids with her.
B)They’ve all been down with the flu, so it’s been really difficult to cope.
C)My wife’s brother died last week, so she’s gone home for the funeral.
D)They’re fine, but my wife’s new job keeps her so busy that I have to do most of the housework.
E)My son has just been expelled from school, but my daughter’s at the top of her class.

93-Sheila: I’ve got next week off, and I don’t know what to do.
Patricia: The weather is so nice this time of year. Why don’t you go to the seaside?
Sheila: ……………….
Patricia: Don’t be silly. Just go. I’m sure you can find somewhere to stay.
A)We’ve thought of that, but it might be crowded, and we haven’t made any reservations.
B)But it is so far. We’d have to spend half the week driving back and forth.
C)I don’t know. I’m not that fond of camping isolated from people.
D)Oh, I can’t swim, and James just gets bored lying in the sun.
E)The last time we went to the seaside, we camped out and had a lovely time.

94-Peter: We’ll never get this work finished unless we hurry.
Paul: And if we don’t finish, the boss will go mad.
Peter : ………………………
Paul: Yes, we shouldn’t miss a minute.
A)I think it’s time we had a cup of tea, then.
B)Well, is there a good mental hospital in town if he goes mad?
C)Why don’t we move on to something else that is more important?
D)Let’s go home and worry about it tomorrow.
E)Then we’d better stop talking and start working.

Find the odd sentence

95-(I)The man credited with developing the first vaccine to fight against the crippling disease polio is the American doctor Jonas Salk. (II) He and his co-workers first tested a polio vaccine against an inactive polio virus in 1952. (III) In 1954, field tests were conducted on a large scale. (IV) Consequently, a number of once deadly diseases have been conquered since the introduction of vaccination. (V) In the end, Salk’s vaccine proved the best, and was used without further problems.

A)I B)II C)III D)IV E)V

96-(I)A frog which lives deep in the Amazon rain forest secretes a mucus used by Indians, who believe that it makes them better hunters. (II) Early findings illustrate that hunting is one of the oldest and most traditional activities known to man. (III) When a hunter wishes to use this “frog magic”, another man burns the hunter’s skin with a hot twig, mixes saliva with the mucus, and applies it to the burn. (IV) After this, the hunter becomes violently ill, then falls into an agitated sleep, only to wake up the next day eager to hunt. (V) Scientists are interested in this ancient custom as they believe that the mucus may contain a substance able to help treat some brain diseases.

A)I B)II C)III D)IV E)V

97-(I)Walia Ibex roam the steep slopes of Ethiopia’s rugged mountains. (II) Legends trace their ancestry to the Near East, the species having migrated to the African continent thousands of years ago. (III) Therefore, most of the people of Ethiopia migrated to Africa from Southern Arabia over a thousand years ago. (IV) Today, a small population survives perilously on a mountain range surrounded by villages. (V) Despite protection within this area, which is a national park, agricultural intrusion and illegal hunting continue to threaten the Walia Ibex:

A)I B)II C)III D)IV E)V

98-(I) Deep in rural Dorset, on the edge of the Blackmoor Vale, stands Bulbarrow Hill. (II) Under its old name of Wessex, Dorset forms the setting of most writings of Thomas Hardy, a great Victorian era novelist. (III) It is a long walk to the top, but worth it, particularly on a sunny May morning when the English countryside takes on the sumptuous colours and vivid clarity of spring. (IV) From the summit, the whole of Britain seems to unfold before you as nothing but soft hills and small fields stretch away to a distant horizon, (V) It is a scene of rare beauty, and it is getting rarer.

A)I B)II C)III D)IV E)V

99-(I)Offshore areas considered part of South America include Easter Island, the Falkland Islands, the Galapagos Islands, and Tierra del Fuego. (II) In 1965, the English scientist Sir Edward Bullard used a computer to test the fit of Africa to South America. (III) He found that at a depth of 2000 metres, the fit was very close indeed. (IV) This is not the only evidence to suggest that Africa was once joined to South America. (V) For example, there is also a belt of ancient rocks along the coast of Brazil, which corresponds with the rocks across the South Atlantic in West Africa.

A)I B)II C)III D)IV E)V

100-(I)No one really knows how many stars there are in the universe, but astronomers calculate that there must be about 100,000 million of them in our own galaxy. (II) In the universe as a whole, there may be as many as 10,000 million galaxies. (III) On this gigantic scale, the Earth is about as significant as a single grain of sand. (IV) Of course, no one really knows how many grains of sand there may be on a single beach. (V) This illustrates just how immense is the task of exploring even the merest fraction of outer space.

A)I B)II C)III D)IV E)V

PRACTICE EXAM 20
1.C 2.A 3.E 4.B 5.A 6.D 7.E 8.C 9.C 10.B
11.D 12.C 13.B 14.A 15.D 16.E 17.C 18.D 19.A 20.C
21.B 22.B 23.C 24.E 25.E 26.D 27.A 28.D 29.B 30.C
31.E 32.D 33.B 34.A 35.B 38.C 37.D 38.E 39.D 40.D
41.B 42.E 43.C 44.B 45.D 46.B 47.B 48.A 49.E 50A
51.C 52.B 53.E 54.C 55.A 56.D 57.D 58.B 59.C 60.D
61.A 62.A 63.D 64.E 65.C 66.B 67.E 68.C 69.A 70.B
71.D 72.C 73.B 74.A 75.E 76.D 77.C 78.C 79.B 80.D
81.E 82.D 83.C 84.A 85.C 86.E 87.B 88.D 89.E 90.E
91.C 92.B 93.A 94.E 95.D 96.B 97.C 98.B 99.A 100.D

ELS 35 Practice Exams 25 Mark the best choice

1-When there is something big that needs repairing in the house, it is usually more economical to……….the tools than to buy them, as you may only need them once or twice.
A)purchase B) lend
C) rent D) charge E) hire

2- While it is not realistic to think that inflation can be stopped completely, there are certain measures which could be taken at least to……………its growth.
A)retard B) improve
C)disapprove D) admit E) reject

3-You should have seen the……….on Sheila’s face when she found the frog in her bag – she looked so surprised!
A)description B) motion
C)hazard D)scar E) expression

4-The promotion hasn’t been………..announced yet, so please don’t discuss it with anyone until after Friday, when everyone will be told.
A) reliable B) loudly
C) publicly D) essentially E) sensibly

5-Although many forest fires are caused accidentally, there is evidence to suggest that some are caused…………by arsonists.
A) deniably B) intentionally
C) obediently D) stubbornly E) vividly

6-Just as new words are constantly being added to a living language, others stop being used and become………. .
A) obsolete B) consumed
C) reluctant D) indifferent E) forbidden

7-I have always had a great respect for him; …………, I feel he has made a serious error of judgement in this case.
A) otherwise B) because
C) besides D) nonetheless E) on the contrary

8-I won’t lend you my car …………you promise to bring it back with a full tank of petrol.
A) despite B) while
C) as though D)even if E) no matter

9-He must be earning a good salary -…………..the Mercedes he bought last month, he has just booked a Caribbean cruise for his summer holiday.
A) since B) moreover
C) besides D) owing to E) even though

10-Instead of causing her the trouble of preparing us lunch, we could have a picnic on the way, ………?
A)couldn’t we B) doesn’t she
C)could she D) has she E)could we

11-Their house is………….the end of the road…………the right-hand side.
A) from/at B) to/in
C) by/near D) at/on E) on/by

12- The boy fell……….the fifth floor of the building, yet managed to escape …………only minor injuries.
A)on/from B)to/upon
C) out of/in D) into/away E)from/with

13-When Marie saw her car…………recklessly and reported it to the police, she had no idea that the driver was her own eleven-year-old-son.
A)driving B)being driven
C) to have driven D)to be driven E)having driven

14- I don’t think you should be borrowing money from someone………..salary is so much lower than yours.
A) which B) who
C) what D) whose E) that

15-When you begin job-hunting, it is important to remember that………….the salary , the more responsibility the job is likely entail, and that may include working longer hours.
A) the higher B) the highest
C) high enough D) such high E)so high

16-I like the strength of traditional Arab coffee, but they put so much sugar in it that I find it…….. to drink.
A) so sweet that B) too sweet
C) the sweetest D) sweeter E) as sweet

17-……….of his books was made into a movie, and………..others have been best-sellers.
A) Some/any B) Either/each
C) One/several D) A few/many E) Plenty/some

18-Do you think she will attain the same success with her new film…………she did with her previous one?
A)just B)such
C)as D)like E)much

19-I really need a blender to make leek and potato soup, and as …………is broken, I wonder if I could borrow……….. .
A) its/your B) it/its
C) us/them D) our/it E) mine/yours

20-A few weeks ago, Hank……….his village, which he………….in forty years.
A) was visiting/doesn’t see B) has visited/wouldn’t have seen
C) had visited/won’t see D) visited/hadn’t seen
E) has been visiting/ hasn’t seen

21-We……..to Philadelphia by bus, but, because of the drivers’ strike, we………… by train.
A)would have travelled/go
B)will be travelling/will have to go
C)were going to travel/will be going
D) had been travelling/have gone
E) are travelling/were going

22-I don’t think the show ………… by the time we get there, as we have almost an hour before it……….. .
A)will be beginning/started B)will have begun/starts
C)had begun/will start D)is beginning/is starting
E)begins/has started

23-The Soviet Union……….in 1917, so it ………..its 80th anniversary in 1997, had it still been in existence.
A)had been founded/celebrated
B)has founded/has been celebrating
C)was being founded/would be celebrating
D)was founded/would have celebrated
E) had founded/will be celebrating

24-The security officers at Ben Gurion Airport in Israel………..every passenger for a long time, So you………sure you arrive there at least three hours before your flight.
A)question/should make B)have questioned/made
C)will be questioned/can make D)would be questioning/make
E)are questioning/had made

25-Thomas……….on pasta and rice for ages! I hope he finds a better-paid job soon so that he…….more on food.
A)was living/should be spending B)has been living/can spend
C)had lived/could have spent D)would have lived/has to spend
E)is living/will be spending

Find the best completion
26-……………, yet I have hardly been so disappointed by anything in life.
A)I know that I am going to be the happiest man alive after we get married
B)We were looking forward to seeing one of the world’s most beautiful sights
C)My father has warned me about failing if I don’t study hard
D)I have never seen anything so beautiful as the Taj Mahal by moonlight
E)We were told that it was one of the worst restaurants in town

27-……….,which are ground, mixed with spices and fried in oil.
A)Köfte recipes vary from place to place
B) Pumpernickel is a tough and close-textured loaf
C)Lahmacun is enjoyed by many people
D)Pasta is a speciality of Italy
E)Falafel is made from chickpeas

28-Though there can be many parties in a general election, ………… .
A)the majority of the host’s acquaintances will be attending
B)a few parties would gain too much power
C)only a few of them can win seats in Parliament
D)nobody actually votes for him anyway
E) they failed to win any seats in the new government

29-………..; otherwise, there’s no way he would have known the time and place.
A)Felix must have been told about the picnic
B)Stan arrived late for his own wedding
C) You should ask Paul to come to the dance
D)Jim was aware of the staff meeting
E) Gerald can’t have been invited to the party

30-Despite the fact that everyone thinks the boss’s plan is not practical, ……….. .
A)he himself would be among the first to agree
B)many others think his ideas have quite a bit of merit
C)there is no way it can be effectively implemented
D)he is generally rather useless at such things
E)he owns the company and thus makes the decisions

31- ………….., it would be more enjoyable to do it over a week or so, and stop to enjoy the sights.
A)While the trip generally takes about seven or eight days
B)I think I can manage to finish painting the house in a day
C)We were planning to spend a fortnight driving to California
D)Though it’s possible to drive across America in two days
E)The train journey across Siberia is a very long one indeed

32-……….,as it looks as if it’s going to be raining for a while.
A)The rivers and streams are already flooding
B)There’s no point in buying a new umbrella
C)I had no idea that rain had been forecast
D)I wish I’d taken advantage of the nice weather
E)The weather in March can be quite changeable

33-After your plane lands at Sky Harbour Airport, ………… .
A)the flight is scheduled to arrive at 9.15 am.
B)your connection to Texas had been delayed
C)you’ll be taken to the Baltimore Hotel by taxi
D)the plane to Mexico was about to arrive
E)the trip has only taken about two hours

34-Harold is the director of a large company and supervises many people at work, ……….. .
A)although he has been working with the firm for twenty years
B)but at home his wife is the boss and tells him what to do
C)however, he hasn’t missed a day for illness in a decade
D)as long as he’s a hard worker and completely reliable
E)considering what an important position he’s got there

Read the passages and answer these questions
Aspirin is officially 100 years old. and yet the medicinal powers of the little white tablets are still astonishing scientists. Aspirin is the nearest thing the world possesses to a wonder drug. Swallowing an aspirin is the smartest thing anyone with the onset of a heart attack can do to improve their chances, after dialling the number for an ambulance. It is used to lower the risk of heart disease and stroke in some people; it is thought to prevent some cancers and helps rheumatoid arthritis – all this from the bark of the willow tree. Aspirin began as a herbal medicine and was patented in 1899, but Hippocrates, the Greek father of medicine, was giving women a brew made from willow to ease the pains of childbirth in the fifth century BC.

35-It can be inferred from the paragraph that……….. .
A)scientists don’t actually approve of the way people use aspirin for so many things
B)there are no medical conditions that aspirin cannot help in one way or another
C)aspirin is only effective when swallowed, and thus should never be chewed
D)though aspirin is an old medicine, new uses for it keep being discovered
E)only intelligent people are likely to realise how important aspirin is to medicine

36-According to the passage, aspirin……………. .
A)is the most common medication recommended to people with heart disease
B)can be taken by heart attack victims who can’t be bothered to call for help
C)causes some cancers, but is thought to prevent many others from developing
D)should be regularly taken even in good health
E)has a wide variety of uses, and can prevent some diseases and help others

37-Though aspirin as we know it today has been used for a century, ………. .
A)its harmful side-effects have been discovered only recently
B)in its natural form, it has been known for millennia
C)it is actually a medicine as old as human history
D)Hippocrates’ father had actually known about it ages ago
E)Its use to ease the pains of child birth is a recent application

Read the passages and mark the answer
The most popular national amusement in Burma is the pwe. This entertainment may consist of acting, singing, dancing, clowning or even puppetry. These plays are performed outdoors -most often on moonlit nights. They usually last all night for several nights in succession. The audience sits on reed mats to watch the show. The pwes are free, and more often than not are given by a wealthy individual for the entertainment of his friends and anyone else who cares to attend. The pwe plays are usually legendary tales about princes and princesses and almost always have a happy ending. Actors wear old-time court costumes and proclaim long speeches, but there is always a down to relieve any boredom. Judging by the laughter the clowns provoke, they are found really funny.

38-The author seems to be suggesting that……….. .
A)pwes are a lot more effective in daylight
B)the audience is expected to participate in the majority of pwes
C)each performer at a pwe must be good at several different art forms
D)puppetry is the most common art form to be included in a pwe
E)the audiences at pwes find the plays a bit boring at times
39-We learn from the passage that pwes………….. .
A)are a form of entertainment solely for the rich and their friends
B)cannot be attended by people who do not have their own reed mats
C)are performed by actors who come from extremely rich families
D)can be seen by anyone who’s interested, and don’t require tickets
E) were originally designed to entertain princes and princesses
40-The author concludes that the clowns at pwes are humorous………… .
A)although they wear traditional clothing and costume
B)because the pwes are so often very boring
C)as they manage to make the audience laugh a lot
D)despite the fact that they make long, tedious speeches
E)since clowns everywhere are thought to be funny

A lost tribe of Stone Age people known as the Tasaday was discovered in the tropical rain forest in the Philippines in the 1970s. The tribe consisted of 24 people, with completely unique customs and language. They displayed no aggressive tendencies, either to outsiders or each other. They reached decisions at informal meetings at which men and women spoke equally. Age alone commanded respect. They lived a nomadic existence, and knew nothing of farming. Living mostly on wild potatoes, fruits and bamboo shoots, the Tasaday derived some protein from crabs and small fish. Monkey meat was considered a delicacy to be brought out only on special occasions. Although they appeared in good health, they practised no medicine, and confessed to leaving the sick to die.

41-It is understood from the passage that the Tasaday………… .
A)are generally friendlier to strangers than they are to one another
B)have survived without the benefit of modern technology
C)look more like monkeys than humans
D)cultivated bamboo and fruits
E)discovered in the 1970s consisted of equal numbers of men and women
42-The author suggests that in Tasaday society, ………….. .
A)both sexes have equal status in decision making
B)women have similar roles to most Western cultures
C)spoke a language similar to the language of the Philippines
D)the oldest member takes decisions alone
E)the young are cared for by the old

43-It is clear from the passage that the Tasaday……….. .
A)have developed no way in which to treat illness
B)kill the sick in order to cease their suffering
C)feel guilty about their treatment of sick people
D)have a great desire to learn Western medicine
E)are not nearly as healthy as they seem to be

On her first day at the University of Nebraska, Willa Cather was mistaken for a professor. She was only 16, fresh from a small prairie town. Yet, the students were impressed when she peeked around a classroom door and asked, “Is this elementary Greek?” They had been expecting someone like this, with a deep, commanding voice, a solemn face topped with short hair, and a straw hat. So they nodded politely, then burst into laughter when the stranger entered – and proved to be a young girl. Of course, they could not know that she would grow up to be a major American writer.

44-After their first encounter with Willa Cather, the students laughed because………. .
A)she was a great American writer
B)they were impressed by the inherent humour of elementary Greek
C)her straw hat and short hair looked funny
D)she was the youngest professor they had ever seen
El they recognised their own mistake

45-At the age of sixteen, Willa Cather…………. .
A)already spoke fluent Greek
B)was impressed by the other students
C)was already a university student
D)was already a famous American writer
E)was often laughed at by other students

46-It is clear from the passage that…………. .
A)no one at the University of Nebraska realised Willa Cather’s potential
B)Willa Cather’s writing ability impressed the other students
C)even at the age of sixteen, Willa Cather was an impressive person
D)the University of Nebraska specialised in educating young, gifted students
E)straw bats were common at the University of Nebraska

There is an ancient belief that when a female wolf loses a young cub, she seeks a human child to take its place. Romulus and Remus, the legendary twin founders of Rome, were supposed to have been cared for by wolves. The idea actually became believable in the late 19th century when a French doctor found a naked ten-year-old boy wandering in the woods. He did not walk upright, could not speak intel1igently, nor relate to people: he only growled like a wolf and stared at them. Finally the doctor won the boy’s confidence and began to work with him. After many long years of devoted and patient instruction, the doctor was able to get the boy to clothe and feed himself, recognise and say a number of words, and even to write a little.

47- It is implied in the passage that………… .
A)the legend of Romulus and Remus is certainly based on reality
B)Romulus and Remus were the actual founders of Rome
C)the boy found in the woods was like a wolf in appearance but not in emotions
D)people have believed for a long time that female wolves sometimes adopt human children
E)it took a long time for the doctor to train the young wolf

48-The doctor who found the boy must have concluded that…………. .
A)the boy had possibly been raised by wolves
B)Romulus and Remus were the twins who founded Rome
C)it is not possible to train a human child who grew up in the wild
D)the boy could not speak because he was of sub-normal intelligence
E)the boy was half-human, half-wolf, with supernational powers

49-Many years after the doctor began working with the boy, ………… .
A)he soon started to behave as a normal human child does
B)he became more like a human child, but couldn’t function completely normally
C)he behaved exactly like Romulus and Remus in the legend
D)he began writing a book about his experiences living with wolves
E)his progress was too slow for the doctor to continue with the initial enthusiasm

In Greek mythology, Pandora was the first woman on the Earth, created by Zeus to avenge Prometheus’s theft of fire. Pandora, whose name means ‘all-gifted’, was endowed with every charm, but sent to the Earth with a very special deadly box. Prometheus was too wise to be deceived by Pandora’s beauty, but his younger brother, Epimetheus, fell in love with her and accepted the box as a wedding present from the gods. When Epimeteus allowed Pandora to open the box, a cloud of evils flew out, spreading death, disease and destruction throughout the world. All that remained inside the box was one small comfort – hope.

50-It can be inferred from the passage that in Greek mythology, …………. .
A)a long with the evils in the box, the gift of fire was included in it
B)women were seen to be wiser and more talented than men were
C)the gods were jealous of women’s beauty and punished them for it
D)the world was a much better place before women came into it
E)people were taught not to accept wedding gifts as they might be evil

51-It’s obvious from the passage that ………….. .
A)though she caused many problems, Epimetheus was happily married to Pandora
B)Prometheus was disappointed that Pandora was not extremely beautiful
C)Epimetheus really loved Pandora, but didn’t actually want to get married to her
D)Prometheus gave his brother a truly terrible wedding gift because he was jealous
E)Pandora won Epimetheus’s heart, though she was meant for Prometheus

52-According to the legend that’s related in the passage, hope…………. .
A)was lost when Pandora released a multitude of bad things into the world
B)was the only thing left behind to help deal with the problems released into the world
C)meant that Pandora could still manage to deceive Prometheus
D)was eliminated from the Earth by the bad things released from the box
E)was the one thing that Pandora decided not to give to the world

Find the English translation
53-Rüzgar az olduğu için, Kuzey Kutup dairesinde katlanılmaz derecede soğuk değildir.
A)The light winds within the Arctic Circle make the extreme cold bearable in winter.
B)Winters are tolerable within the Arctic Circle as there is little or no wind.
C)There is little wind within the Arctic Circle, where the winters are unbearably cold.
D)Since there is little wind, winters are not unbearably cold within the Arctic Circle.
E)The winters within the Arctic Circle are unbearably cold, but there is little wind.

54-Genel olarak insanlar, herkese açık büyük bir dünya yerine, kendilerine özgü küçük bir dünyayı tercih ederler.
A)Some humans generally favour a restricted small world, while others are in favour of a more open world.
B)In general, people prefer to stay in their exclusive small worlds rather than move towards a larger inclusive one.
C)Humans in general favour an exclusive small world rather than a large inclusive one.
D)in general, humans favour keeping their world small and exclusive, as opposed to large and inclusive.
E)Humans like to live in a narrow exclusive world rather than in a wider inclusive one.

55-Çok sert bir taş olmasına rağmen granit, diğer kayalar gibi, zamanla aşınır ve parçalanır.
A)Granite is one of the hardest stones; nevertheless, like any other rock, over time. it will wear out and crumble.
B)As time passes, granite wears out and crumbles like most other rocks, even though it is a very hard stone.
C)All rocks, even a very hard stone like granite, wear out and crumble in time.
D)Being a very hard stone, granite takes longer to wear out and crumble, just like other hard rocks.
E)In spite of being a very hard stone, like other rocks, granite wears out and crumbles in time.

56-Ben, bireyin gerçek anlamda ilerlemesinin miras kalan zenginlikle yada nüfuzlu tanıdıklarla değil, çok çalışmayla mümkün olduğuna inanıyorum
A)I’m convinced that an individual can get ahead when he really works hard, even if he doesn’t have any inherited wealth or influential acquaintances.
B)Without inherited wealth or influential acquaintances, it’s impossible. I believe, for anyone to get ahead in any real sense.
C)Even without inherited wealth or influential acquaintances, if an individual believes in himself , he can get ahead in real terms by working hard.
D)I believe that it’s possible for an individual to get ahead in a real sense by hard work, not by inherited wealth or influential acquaintances.
E)When an individual doesn’t have inherited wealth or influential acquaintances, getting ahead in any real sense has to be accomplished by hard work.

57-Bu kadar çok Amerikalı ve göçmen işçiyi Detroit’e çeken, otomobil sanayii ve onun sağladığı yüksek ücretli iş olanaklarıydı.
A)It was the automobile industry and the well-paid job opportunities it provided that attracted so many American and immigrant workers to Detroit.
B)The automobile industry provided well-paid lobs for many of the American and immigrant workers that Detroit had attracted.
C)The automobile industry attracted both American and immigrant workers to Detroit, who were hoping to find well-paid jobs.
D)Most of the American and immigrant workers that were attracted to Detroit were provided with well-paid jobs in the automobile industry.
E)When the automobile industry in Detroit expanded creating well-paid job opportunities, many American and immigrant workers were attracted there.

58-Çok büyük gücü ve güzelliğiyle şelaleler, dünyadaki doğa harikalarının en muhteşemleri arasında yer almaktadır.
A)With their immense power and beauty, cataracts rank among the most awesome of the natural wonders on the Earth.
B)Not only do cataracts have awe-inspiring beauty, but the power of these natural wonders of the Earth is also immense.
C)Among the many natural wonders of the Earth, some of the most recent are cataracts, because of their tremendous power and beauty.
D)It is their immense power and awesome beauty that make cataracts the most spectacular natural wonders of the Earth.
E)Cataracts, with their tremendous power and beauty, can be classed among the natural wonders of the Earth.

59-Pek çok toprak türü, üzüm yetiştirmek için uygun olabilir ancak toprağın belli bir derinliğinin olması olması ve suyu iyi geçirmesi gerekir.
A)As long as an area has soil of a certain depth and with good drainage. it can be used for growing grapes.
B)Grapes prefer deep, well-drained soil, but, apart from these requirements, they will grow in almost any type of soil.
C)Except for in shallow soils which don’t drain well, grapes can be cultivated in any kind of soil.
D)Among many, this kind of soil is the most appropriate for growing grapes as it drains well and has a certain depth.
E)Many kinds of soil can be suitable for growing grapes, but the soil must have a certain depth and must drain well.

60-Bir bankanın en büyük gelir kaynağı, çeşitli gelirlerden elde ettiği faizdir.

A)Banks make large profits on the various types of loans by charging interest on them.
B)A bank offers various types of loans, on which it makes large profits.
C)The largest source of revenue for a bank is the interest it earns on various types of loans.
D)The revenue made at a bank is largely a result of the ‘high’ interest it charges on the various types of loans it issues.
E)Interest received on the different types of loans issued provides the bank with its largest source of profit.

Find the Turkish translation

61-Stock raising is the principle means of livelihood of the few people who live on the Australian savannahs.

A)Avustralya savanalarında az sayıda insan yaşar ve bu insanların tek geçim kaynağı hayvancılıktır.
B)Avustralya savanalarında çok az insan geçimini hayvancılıkla sağlamaktadır.
C)Çok az insanın yaşadığı Avustralya savanalarında en yaygın geçim kaynağı hayvancılıktır.
D)Hayvancılık, Avustralya savanalarında yaşayan az sayıda insanın, başlıca geçim kaynağıdır.
E)Hayvancılığın tek geçim kaynağı olduğu Avustralya savanlarında az sayıda insan yaşamaktadır.

62-You’ll see what a shallow person he is when you spend a few days together with him.
A)Onunla birkaç gün bir arada kalırsan, yüzeysel olup olmadığını görürsün.
B)Onun kadar yüzeysel biriyle birkaç gün bile bir arada kalmaya katlanamazsın.
C)Onun ne kadar sığ biri olduğunu anlamak için birkaç gün onunla bir arada yaşaman yeterli.
D)O kadar yüzeysel bir insan ki onunla birkaç gün bir arada kalmak zorunda olduğuna inanmıyorum.
E)Onunla bir arada birkaç gün geçirince, ne kadar sığ bir insan olduğunu anlayacaksın.

63-Though not the children, the adults were a little unsettled by the fact that the weather was overcast for most of the picnic.
A)Piknik boyunca havanın kapalı olması çocukları hiç etkilemedi ama büyükler biraz rahatsız oldu.
B)Pikniğin büyük bir bölümünde havanın yağışlı olmasından çocuklar deği1, büyükler tedirgin oldu.
C)Piknik boyunca havanın yağışlı olmasına rağmen, büyükler huzursuz olsa da, çocuklar çok eğlendi.
D)Piknik sırasında havanın zaman zaman bulutlanmasından, büyükler kadar olmasa da, çocuklarda huzursuz oldu.
E)Çocuklar olmasa da. büyükler, pikniğin büyük bir bölümünde havanın kapalı olmasından biraz tedirğin oldu.

64-It’s wondered in the business circle how much longer both companies will bear this keen competition.
A)Şimdi iş dünyasında merak edilen, her iki şirketin de bu keskin rekabeti sürdürüp sürdürmeyeceğidir.
B)Bu keskin rekabete her iki şirketin de daha ne kadar dayanacağı iş çevrelerinde merak ediliyor.
C)İş dünyasındaki bu kıyasıya rekabete, bu iki şirketin dayanıp dayanamayacağı merak konusu.
D)İş çevrelerinde herkes, iki sirket arasındaki bu kıyasıya rekabetten hanğisinin galip çikacağını merak ediyor.
E)İki sirket arasındaki keskin rekabetin sonucunu, tüm iş dünyası merakla bekliyor.

65-The unusual techniques the poet used served to express his ideas more effectively than he would with the ordinary styles.
A)Şairin kullandığı olağandışı teknikler, düşüncelerini, alışılmış stillerle yapabileceğinden daha etkili bir biçimde açıklamasını sağlamıştır.
B)Kullandığı tekniklerin alışılmış stillerin çok dışında olması, şairin düşüncelerini tam olarak açıklayabilmesinde çok etkili olmuştur.
C)Şairin düşüncelerini açıklamak için olağandışı teknikler yerine, alışılmış stilleri kullansaydı, bu kadar etkili olamazdı.
D)Alışılmış stiller yerine olağandışı teknikler kullanması şairin, düşüncelerini etkili bir biçimde açıklamasına yardımcı olmuştur.
E)Şair düşüncelerini, alışılmış stillerle deği1 de, kendisi için daha etkili olduğuna inandığı olağandışı tekniklerle açıklamıştır.

66-In recent years, our athletes have obtained quite good results in international contests.
A)Sporcularımız, ancak son yıllarda uluslararası yarışmalarda iyi sonuçlar almaya başlamışlardır.
B)Uluslararası karşılaşmaların son birkaç yılı değerlendirildiğinde, sporcularımızın durumu oldukça iyidir.
C)Son yıllarda sporcularımız, uluslararası karşılaşmalarda oldukça iyi sonuçlar elde etmişlerdir.
D)Sporcularımız son yıllarda, uluslararası alanda, çok iyi karşılaşmalara katılmışlardır.
E)Son yıllarda sporcularımızın, uluslararası yarışmalarda oldukça iyi sonuçlar aldığı gözlenmektedir.

67-As he is normally a very talkative person, we found his silence at yesterday’s family reunion a little peculiar.
A)Aslında çok konuşkan bir insandır, ama nedense dünkü aile toplantısında anormal derecede suskundu.
B)Genelde çok konuşkan biri olduğu için, dün aile toplantısındaki suskunluğunu biraz tuhaf bulduk.
C)Dünkü aile toplantısında neden o kadar suskun olduğunu anlayamadık çünkü normalde çok konuşkan biridir.
D)Normalde onun kadar konuşkan bir insanın dünkü aile toplantısındaki suskunluğu bize tuhaf geldi.
E)Çok konuşkan biri olduğunu bildiğimiz için dün aile toplantısındaki suskunluğunu hiç de normal karşılamadık.

68- The combination of humour and sentiment found in 0. Henry’s stories forms the basis of their universal appeal.
A)O. Henry’nin öylülerini evrensel kılan, temelde içerdikleri mizah ve duygunun tüm insanlara hitap etmesidir.
B)Öyküleri tüm dünyada beğeniyle okunan O. Henry, mizah ve duguyu ustaca birleştirmiştir.
C)Öykülerinde mizah ve duyguyu birleştiren O. Henry, tüm dünyada beğeniyle okunan evrensel bir yazardır.
D)O. Henry’nin öykülerinde bulunan mizah ve duygu karışımı, onların tüm dünyaya hitap etmesinin temelini oluşturmaktadır.
E)O. Henry’yi evrensel yapan. öykülerini dayandırdığı güçlü mizah ve duygu karışımının tüm dünyada beğeni toplamasıdır.

Find the statement for the blank

69-One of the dominating astronomical discoveries of the 20th century was the realisation that the galaxies of the universe all seem to be moving away from us. ……….. . In other words, the universe seems to be expanding. Hence, scientists conclude that the universe must once, very long ago, have been extremely compact and dense.
A)The explosion of matter giving birth to the universe is called the Big Bang
B)As a result of all this movement, the universe seems to be getting smaller
C)Scientists do not know if there is a limit to this pattern of movement
D)It turned out that they are not just moving away from us, but also from each other
E)As yet, scientists have not been able to understand what this motion means

70-King Arthur was the king of Britain in what is known as the Arthurian legend. ………….. . However, it is probable that, of the many persons who figure in the Arthurian legend, he is the only one who actually may have done so. If so, he was born in the late 400s, was king and led the Britons in war against the invading Anglo-Saxons
A)These are the stories of the knights of the Round Table
B)There is little evidence to say that he existed
C)Storytellers have been telling these stories for hundreds of years
D)This cycle of stories comes from Celtic mythology
E)He was married to Queen Guinevere and had a magic sword

71-At the top of the world lie not one pole, but two. ……….. . This pole is not fixed, but slowly wanders. Today it is on Prince William Island, an area rich in minerals, forests and animal life. The other, the geographic North Pole, on end of the axis on which the Earth spins , is in a wilderness of ice and snow, a dead region which can barely support life.
A)One is the Magnetic North Pole, to which all compass needles point
B)Finally, in 1909, an American, Robert Peary, readied the Pole
C)The same is true of the Antarctic regions, where there are two south poles
D)The centre of this vast ice-covered Arctic Ocean is known as the Pole of inaccessibility
E)It is not land at all, but a thin crust of ice over the Arctic Ocean

72-In the past, among the English aristocracy, it was the custom to present boys with a sword and a set of pipes when they came of age. But the pipes were not new when the boy received them. ………… . Over the years they matured, losing the bitter taste of the wood and improving their ability to absorb the nicotine. So by the time the boy was old enough to smoke, he was the proud possessor of a set of fine mature pipes.

A)On the other hand, the sword was always brand new and specially designed
B)The boys were not regarded as mature enough to deserve a new set of pipes
C)Boys who chose to smoke before coming of age had to smoke cigarettes
D)They were bought when the child was born and handed to a servant to smoke
E)This was in case the young man decided he didn’t want to be a pipe smoker

73-Palmistry experts claim the hand is a ‘road map’ for life events. ………….. . If it goes straight up to the middle finger, success will be slow but sure. If it curves to run parallel with another line, expect a major change by your 30s. If it curves towards your index finger you are career-driven and if it curves towards your ring finger, you are extrovert

A)This is similar to other methods of telling the future, such as the reading of coffee grounds
B)Your life line, your head line and your heart line are some of the important lines in palmistry
C)To find your fate line, study your writing hand and find the line running from the base up
D)The length, depth and direction of the lines on your hand all provide information about you
E)Whether this is true or not is arguable, but studying the lines on your hand can be enjoyable

74-…………. . This instrument breaks down the light in a star into its component colours. Each colour represents one element that has become incandescent; that is, it has become so hot that it gives off light. Through the use of the spectroscope, it has been found that stars, including the Sun, have 66 of the 92 elements found on the Earth.

A)in this respect, stars differ from the moon and planets, which shine only by reflecting the Sun’s light
B)Telescopes and sensitive photographic plates show that there are many millions of stars
C)The composition of the Sun, as well as that of other stars, is determined by means of a spectroscope
D)Because these elements have been heated to incandescence, stars are said to be self-luminous
E)In addition to the 92 naturally-occurring elements, twenty others have been produced in laboratories

Find what can be said in the given case

75-You’ve just settled down to do some work, when one of your mother’s friends arrives to see her. Although your mother is out, you offer her friend a cup of tea, which she accepts. Half an hour later, your mother’s friend is still chatting to you and shows no sign of leaving. In order to persuade her to leave so that you can go back to your work, you politely imply:

A)Well, it doesn’t look as if my mother’s coming home so you’d better go now.
B)Goodness! Look at the time! I’m afraid I’ll have to get back to my books
C)Why don’t you realise my university exams start exactly a month from today?
D)Would you like yet another cup of tea or do you have to leave immediately?
E)I’m afraid I haven’t got all day to sit around and chat like some people, so goodbye.

76-Some foreigners who have recently arrived in your country make some critical remarks. You are offended, but you want to show better manners than they have done, so instead of reacting angrily, you merely smile and say with self-control:
A)How dare you criticise this country! I think you have very bad manners.
B)Well, I think this place is a lot better than the dump you come from.
C)You don’t know what you’re talking about, so you shouldn’t make any comments.
D)[think you’ll find us much more polite than most of your countrymen, anyway.
E)Perhaps you’ll understand us a little better when you’ve been here a bit longer.

77-You are walking along your street. Some kids are playing football in the road. One of them kicks the football directly at you. Although you manage to get out of the way, you’re annoyed because this is not the first time this has happened, and so you threaten:
A)I wish you kids would go and play in the park, where it’s safer.
B)We didn’t use to play football in the street when I was younger.
C)Please don’t do that – that ball could really hurt someone.
D)The next time that ball comes near me, you won’t see it again.
E)Be careful with that ball! I’m not a goal post, you know.

78-You regularly buy biscuits from your local bakery. They are unusually excellent, but the last ones you
bought were so stale that they were almost inedible. You don’t want to make a big fuss about it, so the next time you are in the bakery, you just mention it casually, saying:
A)I’d like to make a formal complaint about the biscuits I bought here last week.
B)Last week’s biscuits were absolutely disgusting. I won’t be buying anything from here again.
C)Last week’s biscuits weren’t nearly as good as usual. Was there a problem?
D) I’d like to speak to the manager immediately about the quality of the biscuits.
E)How dare you sell such revolting biscuits here! You’ll lose all your customers.

79-Your friend asks you to baby-sit her son, Josh. You don’t want to, because he is hyperactive and very difficult to control. When you refuse her request, she asks you why you won’t baby-sit for her when you happily look after your other friends’ children. You reply, as tactfully as you can:
A)I’m sorry, but Josh has a very strong personality and I think he’d be too much for me.
B)Oh, of course! You don’t need to ask. You can bring him round whenever you need help.
C)You must really struggle to find someone who’ll look after that wild child of yours.
D)You have no right to ask me for a reason. I just don’t want to, that’s all I’ll tell y6u.
E)He’s a little monster, that’s why. In fact, I think you should get some professional help.

80-You have a summer job working in a shop. On this occasion, you are alarmed when you see that one of the customers is white in the face and looking as if she is going to faint. Concerned for her immediate health you approach her and say gently;
A)Hello, Lady. You look absolutely terrible! I think you are probably going to get sick.
B)Excuse me, Madam. Are you feeling unwell? Would you like to sit down for a moment?
C)Good morning. Can I help you? Can you tell me what you are looking for this morning?
D)Oh gosh, someone has fainted! We’d better call an ambulance.
E)Are you alright, Madam? I hope you haven’t banged your head hard!

81- A foreign friend has invited you over for dinner and has prepared a traditional dish for you. It looks wonderful, but upon tasting it, you discover that it’s so hot from the spices he’s used that you find it painful to eat. You don’t want to hurt his feelings, but at the same time, you don’t want to make yourself sick, nor to have the situation repeated in the future. When he asks you how the food is, you tactfully say:
A)To be completely frank, I find it practically inedible. Why do you feel the need to use so much spice?
B)Who are you trying to impress by making the food so hot? It’s not very good for you, you know.
C)It’s really nice, but quite a bit hotter than I’m used to. I hope you aren’t offended if I don’t finish.
D)Oh, it’s lovely. Do you think you could bring me a couple of litres of water? I’m really thirsty.
E)Actually, l was going to ask you for the recipe so that my mother can make it for me.

Find the closest in meaning

82-He could never have made it through university without the help of government loans.
A)Generous government funding will certainly make his university education possible.
B)If he had borrowed some money from the government, he might have finished his university education.
C)He had lots of financial problems during his university education because he didn’t borrow money from the government.
D)The government office he worked for gave him a scholarship during his university education.
E)The money he borrowed from the government made it possible for him to complete his university education.

83-Istanbul is undeniably an old city, yet when Istanbul was founded, Jerusalem was as old as Istanbul is now.
A)Since Jerusalem is a very ancient city, Istanbul doesn’t really seem so o1d when you compare them.
B)Jerusalem and Istanbul are both ancient cities, and have both been around for a very long time,
C)Istanbul is indeed an ancient city; however, the city of Jerusalem is about twice as old as Istanbul is.
D)Both Istanbul and Jerusalem are rather old, and they’ve existed for more or less the same time.
E)It’s undeniable that Jerusalem is a very ancient city, but it’s only about half as old as the city of Istanbul.

84-They can’t have been told the news, or they would have rung us immediately.
A)As they haven’t called us, we can assume that they don’t know what’s happened.
B)They didn’t have to tell them the news because they were going to ring us anyway.
C)In spite of the fact that they phoned us as soon as possible, we weren’t able to give them the news.
D)They probably didn’t phone us because they didn’t want to tell anyone what happened.
E)The moment they called us, we knew that they hadn’t heard about what had happened.

85-While my instinct tells me that his story is untrue, I can’t say anything, as I have no proof.
A)It’s so obvious that he’s lying that I don’t feel I need to prove it.
B)If I had known he wasn’t telling the truth. I would have said so.
C)Despite evidence to the contrary, I can’t really tell if his story is true.
D)Not having any evidence, I can’t disprove his story, but I feel that he is lying
E)I have facts to disprove his story, but don’t know if I should reveal them.

86-Regardless of Bob’s opinion in this matter, I think I’ve done the right thing.
A)I’ve thought about Bob’s views on this issue, but I think I’ll do as I want.
B)I’m sure I have acted correctly in this instance, whatever Bob may think.
C)I acted without regarding Bob’s opinions, as they don’t matter to anyone.
D)Until Bob told me I was wrong. I thought I was right about this issue.
E)My opinion that Bob had done the wrong thing in this case turned out to be right
87-Among domestic varieties, dogs tend to be bigger than cats, but in the wild, the opposite is true.
A)Among common house pets, cats can be just as big as dogs, while in nature, dogs are usually smaller than cats.
B)Though some dogs are smaller than cats, this is usually not the case, neither among pets, nor in the wild.
C)Dogs and cats that live with people are, on the average, rather smaller than those that live in the wild.
D)Wild dogs and cats can grow to great sizes; much larger, in fact, than either animal is likely to get as a pet.
E)Wild cats are normally larger than wild dogs, but as far as pets are concerned, cats are usually smaller.
Complete the dialogue
88 –Martin : ………………
Helen : It’s amazing! I’ve never had anything quite like it.
Martin : Thanks. I’m glad you think so. I know how to make it from my mother.
A)What do you think about the sweater my mum made?
B)Are you feeling any better, or are you still a bit ill?
C)Have you seen the new Hitchcock film? What’s it like?
D)How’s the apple-cinnamon cake? Do you like it?
E)What’s your new Spanish course like? Is it going alright?

89-Paul: Would you mind closing the windows? It’s a bit cold in here.
Mary: ………………..
Paul: In that case, I guess I’d better move to a different seat.
A)Sure, no problem. Do you know how these windows work?
B)If you insist. It doesn’t really make any difference to me.
C)I don’t think so. Why don’t you take your jacket off?
D)I’m sorry, but it’s broken. I’ve already tried to do so myself.
E)No, I wouldn’t. I’ll take care of it right away. Just a minute, please.

90-Mike: Have you heard the news? My sister’s just had a little girl!
Greg: …………………
Mike: They’ve decided on Glenda, which is my mother’s name.
A)That’s fantastic! Do you know what she’s going to be called?
B)Congratulations! Has anyone in the family seen the baby yet?
C)Who’ll look after the baby when your sister goes back to work?
D)That’s wonderful news. She’s their second daughter, isn’t she?
E)How marvellous! Your mother must be absolutely thrilled.

91-Kim : ……………………..
Kay: Well, I don’t think there’s enough room for all of it.
Kim: As usual, you cooked enough for an entire army, and now some of it has to be thrown away.
A)Were you expecting more people to come to the party?
B)Do you think we can fit the leftover food into the fridge?
C)Do you think we’ve made enough snacks for tonight?
D)I’m worried I won’t finish the cooking in time for the party.
E’)Would you mind if I did the washing-up tomorrow morning?

92- Susan: I can’t start my car again this morning. I don’t know what to do.
Karen: …………………..
Susan: That’s a good idea. Do you think he’d mind?
A)Have you tried asking the man next door to help you?
B)If I were you, I’d replace that old wreck immediately.
C) The best thing to do is ask someone to repair it for you.
D)Why don’t you ask one of my brothers to help you?
E)You should take it down to the garage on the comer.

93- Rachel: Someone called for you while you were out.
Theresa: Did they leave a message?
Rachel: …………………..
Theresa: That must be my friend Steven from New York. He said he’d be in town this week.
A)Yes, it was your Australian friend Steven. He said he’s like to meet you for lunch.
B)No, I was in the shower, so I couldn’t get to the phone before it stopped ringing.
C)Yes, but I didn’t get the name. She said she went to university with you in the States.
D)No, and he wouldn’t leave his name either. He had an American accent, though.
E)I don’t know. I didn’t speak to her. You should ask Krissie. She answered the phone.
94- Kelly: What time do you finish working this evening?
Scott: ………………..
Kelly: Well, we’re having a farewell party for Sue and I was wondering if you’d like to come.
Scott: In that case, I’ll make sure I get done early. When and where is it?
A)I’m not working today. My boss has given me the day off.
B)Actually, I’m going to a three-day conference in Liverpool this morning.
C)I’m not sure. It depends on what time the director of our Belgium branch decides to end the meeting.
D)At 5.00. Then I’m going to a party because my friend Joe’s leaving.
E)Oh, I could be there all night as I want to finish my proposal.

Find the odd sentence
95-(I)The Dutch have always been great seafarers – perhaps in part due to the unfavourable geography of the country itself. (II) Crowded into a small corner of Europe, most of Holland is naturally low, marshy land. (III) Land has been reclaimed from the sea through the use of dikes, types of dams, and has been transformed into fertile farm land. (IV) They have made up for this handicap not only by reclaiming land from the sea, but also by exploration and development abroad. (V) This brought great wealth to the country in the 1.7th century, the Golden Age of Holland, when the Dutch commanded the seas.
A)l B)II C)III D)IV E)V

96-(I)My favourite moment of the day comes before the sun is up, but conditions have to be right for it. (II)I usually wake up long after the sun has risen when my alarm goes off. (III) The weather has to be clear, and the lights lit in my room, and. the sky outside still dark. (IV) Then I switch the lights off. (V) If I’ve timed it right, the sky will suddenly change to something else – a deep, transparent blue.
A)I B)II C)III D)IV E)V

97-(I) Hypnotism is a psychological method of inducing sleep or a suggestive state of mind achieved by getting the subject to concentrate on one object or idea. (II) Many people regard this practice with scepticism or fear. (III) However, there is nothing strange or abnormal about hypnotism. (IV) An early practitioner of hypnotism was Dr Franz Mesmer, from whom the term ‘mesmerism’ is derived. (V) For one thing, it cannot be imposed upon unwilling subjects and it can be a very effective treatment for certain nervous disorders.
A)I B)II C)III D)IV E)V

98-(I) The Industrial Revolution started in Britain in the eighteenth century, due to the development of steam power and the invention of certain machines. (II) Watt, Arkwright and Hargreaves were all important inventors in this period. (III) These innovations, coupled with the ability of British traders to create new markets abroad, turned Britain from an agricultural society to a predominantly industrialised one. (IV) However, although material prosperity increased, it was not evenly distributed among the citizens. (V) As a result, there was much hardship in the new industrial towns, which led to the creation of new political and labour movements.
A)I B)II C)III D)IV E)V

99-(I) Feminism, the movement for equal legal and social status for women, arose in response to the hardships that women had suffered over the centuries. (II) Apart from the short-lived gains of the French revolution, women, well into the 1800s, had little or no right to hold property, to exercise authority over children or to vote. (III’) The rise of democracy helped encourage women to fight for these rights. (IV) However, although many gains in legal, political and educational rights have been made, full social equality still has to be won. (V) As a result, today more women exercise political power in governments the world over.
A)I B)11 C)III D)IV E)V

100-(I)Betsy Ross, one of a family of flagmakers, who lived from 1752 until 1836, has become very famous for something it is unlikely she did. (II) Her house in Pennsylvania is visited every year by thousands of American children who are brought there on educational trips. (III) The reason for this is that she is reputed to have both designed and made the first United States national flag. (IV) Today’s flag has thirteen stripes and fifty stars, although the original one had thirteen of each – one for each state at that time. (V) However, it is almost certain the former claim is untrue and there is little evidence for the latter.
A)I B)II C’)III D)IV E)V
PRACTICE EXAM 25
1-E 2A 3.E 4.C 5.B
6.A 7.D 8.D 9.C 10.A
11.D 12.E 13.B 14.D 15.A
16.B 17.C 18.C 19.E 20.D
21.C 22.B 23.D 24.A 25.B
26.B 27.E 28.C 29.A 30.E
31.D 32.D 33.C 34.B 35.D
36.E 37.B 38.E 39.D 40.C
41.B 42.A 43A 44.E 45.C
46.C 47.D 48.A 49.B 50.D
51.E 52.B 53.D 54.C 55.E
56.D 57.A 58.A 59.E 60.C
61.D 62.E 63.E 64.B 65.A
66.C 67.B 68.D 69.D 70.B
71.A 72.D 73.C 74.C 75.B
76.E 77.D 78.0 79.A 80.B
81.C 82.E 83.C 84.A 85.D
86.B 87.E 88.D 89.D 90.A
91.B 92.A 93.D 94.E 95.C
96.B 97.A 98.B 99.E 100.D


Bedava İlan Verme