Ders Anlatım Eğitim Blogu,Öss,Sbs,Dersler

fizik, kimya, biyoloji, ingilizce, öss, sbs, öğretmenler

Kovalent bağdaki ortaklaşa kullanılan elektron çiftlerine bağ elektron çifti denir. Bağ oluşumuna katılmayan elektron çiftlerine ise ortaklaşa elektron çifti denir. Bağlayıcı bir çift elektron (-) ile gösterilir.

Mol : Avagadro sayısı ( 6,02.1023 ) kadar atom yada molekül içeren maddeye 1 mol denir.

Örnek : 1 mol HF 6,02.1023 tane HF molekülüdür. Yine bu molekülün içerisinde 1 mol H atomu (6,02.1023tane) ve 1 mol F atomu (6,02.1023 tane) vardır.

Atom Ağırlığı : 12C izotopu standart seçilerek diğer elementlerin bu izotopla kıyaslanması sonucu hesaplanan kütlelerdir. Örneğin, H=1 O=16 N=14 S=32

1 Atomik Kütle Birimi (a.k.b) : 1/ 6,02.1023 = 1,66.10-24 gramdır.

Molekül Ağırlığı : Bileşiği oluşturan elementlerin gram cinsinden kütlelerinin topl***** denir.

Örnek : 1 mol C6H12O6 (glikoz) kaç gramdır ? (C=12 O=16 H=1)

= 72 gram C
= 12 gram H
= 96 gram O

180 gram

Bir Tane Molekülün Kütlesi : Bir tek molekülün kütlesi molekül ağırlığının Avagadro sayısına bölümüyle bulunur .

1 tek molekülün kütlesi = MA/6,02.1023

Örnek : 1 tane H2O molekülü kaç gramdır ? (H=1 O=16)

1 tane H2O = 18/ 6.1023 = 3.10-23 gramdır.

Bir Tane Atomun Kütlesi : Atom ağırlığının Avagadro sayısına oranıdır.

1 tek atomun kütlesi = A.A./ 6,02.1023

Örnek : 1 tane C atomu kaç gramdır ? (C=12)

1 tane C atomu = 12/6.1023 = 2.10-23 gramdır.

N.Ş.A’ da Hacim : Bütün gazların bir molü N.Ş.A’da ( 0 0C ve 1 atmosfer de) 22,4 litredir.

Mol Hesaplama Yöntemleri :

m Verilen Litre Verilen tanecik Sayısı
n= n= n=
MA 22,4 6,02.1023

Örnek : 23 gram C2H5OH kaç moldür ? (C=12 O=16 H =1)

MA = 2.12 + 6.1 + 16.1= 46 gram/mol

n=23/46 = 0,5 mol

Örnek : N.Ş.A’da 2,8 litre olan CO2 gazı kaç mol ve kaç gramdır ?(C=12 O=16)

n=2,8/22,4 = 0,125 mol.

1 mol CO2 44 gram olduğuna göre 0,125 mol CO2 0,125.44= 5,5 gramdır.

22,4 litre = 1 mol : 11,2 litre= 0,5 mol : 5,6 litre = 0,25 mol : 2,8 Litre = 0,125 mol

Örnek : 3,01.1023 tane C2H4 molekülü kaç gramdır ? (C=12 H=1)

n=3,01.1023/6,02.1023= 0,5 mol 1 mol C2H4 28 gram ise 0,5 mol C2H4 14 gram olur.

Kütlece yüzde = (Elementin bileşikteki kütlesi/toplam kütle)x100

elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen gramı
=
II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen gramı

elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen yüzdesi
=
II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen yüzdesi

ÇÖZÜMLÜ TEST

1
. I- 16 gram oksijen gazı
3,01.1023 tane He gazı
6 gam C içeren CO2 gazı

yukarıdaki gazların N.Ş.A.’ da kapladıkları hacim hangi seçenekte doğru olarak
verilmiştir ?(C=12 O=16) A)I>II>III B) I=II>III
C) I=II=III D) II>III>I
E) I=III>II

Çözüm : I- n=16/32 = 0,5 mol
0,5. 22,4 = 11,2 litre
3,01.102376,02.1023=0,5 mol 0,5.22,4 = 11,2 litre
6 gram C içeren CO2 0,5 moldür. 0,5.22,4 = 11,2 litre

Cevap C

3,01.1022 tane X(OH)2 3,7 gram olduğuna göre X in atom ağırlığı kaçtır ? (O=16 H=1)

74 B) 32 C) 40
D) 56 E) 14

Çözüm : n= 3,01.1023/ 6,02.1023 = 0,05 mol

0,05 mol 3,7 gramsa

1 mol X

X= 74 gram/ mol

X+32+2= 74 Ş X=40 gr/mol
Cevap C

8 gram oksijen gazında kaç tane atom
vardır ? (O=16)

A) 3,01.1023 B) 6,02.1023
12,04.1023 D) 1,505.1023
24,08.1023

Çözüm : n= 8/32= 0,25 mol O2 gazı

1 mol O2 molekülünde 2.6,02.1023 tane atom varsa

0,25 mol O2 de X

X= 3,01.1023 tane atom Cevap A

0,2 mol X2Y3 32 gram gelmektedir. Y nin atom ağırlığı 16 olduğuna göre X in atom ağırlığının Y nin atom ağırlığına oranı nedir ?

2/3 B) 3/2 C) 1
D) 3/7 E) 7/2

Çözüm :

0,2 mol 32 gramsa

1 mol ?

?= 160 gr/mol

2.X + 3.16 = 160 Ş X= 56 gr/mol

X/Y = 56/16 Ş X/Y= 7/2 Cevap E

5.

XY bileşiğinin molekül ağırlığı 28 dir.
XY2 bileşiğinin molekül ağırlığı 44 dür.

Buna göre X ve Y nin atom ağırlıkları sırasıyla nedir ?

24-32 B) 14-12 C) 12-16
D) 32-23 E) 12-14
Çözüm :

2 X + Y = 28
X + 2Y = 44

X= 12 Y= 16 Cevap C

Kütlece %80 X içeren X2H6 bileşiğinde X in atom ağırlığı kaçtır ?

12 B) 14 C) 23
D) 27 E) 40

Çözüm :

2.X / 6.1 = 80/20 Ş X= 12 Cevap A

NH3 + CO karışımı N.Ş.A da 11,2 litre olup karışımın kütlesi 11,8 gram gelmektedir. Karışımdaki CO nun mol % si nedir ?
( C=12 O=16 N=14 H=1)

20 B) 40 C) 60
D) 80 E) 90

Çözüm :

NH3 + CO = 0,5 mol; NH3 x mol ise CO = 0,5-x moldür.

0,5. 17 + (0,5-x).28 = 11,8 gram
X=0,2 mol NH3 CO = 0,3 mol olur.

0,5 molde 0,3 mol CO varsa

100 molde X

X= 60 Cevap C

1,806.1023 tane atom içeren SO3 gazı N.Ş.A da kaç litre hacim kaplar ?

6,72 B) 22,4 C) 2,24
D) 1,68 E ) 4,48

Çözüm : n= 1,806.1023/6,02.1023 = 0,3 mol atom

1 mol SO3 de toplam 4 mol atom varsa

X mol 0,3 mol atom

X= 0,075 mol V= 0,075.22,4 = 1,68 litre

Cevap D

3,01.1023 tane CO molekülü, N.Ş.A da 5,6 litre hacim kaplayan N2 gazı ve 7,5 gram NO gazından oluşan karışımın kütlesi kaç gramdır ?

14 B) 21 C) 22
D) 28,5 E) 32,5

Çözüm :

CO= 3,01.1023/6,02.1023 = 0,5 mol .28 = 14 gr

N2 = 5,6/22,4 = 0,25 mol . 28=7 gr
= 7,5 gr

NO= 7,5 gr

Mt= 14+7+7,5 = 28,5 gr. Cevap D

Eşit molekül sayıda bir karışım elde edebilmek için 15 gram C2H6 gazına N.Ş.A da kaç litre C3H4 eklenmelidir ? (C=12 H=1)

A) 5,6 B) 2,24 C) 22,4
D) 1,12 E) 11,2

Çözüm :

C2H6= 15/30 = 0,5 mol

Molekül sayılarının eşit olması demek mol sayılarının eşit olması demektir. O halde C2H6 da 0,5 mol olmalıdır.

0,5.22,4 = 11,2 litre C3H4 Cevap E

X2H4 bileşiği ile XO bileşiği eşit kütlede ve molekül sayıları da eşit olduğuna göre X in atom ağırlığı nedir ?(O=16 H=1)

12 B) 14 C) 16
D) 32 E) 40

Çözüm :

Molekül sayıları eşitse mol sayıları da eşittir. Kütlelerde eşit olduğuna göre molekül ağırlıkları da eşittir.

2.X + 4.1 = X+16 Ş X= 12 Cevap A

XY3 bileşiğinin molekül ağırlığı MgY bileşiğinin molekül ağırlığının 2 katı olduğuna göre Y elementinin atom ağırlığı kaçtır? (X=32, Mg=24)

12 B) 16 C) 23
D) 24 E) 40

Çözüm :

(32 + 3.Y) = 2.(24 + Y) Ş Y = 16 Cevap B

0,01 molünde 0,02 mol X ve 0,03 mol Y bulunan bileşiğin formülü aşağıdakilerden hangisidir ?

XY B) XY2 C) X2Y3
D) XY3 E) X2Y

Çözüm :

1 molde 2 mol X ve 3 mol Y bulunacağından bileşik X2Y3 olur.
Cevap C

0,5 mol CuSO4XH2O bileşiği 125 gram ise X sayısı nedir ? (Cu=64 S=32 H=1 O=16)

2 B) 3 C) 4
D) 5 E) 6

Çözüm :

0,5 mol CuSO4XH2O 125 gram ise

1 mol ?

? = 250 gram

CuSO4XH2O = 250 Ş 64 + 32 +64 + 18.X = 250

X= 5 Cevap D

Simya, kimya biliminin atasıdır diyebiliriz. Simyacılar tarafından keşfedilen bir çok şey daha sonraları kimyacılar tarafından kullanılmıştır.

Simya ve kimya arasındaki esas fark şudur;
Simyada deney daha çok ön plandadır. Deneysel yaklaşım çok ön planda ike bunun aksine bilimsel bilgiye çok yakın değildir. Simyacılar genellikle rastgele olarak çeşitli maddeleri birbirine karıştırıp sonucunda birşey bulmayı ummuşlardır. Yani deneylerde bilimsel bir altyapı çoğunlukla yoktur.

Kimya ise deneysel ve bilimsel dayanaklı teorik bilgileri dengeli bir biçimde kullanır. Deneyler kadar bilimsel temellere dayanan bilgilerde ön plandadır. Simyadaki gibi bir rastgelelik temelinde değildir.

Kısaca tekrar belirtmek gerekirse simya, kimya bilimine öncülük etmiş ce daha sonra yerini kimyaya bırakmıştır.

Maddelerin belirli bir sıcaklıkta, çözücülerde çözünme miktarları farklıdır. 100 gram çözücü içerisinde çözünebilen maksimum madde miktarınaçözünürlükdenir.Diğer bir ifadeyle,100 gram çözücü ile doygun bir çözelti elde edebilmek için çözünmesi gereken madde miktarına çözünürlükdenir.

KATILARIN SIVILARDAKİ ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ

1.Çözücünün türüne bağlıdır:Çözücünün türü değiştikçe aynı maddenin çözünen miktarı da değişir. Çözünen madde molekülleri yapı ve elektriksel özellikleri bakımından çözücü moleküllerine benzerse çözünürlük artar.

2.Çözünenin türüne bağlıdır:Genellikle polar maddeler polar çözücülerde apolar maddeler apolar çözücülerde daha çok çözünürler.Örneğin;20oC’de 100 gram suda;sodyum nitrat 85 gram sodyum klorür 35 gram çözünebilir.

3.Sıcaklığa bağlıdır : Genellikle sıcaklık uçucu olmayan maddelerin çözünürlüğünü arttırır. Örneğin; 20oC’de 100 gram suda 33 gr potasyum nitrat çözünürken,70 oC’de 142 gram potasyum nitrat çözünür.

4.Ortak iyon etkisine bağlıdır:Çözücü ortamında çözünen maddenin iyonlarında birinin veya birkaçının bulunması durumunda çözünürlüğü azalır.Örneğin;AgCl’li bir saf suda bir de çözeltisinde çözdüğümüzü düşünelim.Saf suda KCl çözeltisininkinden daha çok çözünür. Çünkü çözeltideki Cl- iyonları AgCl’nin çözünmesini etkiler.Saf sudakine göre daha az çözünmesine neden olur.

5.Yabancı iyon etkisine bağlıdır:Az çözünen tuzların doygun çözeltisine yabancı iyon eklenmesi çözünürlüğü arttırır.Çünkü yabancı iyonlar birleştirici bir etki yaparlar.Bu nedenle çözünürlük artar. Aşağıda bununla ilgili bir şekil verilmiştir.

GAZLARIN SIVILARDAKİ ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ

1.Çözücünün türüne bağlıdır:Katıların çözünürlüğünde olduğu gibi gazların çözünürlüğü için de benzer benzeri çözer ifadesi geçerlidir.bunun yanında çözünen gaz çözücüyle tepkimeye giriyorsa çözünürlük daha da artar.

2.Gazın türüne bağlıdır:Örneğin;1 atm basınç ve 20 oC sıcaklıkta gram suda NH3 çözünürken sırasıyla 30, 0.17, 0.0043 gramdır.

3.Çözücünün sıcaklığına bağlıdır:Gazların çözünürlüğü sıcaklık arttıkça azalır.

4.Gazın basıncına bağlıdır:Gazın basıncı arttıkça çözünürlüğü de artar.

Çözeltilerde genel özellikler:

v Bir çözeltiye çözünen madde eklemekle maddenin çözünürlüğü arttırılamaz.Çözünmeyen madde dibe çökerek bir çökelti meydana getirir:

v Çözücü miktarı arttırıldığında çözünen madde miktarı artmasına karşın çözücü miktarı aynı oranda arttığından çözeltinin birim hacminde çözünen maddenin kütlesi yani çözünürlük sabit kalır.

v Çözünürlük katı,sıvı ve gaz hallerinin hepsi için ayırt edicidir.Aynı sıcaklıkta bütün sıvıların çözünürlük değerleri farklıdır.

v Bir çözeltiyi oluşturan çözücü ve çözünen maddelerin kütleleri toplamı, çözeltinin kütlesine eşittir.Çözelti oluşumunda kütle korunur.

Mçözelti = Mçözücü + M çözünen

ÇÖZÜNME HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER

Bir çözelti oluşumunda birim zamanda çözünen madde miktarına çözünme hızı denir.çözünme hızı çözünmenin her anında aynı değildir.Zamanla azalır.Doymuş çözeltilerde çözünme hızı çökme hızına eşittir.

1)Çözücünün cinsi:Aynı madde farklı çözücülerde farklı hızlarda çözünür.

2)Çözünenin cinsi:Aynı çözücüde farklı maddeler farklı hızlarda çözünürler.Örneğin tuz ve şekerin suda çözünme hızları birbirinden farklıdır.

3)Sıcaklık:Çözünürlüğü sıcaklıkla artan maddelerin çözünmesini sıcaklık hızlandırır. (Endotermik Çözünme)

4)Temas yüzeyi:Katı tanecikleri ne kadar küçükse sıvıyla temas yüzeyi o kadar fazla olacağından,çözünme hızı artar.

Örneğin;eşit kütlede pudra şekeri,toz şeker ve küp şeker 100 gram yani aynı miktarda suya atılırsa pudra şekeri en hızlı,kesme şeker en yavaş çözünür.Temas yüzeyi çözünürlüğü etkilemez.Yalnızca hızı etkiler.

5) Bir karıştırıcı ile karıştırma:Karıştırma maddelerin birbiri ile etkileşimini arttırdığından çözünme hızını da arttırır.Çaya şeker attıktan sonra karıştırmak şekerin daha hızlı çözünmesini sağlar.

Bir gazın bir gazda çözünmesine moleküler bağları örnek verebiliriz.Örneğin C(karbon) O(oksijen), H(hidrojen) ve N(azot) gazları birbiriyle karışıp çözündüğünde bir moleküler yapı meydana gelmektedir.Bu yapı yandaki şekilde gösterilmektedir.

Genel olarak çözen-çözen ve çözünen-çözünen tanecikleri arasındaki çekim kuvvetlerinin toplamı çözünen-çözen tanecikleri arasındaki kuvvetten daha küçük ise çözünen madde kolayca çözünür.

Aksi halde katı maddelerin çözünebilmesi için çözünen-çözünen tanecikleri ile çözücü-çözücü molekülleri arasındaki kuvvetleri yenmek için dışardan bir enerji verilir

ÖRNEK 1 : Amonyağın(NH3) sudaki çözünürlüğü 25oC’de 34 gram ve 60 oC’de 25.5 gramdır. Buna göre; 25oC’de 300 gram suda amonyağın çözünmesi ile elde edilen doymuş çözelti 60 oC’ye ısıtılırsa,çözeltiden ayrılan amonyak normal şartlar altında kaç litredir?

ÇÖZÜM:

250C 100 gr suda 34 gr NH3 çözünürse

250C 300 gr suda X gr NH3 çözünür?

————————————————————————————–

X= 300×34:100 = 102 gram

600C’de 100 gr suda 25.5 gr NH3 çözünürse

600C’de 300 gr suda X gr NH3 çözünür?

—————————————————————————————

X = 300×25.5 :100 = 76.5

102-76.5 = 25.5 gr NH3 suyu terk eder.

NNH3 = 25.5:17 = 1.5 mol

P.V=n.R.T ise V= 1.5×0.082×273= 33.6 litre

ÖRNEK 2 : Şekerin çözünürlüğü 300C’de 80 gram ve800C’de 150 gramdır.Buna göre;800C’de 2 kg doymuş şeker çözeltisi 300C’ye soğutulursa kaç gram şeker çöker?

ÇÖZÜM:

800C’de; 150 gr şeker + 100 gram su =250 gram çözelti

250 gr çözeltide 150 gr şeker çözünürse, 2000 gr çözeltide X gr şeker çözünür.

—————————————————————————————————

X =1200 gr şeker ve 2000 –1200 = 800 gr su vardır.

300C’de; 100 gr suda 80 gr şeker çözünürse,

800 gr suda X gr şeker çözünür?

————————————————————————————————

X= 640 gr şeker çözünür.

800C’de 800 gr suda 1200 gr şeker olduğuna göre; 1200 –640 =560 gr şeker çöker.

Örnek 3 : 500 C’de 400 cm3 su ile hazırlanmış doymuş X çözeltisinin kütlesi nedir?

Çözüm :

500C’ de 100 cm3 suda 60 gr X çözünürse

400 cm3 suda 240 gr X çözünecektir

—————————————————————————————————————

Doymuş çözeltinin kütlesi 240 + 400 = 640 gramdır.

Örnek 4 :500 C’de 100 cm3 suda yeterince Y çözünerek hazırlanan doymuş çözeltinin sıcaklığı 00 C’ye düşürülürse kaç gram Y çöker?

Çözüm :

500C’ de 100 cm3 suda 60 gr Y çözünüyor.Sıcaklık 00 C’ye soğutulunca

60 – 40 = 20 gr Y çöker.

1- X2(g) + Y2(g) 2XY(g) + Q

Yukarıdaki tepkime dengedeyken , XY miktarını arttırmak için

I ) ortamdaki X2 derişimi
II ) kabın sıcaklığı
III) kabın basıncı
Niceliklerinden hangileri arttırılmalıdır? Açıklayınız.

2- 0,04 M 500 ml Ag(NO3)2 çözeltisi ile 0,1 M 100 ml NaCl çözeltisi karıştırıldığında oluşan yeni çözelti doygunluğa ulaşıyor.Buna göre AgCl’nin Kç değeri nedir?

3- CaSO ’ün 10 M K SO çözeltisindeki çözünürlüğü nedir?
( CaSO için Kç: 10 )

4- 0,1 M MgCl2 ve 0,1 M Na2CO3 çözeltilerinin 1 er litresi karıştırılıyor
Çökelti oluşmaması için çözeltiye en az 18 L su eklenmesi gerektiğine göre MgCO3’ın Kç değeri kaçtır?

5- X2(g) + Y2(g) 2XY(g)
Homojen gaz tepkimesi sabit hacimli kapta gerçekleşmektedir.
Buna göre;
I) sıcaklığı arttırma
II) kaba X2 gazı ekleme
III) katalizör kullanma
işlemlerinden hangileri tek başına uygulandığında aktivasyon enerjisi değişir? Açıklayınız.

6- 0,4 M Ca(OH) çözeltisinin kaç litresine
3 litre su eklenirse oluşan çözeltinin oda koşullarında
pH‘ı 13 olur?

7- 50 ml 0,04 M NaOH çözeltisi ile 50 ml 0,01 M H2SO4 çözeltileri karıştırılıyor.son karışımın pH değeri nedir?

8- Oda sıcaklığında BOH için Ka:2.10 dur.
Buna gore aynı sıcaklıkta 2.10 M BOH çözeltisinin
pH‘ı kaçtır?

9- 12,7 gr Cu’ı tamamen çözebilmek için 800 ml H2SO4 çözeltisi kullanılmaktadır.Buna göre H2SO4 çözeltisinin pH’ı kaçtır?(Cu:63,5)

10- İyonlaşma yüzdesi 1 % olan 0,1 M lık NH
Çözeltisinin pH‘ı ve Kb sabiti kaçtır ?

1) Aşağıdaki kelimeleri tanımlayınız-izah ediniz. a)Molarite: b) Seyreltik çözelti: c) Yarı ömür: d) Füzyon:

2) Öz kütlesi 1,8 g/cm3 olan kütlece %49 luk H2SO4 sıvısından 2 molar 100 mL çözelti nasıl hazırlanır?( H2SO4 :98 g/mol)

3) 2 M 200 mL NaNO3 çözeltisine 300 mL Ca(NO3)2 çözeltisi ilave ediliyor. Son çözeltide NO3-1 iyonları derişimi 2,6 molar olduğuna göre Ca+2 ve Na+ iyonlarının son derişimi kaç molardır?

4) 1 molar yabancı tanecik saf suyun kaynama noktasını 0,52 oC artırır. 1 atm basınç altında 2 molar Mg(NO3)2 çözeltisinin kaynamaya başlama sıcaklığı kaç oC’tır?

5) Alfa ışıması nedir? Radyoaktif atomun kararlı hale geçerken alfa ışıması yapmasının nedeni ne olabilir? Alfa ışıması yapan atomda ne gibi değişiklikler olur? Hangi sembolle gösterilir? Alfa taneciği elektromagnetik alanda hangi kutba sapar neden? Alfa ışıması yapan atom kararlılık kuşağının hangi bölgesinde yer alır? Alfa taneciği neden gazları iyonize edebilme özelliğine sahiptir?

6) Aşağıdaki çekirdek tepkimelerinde yer alan X,Y,Z ve T tanecikleri nelerdir?
a) 10 b) 14 c) 235 140 1
U + 01n › Ba + T + n 3
B + X › 37Li + YO › 14N + Z 92 560
5 87
7) Radyoaktif X ve Y atomlarının yarı ömürleri sırasıyla 2n ve 3n dir. 200 gram X ve Y den oluşan karışımdan 6n yıl sonra 40 gram
kalmaktadır. Başlangıç X kaç gramdır?

8) Kimyasal tepkimeler ile çekirdek tepkimeleri arasındaki farklardan 5 tanesini yazınız?
a)
b)
c)
d)
e)

sesin helyum icinde daha hizli hareket etmesinden kaynaklaniyor. Bunun sebebi de gazlar icindeki sesin hizinin, gazin yogunlugu ile ters orantili olmasidir (Aslinda, karakoku ile ters orantili). Helyum da havadan cok daha az yogun bir gaz olmasindan dolayi (uçan balonlari düsünün), helyum icinde sesin hizi havadakine göre birkaç kat daha fazladir. Ses tellerini hava yerine helyumun titresmesi ve sesin helyum içinde daha hizli ilerlemesi nedeniyle, insan sesi daha tiz bir sekilde çikar. Zaten, alinan helyum, tekrar verildikten sonra bu ses incelmesi hemen etkisini kaybeder.

Benzer sekilde, yine inert ve zehirsiz olan SF6 gazini solumaniz durumunda ise, bu kez bu gazin havadan yaklasik 6 kat daha yogun olmasi ve bu nedenle sesin SF6 icinde havadakinden cok daha yavas ilerlemesinden dolayi, bu kez insan sesi kalin cikmaktadir.

Ancak bunu denemek isterseniz, sonrasinda yapmaniz gereken onemli birsey var ki, SF6’nin havadan yaklasik 5 kat daha yogun olmasindan dolayi, cigerlerde kalmamasi icin derin derin nefes alip vermek gerekir (Helyuma gore ses degisikliginin daha uzun sürmesinin nedeni de bu). Unutmayin, CO2 de zehirli degil ama oksijen yerine baska bir gaz solumak, zehirli olmasa da bu kez oksijensizlikten dolayi rahatsiz olmaniza neden olabilir.

Son olarak da havanin, helyumun ve SF6’nin yogunluklarini vereyim karsilastirabilmeniz icin:

Helyum : 0.1786 g/L (0 °C ve deniz seviyesinde)
Hava : 1.2929 g/ L (0 °C ve deniz seviyesinde)
SF6 : 6.164 g/L ((0 °C ve deniz seviyesinde)

Kimyasal Tepkimeler

KİMYASAL TEPKİME

Tepkime, kimyada iki veya daha çok maddenin başka madde veya maddelere dönüştüğü hadise. Reaksiyon da denir. Kimyasal tepkimede tepkimeye giren maddelerin özellikleri kaybolurken değişik özelliklerde yeni maddeler ürün olarak ortaya çıkar. Fakat tepkimede toplam kütle değişmez.

Bir kimyasal tepkimede bağ oluşturan elektronların enerji soğurmasıyla bağ parçalanır. Bu durum yeni bağların oluşmasını mümkün kılar ve enerji açığa çıkar. Bir bağın parçalanması için gerekli olan enerji yeni bir bağın oluşmasında açığa çıkan enerjiden daha az olduğunda, bu tepkimeye ekzotermik (ısı veren) tepkime, tersi olduğundaysa endotermik (ısı alan) tepkime denir.

Konu başlıkları

1 Tepkime kabı

2 Tepkime ısısı

3 Tepkime hızı

4 Ayrıca bakınız

Tepkime kabı [değiştir]Reaktör de denir. Laboratuvarlarda veya kimya sanayiinde kimyasal tepkimelerin gerçekleştiği kap veya cihazlara denir. Genellikle cam, paslanmaz çelik veya kimyasal maddelerden etkilenmeyen herhangi bir alaşımdan yapılmışlardır.

Tepkime ısısı [değiştir]Bir kimyasal tepkimede bütün maddeleri aynı sıcaklıkta tutabilmek için tepkime sistemine eklenmesi veya sistemden uzaklaştırılması gereken ısı miktarıdır. Tepkime sisteminin içinde bulunduğu kabın basıncı sabit tutulduğunda ölçülen tepkime ısısı aynı zamanda entalpi olarak bilinen termodinamik nitelikteki değişimi, yani tepkime sonucunda oluşan ürünlerin entalpisiyle tepkimeye girenlerin entalpisi arasındaki farkı gösterir. Böylece sabit basınçta tayin edilen tepkime ısısı DH sembolüyle gösterilen tepkime entalpisidir. DH negatif olduğunda tepkime ekzotermik, tersi durumdaysa tepkime endotermiktir.

Mesela,

H2 + Cl2 → 2HCl + 44 kkal

tepkimesinde tepkimeye giren H2 ve Cl2 moleküllerinde iki atomu bir arada tutan bağların koparılması enerji ister. Bu enerji sağlandığında atomlar arasındaki bağlar kopar ve atomlar yeni düzenlemeye girerek yeni bağlar (HCl bağları) oluştururken dışarıya enerji verilir. Bu tepkimede dışarı verilen enerji daha önce alınan enerjiden fazla olduğundan neticede dışarıya enerji verilmiş olur (ekzotermik tepkime). Buna karşılık;

H2 + I2 + 12,4 kkal → 2HI

Devamını Oku »

Lise 3 Çalışma Soruları
Genel Kavramlar (Sorularla Tekrar)
Bileşiklerin Sınıflandırılması – 1
Bileşiklerin Sınıflandırılması – 2

Lise 2 Çalışma Soruları
Kimyasal Reaksiyonlar
Artık Madde Problemleri
Atom ve Molekül Ağırlığı Hesabı
Denklemli Miktar Geçişleri
Karışım Problemleri-1

Lise 1 Çalışma Soruları
Mol Kavramı
Elektron Dağılımı-Atom
Bileşikler
Çözünürlük
Adlardan Formül Yazma
Bileşiklerin Yazılması
Düzensizlik
Homojen-Heterojen
Fiziksel-Kimyasal Özellik
Madde mi, değil mi?
Bileşiklerin Okunması
Değerlik Bulma – 1
Değerlik Bulma – 2

Asit – Baz Tepkimeleri
Bileşiğin Formülü
Bileşiklerin Sınıflandırılması – 1
Bileşiklerin Sınıflandırılması – 2
Bileşiklerin Sınıflandırılması – 3

Lise-3
Lise 3 Yazılı Örneği-1
Lise 3 – 1. Dönem – 1. Yazılı (Fen Lisesi)
Lise 3 – 1. Dönem – 1-1. Yazılı (Fen Lisesi)
Lise 3 – 1. Dönem – 2. Yazılı (Fen Lisesi)
Lise 3 – 1. Dönem – 2-1. Yazılı (Fen Lisesi)
Lise 3 – 2. Dönem – 1. Yazılı (Fen Lisesi)
Lise 3 – 2. Dönem – 2. Yazılı (Fen Lisesi)
Lise 3 – 2. Dönem – 2. Yazılı (Fen Lisesi)
Lise 3 Kimya Genel Örnek Yazılı Soruları

Lise-2
10. Sınıf Yazılı Örneği-1
10. Sınıf 1. Dönem 2. Yazılısı
10. Sınıflar, 1. Dönem, 1 Yazılı Soruları (A)
10. Sınıflar, 1. Dönem, 1 Yazılı Soruları (B)
Fen Lisesi, 10. Sınıflar, 1. Dönem, 1 Yazılı Soruları (A)
Fen Lisesi, 10. Sınıflar, 1. Dönem, 1 Yazılı Soruları (B)
10. Sınıflar, 1. Dönem, 2. Yazılı Soruları (A-B)
Fen Lisesi, 10. Sınıflar, 1. Dönem, 2. Yazılı Soruları (A-B)
Lise 2 – 1. Dönem – 1. Yazılı (Fen Lisesi)
Lise 2 – 1. Dönem – 2. Yazılı (Fen Lisesi)
Lise 2 – 1. Dönem – 3. Yazılı (Fen Lisesi)
Lise 2 – 2. Dönem – 1. Yazılı (Fen Lisesi)
Lise 2 – 2. Dönem – 2. Yazılı (Fen Lisesi)
Lise 2 – 2. Dönem – 3. Yazılı (Fen Lisesi)

Fen Lisesi 1. Sınıf Sınav Örneği-1
Fen Lisesi 9. Sınıf, 2. Dönem, 2. Yazılı Soruları
Lise 1 – 1. Dönem – 1. Yazılı (Fen Lisesi) (
Lise 1 – 1. Dönem – 2. Yazılı (Anadolu Lisesi)
Lise 1 – 2. Dönem – 1. Yazılı (Fen Lisesi)
Lise 1 – 2. Dönem – 1-1. Yazılı (Fen Lisesi) (
Lise 1 – 2. Dönem – 1. Yazılı (Anadolu Lisesi)
Lise 1 – 2. Dönem – 2. Yazılı (Anadolu Lisesi)


Bedava İlan Verme