Ders Anlatım Eğitim Blogu,Öss,Sbs,Dersler

fizik, kimya, biyoloji, ingilizce, öss, sbs, öğretmenler

D vitamininin başlıca kaynağı, güneş ışınlarıdır. Güneşlenme ile günlük gereksinimin yüzde 80?i karşılanır. En çok yağlı balıklar, karaciğer, yumurta sarısı, peynir, tereyağı, süt ve mantarda bulunur.

D vitamini eksikliği
Çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ve menopoz dönemindeki kadınlarda osteoporoz ve osteomalasia denilen kemik hastalıkları, akciğer, kolon ve prostat kanseri riski artar. Bebeklerde dişler düzensiz ve geç çıkar, bıngıldak geç kapanır.


Işığa ve ısıya duyarlıdır.
Pişme esnasında

D vitamini aktivitesinde yüzde 20 oranında kayıp olur.

D vitamini fazlalığı
Zehirlenme, kanda kalsiyumun artması ve bu mineralin organlarda birikmesine yol açar. Bu da hücre metabolizmasının bozulmasına ve hücrelerin ölümüne neden olur.

 


Süt bebekleri 10-15 mcg, çocuklar en fazla 10 mcg, kadınlar ve erkekler en fazla 15 mcg, hamileler 10 mcg ve süt veren anneler 10 mcg almalıdırlar. 150 gram konserve tonbalığında 21 mcg ve 1 bardak (200 ml) sütte 0.12 mcg D vitamini bulunur.


Alkolikler, et ve süt ürünlerini tüketmeyen vejetaryenler, böbrek yetmezliği olanlar, güneşi az bölgelerde yaşayanlar, balık ve süt ürünlerini yeterince tüketmeyen kişiler, bebekler ve yaşlılarda gereksinim artar.

A VİTAMİNİ
Çocukların büyümesine yardımcı olur. Yangılara karşı bedenin direncini sağlar. Gözü korur, besler ve iyi çalışmasını güvence altına alır. Bulunduğu besinlerden bazıları şöyledir:
Süt, koyun eti, yumurta, balık, dana eti, tavuk eti ve av hayvanlarının eti, kuşkonmaz, patlıcan, tereyağı, havuç, kereviz, lahana, karnıbahar, hurma, ıspanak, ekmek, hamurişleri, çilek, taze fasulye, mercimek, kavu, şalgam, portakal, greyfurt, maydanoz, armut, elma, patates ve domates.

B(1) VİTAMİNİ
Gelişmeyi sağlar, sindirimi kolaylaştırır.  Meyve şekerlerinin özümlenmesine yardımcı olur.  Salgı bezlerinin faaliyetini arttırır.  Şu besinlerde bulunur:
Süt,  taze sebzeler,  mercimek,  bira mayası,  koyun eti,  fındık,  ceviz,  yumurta,  portakal,  ekmek,  hamurişleri,  nohut,  balık,  dana eti,  kepek,  sakatat,  kuzu eti,  sığır eti,  muz,  havuç,  kestane,  lahana,  karnıbahar, un.

B(2) VİTAMİNİ
Şekerin özümlenmesini sağlar. Sinir sistemini düzene sokar. Solunum sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Şu besinlerde bulunur:
Süt,  peynir,  taze ve kuru sebzeler,  bira mayası,  koyun eti,  yumurta,  ceviz,  fındık,  ekmek,  balık,  patates,  dana eti, salatalık,  sakatat,  badem,  sığır eti, un.

B(6) VİTAMİNİ
Dokuların yenileşmesini sağlar.  Karaciğerin dostudur.  Sinir sistemini düzene sokar.  Cildin parlaklığı ve gerginliğini sağlar.  Şu besinlerde bulunur:
Et,  süt,  bira mayası,  koyun eti,  yumurta,  portakal,  armut,  nohut,  dana eti,  yeşil salatalıklar,  muz,  lahana,  ıspanak,  karaciğer,  ekmek,  hamurişleri,  taze ve kuru fasulye.

C VİTAMİNİ
Kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağlar. Büyümeye ve gelişmeye yardımcı olur. Kanı zehirlerden temizler. Tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını azaltır. Böbreküstü bezlerinin çalışmasını arttırarak erkeğin erkeklik gücünü sürdürmesini sağlar. Organizmayı grip, nezle gibi hastalıklara karşı dirençli kılar.

D VİTAMİNİ
Kemikleşmeyi sağlar.  Kandaki fosfor ve kalsiyum miktarını yükseltir.  Şu besinlerde bulunur:
Sucuk,  balık ve su ürünleri,  tereyağı,  peynir,  istiridye,  süt.

E VİTAMİNİ
Vücudumuz için hayati önem taşıyan E vitamini yağda eriyen vitamin türlerindendir. Isıya ve yoğun pişirmeye karşı dayanıklıdır. Göz sağlığı için hayati önem taşır. Retina gelişimi için önemli bir oynar. Katarak yapıcı etkilere karşı önemli bir koruyucu biridir. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar. Virüslerden kaynaklanan hastalıklara karşı vücudun direncini yükseltir. Bağışıklık sistemi için önemli vitaminlerden biridir. Yapılan araştırmalar E vitamininin yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının önlenmesinde olumlu etkisi olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca yaşlanmaya karşı koruyucu etkisi de bulunur. Toksin maddelerin vücutta yarattığı tahribatı da azalttığı ortaya çıkmıştır. Kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı gelişimi ve çoğalması için gereklidir. Kalbe yararlı olan HDL kolesterol oranını yükseltip, zararlı olan LDL kolesterolünü azaltır. Kandaki kolesterol oranını dengeye sokar. Kaslar ve cilt sağlığı için de önemli bir vitamindir. Hava kirliliğinden dolayı akciğerde ve ağızda oluşan olumsuz etkiyi azaltır. Kalp krizine, kansere, Alzheimer’e, katarakta karşı koruyuculuğu olduğu üzerinde ciddi veriler toplansa da, henüz bu konudaki yararlan kanıtlanmamıştır.
Buğday, pirinç, mısır, darı, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur

1- Ali’nin babası elektrik faturasını ödemeyi unutmuştu ve bu sebeple Ali’lerin elektrikleri kesilmişti.
Bu durumda Ali’nin babası aşağıdakilerden hangisini yerine getirmemiş olur?
A) Haklarını
B) Özgürlüklerini
C) Sorumluluklarını
D) Düşüncelerini

2- Aynı büyüklükteki kağıtlara aşağıdakilerden hangisinin haritası çizildiğinde ayrıntı daha fazla
olur?
A) Avrupa
B) Türkiye
C) Dünya
D) Marmara Bölgesi

3- Aşağıdakilerden hangisi Dünya üzerindeki bir yerin matematik konumunu belirlemek için kullanılacak bilgilerden değildir.
A. Yükseltisi
B. Ekvatora Uzaklığı
C. Bulunduğu Kıta
D. Denizlere göre Konumu

4.
I. 1/ 2.500.000
II. 1/4.000.000
III. 1/ 1.000.000
Yukarıdaki ölçeklerin büyükten küçüğe doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir.?
A. I,II,III
B. II,I,III
C. II,III,I
D. III,I,II

5- Aşağıdaki cümlelerden hangisi olgu cümlesidir?
a- Çok güzel bir araban var.
b- Güneydoğu Anadolu bölgesi en küçük bölgemizdir.
c- En sevdiğim renk beyazdır.
d- Bence o, seni sevmiyor
Devamını Oku »

I. Dünya Savaşı veya Birinci Cihan Harbi, 28 Temmuz 1914 tarihinde Avrupa’da başlamış, ancak dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin katılması ve diğer kıtalardaki sömürgelere de yayılması nedeniyle “Dünya Savaşı” olarak adlandırılmıştır. 1914’te başlayan savaş 1918 yılında sona ermiştir. Birinci Dünya Savaşı, Avrupa’da dört merkezi devlete karşı, Avrupa ve diğer kıtalarda bulunan yirmi beş devletin giriştiği, o tarihe kadar görülmemiş ilk dünya savaşıdır. I. Dünya Savaşı Avrupa’da ittifak veya merkezi devletler diye adlandırılan Almanya, Avusturya-Macaristan, Osmanlı Devleti ile itilaf devletleri diye adlandırılan İngiltere, Fransa, Rusya ve ABD önderliğindeki diğer başka devletler arasında gerçekleşmiştir. Savaşa sonradan Japonya,Yunanistan,Sırbistan ve Romanya da katıldı. 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın başlarında meydana gelen olay ve gelişmelerin bir sonucudur.
Savaşı itilaf devletleri kazanmıştır.

NEDENLER:

Milliyetçilik düşüncesi özellikle 20. yüzyılın başlarında etkisini göstermeye başlamıştır. 1815 yılında Avrupa’ya yeni bir statü getirilmiş ve buna göre de güçler dengesi kurulmuştur. Özellikle 1870 Sedan Savaşı ile Alman ve İtalyan birliklerinin kurulması ve bu devletlerin girişimlerde bulunmaları Viyana Kongresi statüsünü ve güçler dengesini büyük ölçüde değiştirmiştir.

Devamını Oku »

 

İnsanların sahip oldukları bilgileri, duyguları ve düşünceleri çeşitli yöntemler kullanarak başkalarına aktarmalarına iletişim denir.

BAŞLICA İLETİŞİM YOLLARI:

1-SÖZLÜ İLETİŞİM:  Karşılıklı konuşmaya dayalı iletişimdir.
2-YAZILI İLETİŞİM: Yazı yoluyla sağlanan iletişimdir. Not, mektup, gazete, dergi ve kitaplardaki yazılar veya yazılı işaretler aracılığı ile yapılan iletişimdir.
3-HAREKETLERLE İLETİŞİM: Jest, mimik ve çeşitli hareketlerle sağlanan iletişimdir. Sözsüz veya Beden dili ile iletişim de denilebilir. Hareketlerle iletişim sağlarken insanlarla aynı kültürden olmamız gerekir.Aksi takdirde yapacağımız hareketlerin yanlış anlaşılması kaçınılmazdır.Bu tür iletişim yolunu genellikle işitme engelli insanlarımız kullandığı gibi işitme problemi olmayan insanlarımız da kullanabilmektedir.Selam veren bir insana başımızı sallamamız gibi .

ETKİLİ BİR İLETİŞİMİN TEMEL ŞARTLARI:

1-Bireyin Kendini Tanıması: Kendisini tanıyan ve sahip olduğu özelliklerin farkında olan bir kişi çevresindeki insanları daha kolay algılar ve tanır, onlarla daha kolay ve uyumlu bir iletişim sağlar.
İlim, ilim bilmektir, İlim, kendin bilmektir, Ya kendin bilmezsen, Bu nasıl okumaktır? (YUNUS EMRE)

2-Etkili Anlatım: Karşımızdaki insanlarla konuşurken;
-Yorgun bir şekilde topluluk önüne çıkmamalıyız,
– Konuşurken doğal olmalıyız, yapmacık konuşma ve hareketlerden kaçınmalıyız,
– Dinleyici ile göz teması kurarak onun zihnine ve gönlüne girmeye çalışmalıyız, ona pozitif enerji vermeye çalışmalıyız,
Devamını Oku »

1-Cumhurbaşkanı
2-Başbakan
3-Genelkurmay Başkanı
4-Milli Savunma Bakanı
5-İçişleri Bakanı
6-Dışişleri Bakanı
7-Adalet Bakanı
8-Kuvvet Komutanları (Kara,Deniz ,Hava ve Jandarma komutanları)
9-Başbakan Yardımcılarından oluşur.
Gündemi; Başbakan ya da Genelkurmay Başkanı’nın önerileriyle Cumhurbaşkanı belirler.
Cumhurbaşkanı olmadığı zaman Başbakan toplar.

1- Orta Asya Türkleri genel olarak Gök Tanrıya
inanırlar, ölüleri için de tören düzenlerlerdi. Ölen
kişinin atı, silahı ve çok sevdiği eşyaları
beraberinde mezara bırakılırdı.

Göçebe bir hayat yaşamalarına karşın,
ölülerine bu derece değer vermeleri,
aşağıdakilerden hangisine bağlanabilir?

A) Ölümden sonraki yaşama inanışlarına

B) Ekonomik yönden gelişmiş olmalarına

C) Ölenin eşyalarını, kullanma alışkanlıklarının bulunmayışına

D) Uygulamanın alışkanlık haline gelmesine

2- Barut, pusula,kağıt ve matbaa gibi buluşları hep Asyalılar yapmış; ama daha modern hale getirilmesi ise Avrupalılar tarafından gerçekleştirilmiştir.

Buna, Asyalıların hangi durumu gerekçe olarak gösterilebilir?

A) Yöneticilerin yeniliklere açık olmaması
B) Eğitim düzeylerinin bu tür buluşları geliştirecek boyutlara ulaşmaması

C) Göçebe hayatının, yerleşik hayata göre daha yaygın olması

D) Siyasi çatışmaların yeni icatlara fırsat yaratmaması.

3- II.Mahmut döneminde:

• Divan-ı Hümayunun yerine bakanlıkların kurulması

• Memurların atama ve yükselme işlemlerinin belli kurallara bağlanması

• Padişah ve sadrazamın elinde bulunan yetkilerin bakanlıklar arasında paylaştırılması

• Yenilikler için hükümete önerilerde bulunacak komisyonların kurulması

gibi düzenlemelerle aşağıdakilerden hangisi gerçekleştirilmek istenmiştir?

A) Eğitim sisteminin geliştirilmesi.

B) Ekonominin güçlendirilmesi.

C) Yönetimde çağdaş uygulamalara geçilmesi.

D) Halkın yönetime ortak edilmesi.

4- Avrupa’da, Orta Çağ boyunca krallıkların
dışında derebeylik adı verilen küçük siyasi
birlikler de vardı. Zamanla bu derebeylikler,
krallıklar tarafından toprakları alınarak ortadan
kaldırıldı.

Bu sonucun elde edilmesinde,
aşağıdakilerden hangisi, diğerlerine göre
daha etkili olmuştur?

A) İstanbul’un alınmasından sonra, kale ve
surların top gülleriyle yıkılacağının
anlaşılması.

B) Avrupa’da halkın, derebeylik yönetimine
karşı tepki göstermeye başlaması.

C) Coğrafya keşiflerine bağlı olarak sömürgecilik anlayışının gelişmesi

D) Derebeyliklerinin Avrupa’daki siyasi gelişmelere ayak uyduramaması.

5- Ankara Savaşı’ndan sonra, bir süre Anadolu
Türk birliği bozulmuştu. Buna karşın
Balkanlardaki Osmanlı topraklarında yaşayan
halk devlete olan bağlılığını sürdürmüştür.

Balkanlarda bu durumun oluşmasına,
aşağıdakilerden hangisinin katkısı daha çok
olmuştur?

A) Hıristiyanlar arasında mezhep birliğinin
Bulunmaması.

B) Bizans Devleti’nin Balkanlardaki üstünlüğünün sona ermesi.

C) Osmanlıların Balkanlardaki fetihlerinin devam etmesi.

D) Osmanlıların yönetimindeki halka adaletli ve hoşgörülü davranması

6- Osmanlılar; gelirleri hastahane, cami medrese
gibi kurumların idaresi ve bakımında
kullanılmak üzere “vakıf” adı verilen araziler
ayırmışlardı.

Bu sistemde, aşağıdakilerden hangisi
düşünülmüş olamaz?

A) Hizmet amacıyla açılan sosyal kurumların
sürekliliğini sağlamak.

B) Hizmet veren kurumların devlete olan
ekonomik yükünü hafifletmek.

C) Bayındırlık hizmetleri için gelir sağlamak

D) Hizmet sektöründe, gelirleriyle giderlerini
karşılayacak bir anlayışı yerleştirmek.

7- Kurtuluş savaşı öncesinde, bulundukları yerin işgalini önlemek amacıyla sivillerden silahlı direniş birlikleri oluşturuldu. Ne var ki Kuva-yi Milliye adı verilen bu birlikler, işgalci güçlere karşı kesin bir başarı sağlayamadılar.

Bu başarısızlığa, aşağıdakilerden hangisi gerekçe olarak gösterilebilir?

A) İstanbul Hükümetiyle iş birliği yapmamış olmaları.

B) Askeri eğitimleri yetersiz olup; küçük birlikler halinde bulunmaları.

C) Halktan yeterli desteği sağlayamamış olmaları.

D) Düzenli orduyla çatışmaya girmeleri

8- Amasya Genelgesi’nde:
• Vatanın bütünlüğü, milletin istiklâli
tehlikededir.
• İstanbul Hükümeti, üzerine aldığı sorumluluğun gereklerini yerine getirememektedir.
• Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır denilmektedir.

Bu maddelerle milletin dikkati,
aşağıdakilerden hangisine çekilmek
istenmemiştir?

A) Vatanı bölme çalışmalarının yapıldığına.

B) İstanbul Hükümeti’nin gereken çabayı göstermediğine.

C) Milletten kararlı ve cesur davranışlar beklendiğine.

D) Yeni bir hükümet kurmanın zorunlu olduğuna

9- Erzurum Kongresi’nde alınan kararlardan bazıları şunlardır:

• Her türlü yabancı işgal ve müdahalelere karşı, Osmanlı Hükümetinin dağılması halinde millet, hep birlikte direniş ve savunmaya geçecektir.
• Kuva-yi Milliye’yi etken ve millî iradeyi hakim kılmak esastır.
• Manda ve himaye kabul olunamaz.

Bu maddelere bakarak, aşağıdakilerden
hangisine açıklık getirildiği söylenemez?

A) İşgallere karşı milletçe karşı konulacağına.
B) İstanbul Hükümetinin baskı altında tutulduğuna
C) Kuva-yi Milliye birliklerine destek verileceğine
D) Türk milletinin varlığını, herhangi bir devletin egemenliği altında sürdürmeyeceğine
10- Kurtuluş mücadelesinin verildiği dönemlerde; kazanılan hemen her savaştan sonra, (Londra Konferansı’na TBMM’nin davet edilmesi, Ankara ve Kars Antlaşmalarının yapılması gibi) siyasi başarılara da imza atılmıştır.

Bu sonucun elde edilmesinde, aşağıdakilerden hangisi diğerlerine göre daha etkili olmuştur?

A) Türk ulusunun bağımsızlık konusundaki kararlılığının, İtilaf Devletlerince anlaşılmış olması.
B) Osmanlı Hükümetinin görev yapamaz duruma gelmesi.
C) Halkın her durumda, Türk ordusunun yanında yer alması.
D) TBMM’nin İtilaf Devletleriyle iyi ilişkiler kurması

11- Atatürk’ün;

“Dini, mezhebi, dili ne olursa olsun, kendini
Türk sayan, Türk bilen ve Türk yaşayan herkes
Türk’tür.” sözleriyle ifadesini bulan
milliyetçilik anlayışına, aşağıdakilerden
hangisi örnek olarak gösterilebilir?

A) Yurtta barış, dünyada barış

B) Ne mutlu Türküm diyene

C) Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.

D) Türk; öğün, çalış, güven

12- Hızla gelişen dünyada uygulanan bir çok
sistemin, özelliğini yitirerek yok olmasına
karşın, Atatürkçü düşünce sistemini içeren
ilkeler her geçen gün daha büyük önem
kazanmaktadır.

Bu sonucun elde edilmesinde, ilkelerin
özelliklerinden hangisi ön plana çıkar?
A) Yurtta ve dünyada barıştan yana olmaları

B) Akla, mantığa ve bilime dayandırılmaları

C) Birbirlerinin tamamlayıcısı durumunda olmaları

D) Çağdaş gelişmelere açık olmaları

13- İnsan haklarına saygıyı temel ilke edinen bir
kişiden, aşağıdaki davranış şekillerinden
hangisini göstermesi beklenemez?

A) Sahip olduğu hakların çiğnenmesine izin
vermemesi.

B) Ulusal çıkarları, kişisel çıkarlarının üstünde tutması.

C) Toplumsal hakların korunmasına özen göstermesi
D) Devlet otoritesinin gerekliliğine inanmaması
14-

Yukarıdaki kürede numaralanmış alanlar
aynı ölçekle düzlem üzerine aktarıldığında,
hangisi daha ayrıntılı çizilebilir?

A) 4 B) 3 C) 2 D) 1

15-

Yukarıdaki grafiğin özellikleri dikkate
alındığında, aşağıdaki tarım ürünlerinden
hangisinin yetişmesine olanak yoktur?

A) Çay B) Muz
C) Susam D) Yer fıstığı
16-

Yukarıdaki haritada gösterilen illerimizden
Hatay’a 21 Haziran’da Güneş ışınlarının
daha dik gelmesi, aşağıdakilerden hangisine
bağlıdır?

A) Güneş ışınlarını kesecek yükseltilere uzak olmasına.

B) Yengeç dönencesine daha yakın olmasına.

C) Kuzey Yarımkürede yaz mevsiminin yaşanmasına.

D) Diğer illere göre denize daha yakın olmasına.
17- Tarihçiler, insanların yaşayışlarına ilişkin bilgi
edinmek ve geleceğe ışık tutmak amacıyla
sürekli bir arayış ve inceleme içinde
olmuşlardır. Ancak, edinilen bilgilerin tarih
çağlarına ait olanları; tarih öncesine göre daha
kesin sonuçlar vermektedir.

Bu durum, tarih çağlarının hangi özelliğine
bağlanabilir?

A) Tarihe ilgi duyanların sayıca artmasına.

B) Yöneticilerin araştırmacılara destek vermesine.

C) Çok sayıda yazılı belgenin bulunmasına.

D) Araştırma ve kazıların daha dikkatli yapılmasına

18- Toplumsal sorunlara çözüm üretmek, kamuoyu
oluşturmak, halkın sesini yöneticilere
duyurabilmek gibi amaçlarla kurulan kuruluşlara
“sivil toplum örgütleri” denilmektedir.

Bu örgütlerin kurulmasına ve yaşamasına
fırsat veren bir devletle ilgili olarak
aşağıdakilerden hangisi düşünülemez?

A) Yönetenlerle yönetilenler arasında tam bir uyumun sağlandığı.

B) Haksız uygulamalara karşı halkın göstereceği tepkiye saygı duyulduğu.

C) Farklı düşüncelerin ifade edilmesine engel olunmadığı.

D) Demokratik hakların kullanılmasına özen gösterildiği.

19-
I- Yazılı bir anayasanın bulunması.

II- Yargı yetkisinin bağımsız mahkemeler bırakılması.

III- Temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması.

IV- Anayasanın bütün kanunlardan üstün tutulması

Yukarıda belirtilenleri uygulayan bir devlet
için, aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) İnsan haklarına gereken saygı
gösterilmektedir.

B) Yasalar; anayasaya uygun olarak hazırlanmaktadır.

C) Yeni yasaların çıkarılmasına sınırlama getirilmiştir.
D) Yargıya siyasi otoritenin baskı yapması önlenmiştir.
20- Türkiye’ye gelen bir turist, Mevla’na Türbesi’ni,
Alanya Kalesi’ni, Efes Harabelerini ve Sümela
Manastırı’nı ziyaret etmiştir.

Turist bu gezide, Türkiye’nin Coğrafi
Bölgelerini hangi sıraya göre gezmiştir?

A) Karadeniz-Ege-Akdeniz-İç Anadolu
B) Ege-İç Anadolu-Karadeniz-Akdeniz
C) İç Anadolu-Akdeniz-Ege-Karadeniz
D) Akdeniz-İç Anadolu-Ege-Karadeniz

21- Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)
tamamlandığında; bölgede görülebilecek en
önemli sosyal ve ekonomik gelişme,
aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Turizm gelirlerinin büyük boyutlara ulaşması.

B) İşsizlik sorununa kesin çözüm getirilmesi.

C) Ağır sanayi kuruluşları için zemin oluşturulması.

D) Başka bölgelere olan göçün azalması

22- Marmara Bölgesi’nde, Çatalca–Kocaeli bölümü
Türkiye’nin de en yoğun nüfuslu yeridir.

Bölümün bu özelliğine, aşağıdakilerden
hangisinin neden olduğu söylenemez?

A) Yer şekillerinin sadelik göstermesi.
B) Endüstri kuruluşlarının yörede toplanması.
C) Ticari etkinliklerin artması.
E) Sağlık,eğitim gibi sektörlerin yoğunluk kazanması

23-
• Kervansarayların yapılması
• Lonca teşkilatının kurulması
• Kalelerin onarılması
• Sinop, Antalya ve Alanya gibi kıyı
kentlerinin ele geçirilmesi.

Anadolu Selçuklu Devleti’nce
gerçekleştirilen yukarıdaki olaylarla ilgili
olarak, aşağıdaki yargılardan hangisine
ulaşılamaz?

A) Ticaretin geliştirilmesine çalışılmıştır.
B) Esnaf ve zanaatkârlar örgütlenmiştir.
C) Anadolu’nun Türkleşmesi tamamlanmıştır.
D) Dış tehditlere karşı önlem alınmıştır.

24-Ege Bölgesi’nin kıyı kesimi ile İç Batı Anadolu
Bölümü’nde, ürün çeşidi bakımından farklılıklar
görülmektedir.

Aşağıdakilerden hangisi, bu farklılığın
nedenleri arasında gösterilemez?

A) Yükseltilerin batıdan doğuya doğru artması
B) Kıyılarda geniş delta ovalarının yer alması.
C) Her iki bölümde farklı iklim tiplerinin görülmesi.

D) İç kesimlerde tarımın modern yöntemlerle yapılmaması

25. Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, Kuva-yi
Milliye hareketinin doğması, millî
cemiyetlerin kurulması gibi gelişmeler,
aşağıdakilerden hangisinin bir
göstergesidir?

A) Yerel direnişteki kararlılığının
B) Saltanat yönetimine son verileceğinin
C) Düzenli ordu kurulacağının
D) TBMM kararlarına bağlı kalınacağın

SORULAR

1. Göllerin kirlenmesi göçmen kuşların yaşamını nasıl etkiler?

2. Göllerin kirlenmesinin nedenleri neler olabilir?

Fabrika atıkları, göllere dökülen çöpler göllerin kirlenmesine neden olmaktadır

3. Olgu ve görüşe birer örnek veriniz?

Galatasaray bir spor kulübüdür. Galatasaray iyi bir takımdır

4. Esenyayla Köyü Akyaka’yabağlı ve ilçeye yakın bir köydür.Köyün yolları toprak olduğu için özellikle kış aylarında ulaşımı olumsuz etkilemektedir.Buna karşılık çok güzel bir köy olan Esenyayla Köyü’nün diğer köylere göre önemli avantajları vardır.Bunlardan en önemlisi köyde bakkalların bulunmasıdır.

Yukarıdaki yazıda geçen olgu ve görüşleri bulunuz?

5.
Mağazadan bir bilgisayar aldınız.Ancak bilgisayarı eve getirdiğinizde çalışmadığını gördünüz.Bu durumla ilgili kimlere başvurmanız gerekmektedir?

HER SORU 20 PUAN DEĞERİNDEDİR BAŞARILAR DİLERİM

5.sınıf 6.ünite
DEĞERLENDİRME SORULARI:
• Peygamber kime denir?
• Peygamberlere gelen mesajların ortak amacı nedir? Belirtiniz.
• Allah hangi dönemlerde peygamberler göndermiştir? Anlatınız.
• Peygamberlerin gönderiliş amacı nedir? Açıklayınız.
• Peygamberlerin güvenilir olma niteliği hakkında bilgi veriniz.
• İlk ve son peygamberlerin adlarını söyleyiniz.
• Allah mesajlarını niçin peygamberler aracılığıyla göndermiştir? Açıklayınız.
• İnsanlara peygamberlerden gelen mesajlar hangi konuları içermektedir? Söyleyiniz.
• Peygamberler niçin insanlardan seçilmiştir? Belirtiniz.
• Peygamberlerin nitelikleri nelerdir? Sayınız.
• Hz. Muhammed’in güvenirlilik niteliği hakkında bilgi veriniz.
• Kuranda adı geçen peygamberlerden on tanesinin adını söyleyiniz.

7.Sınıf Sosyal bilgiler etkinlikleri

7. Sınıftaki Sosyal Bilgiler etkinliklerinin tamamı tek dosyada. Mutlaka indirmelisiniz.

Dosyayı indirmek için Tıklayın!

İNSAN ve MİLLET SEVGİSİ , .
Atatürk’ün özelliklerinden biri de İnsan sevgisidir. Bu sevgi sadece kendi milletini sevmeyi, diğer millet­leri hor görmeyi gerektiren bir sevgi değil, aksine tüm milletleri sevmeyi ve onlara saygı duymayı gerektiren asil bir duygu idi. Bu anlayış iledir ki, “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesi İle bütün insanlığın barış ve huzur içinde yaşamasını istemekdedir.
Her Önder, milletini sever, onu yükseltmeyi amaç edinir. Ancak, Atatürk kadar milletine tutkun Önder az buiunur. Atatürk’ün, milletine oian sevgisi ve güveni sonsuzdu. “Benim için en büyük ödül, milletin en ufak beğenme ve değer vermesidir.” diyordu.

Milliyetçilik İlkesi: Ulusal birlik ve beraberliğimizin yapı taşlarından biridir. Milliyetçilik İlkesi, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında çok öenmli bir rol oynamıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı, kendini aynı ulusun üyeleri kabul eden kişilerin, o ulusu yükseltme ve kardeşçe bir arada yaşama istekleridir. Mustafa Kemal Atatürk’e göre milliyetçilik (Ulusçuluk), bir vicdan, bir hissiyat işidir. Dini, dili, ırkı veya mezhebi ne olursa olsun, kendini Türk gören Türk hisseden ve Türk olarak yaşamak isteyen her kişi Türktür. Atatürk bunu “Ne mutlu Türküm diyene!” diyerek vurgulamıştır. Dikkat edilirse “Ne mutlu Türk olana” değil “Ne mutlu Türküm diyebilene..!”

TEST 1

1.Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olması aşağıdakilerden hangisi üzerinde etkili değildir.

 A)Yer altı zengin B) Sıcaklık düzeni C) Yetiştirilen ürünler D)Jeopolitik konum

CEVAP:A

2. Anadolu’da kurulan ilk beyliklerden biri olan Artukoğulları beyliği hangi bölgede kurulmuştur?

A) İzmir çevresinde B) Mardin ve civarında C) Erzincan ve civarında D) Erzurum civa.

CEVAP:B

3. Selçuklularda gelirleri cami,medrese,aşevi gibi çeşitli sosyal kurumların giderlerine ayrılan topraklara ne ad verilir?

A) Mülk arazi B) Vakıf Arazi C)Ikta arazi D) Has arazi

CEVAP. B

4.Timur İmparatorluğunun kurucusu olan Timur aşağıdaki ünvanlardan hangisini kullanmıştır?

A) Han B)Şah C)Emir D)Padişah

CEVAP: C

5. Dünyanın en güzel mimari eserlerinden birisi olan Tac Mahal aşağıdaki Türk hükümdarlarından hangisi tarafından yaptırılmıştır?

A) Timur B) Ekber Şah C) Batu Han D) Cihan Şah

CEVAP: D

6. –Kış soğuklarından zarar görür

– Bir yıl az bir yıl fazla ürün verir

– En fazla Ege Bölgesinde üretilir

Yukarıda bazı özellikleri verilen tarım ürünümüz aşağıdakilerden hangisidir?

A) Üzüm B) Zeytin C) Pirinç D) Ayçiçeği

CEVAP : B

7. Ülkemizde nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölge aşağıdakilerden hangisidir?

A) Marmara B) Karadeniz C) Ege D) Doğu Anadolu

CEVAP: A

8. Aşağıdaki kentlerimizin hangisinin gelişmesinde yer altı kaynaklarının etkisi en azdır?

A) Batman B) Zonguldak C) Soma D) Akhisar

CEVAP : D

9. Aşağıdaki verilen yerlerden hangisi ülkemizin seyrek nüfuslu alanlarından biri değildir?

A) TuzGölü Çevresi B) Hakkari Yöresi

C) Yıldız Dağları Yöresi D) Çukurova Çevresi

CEVAP: D

10. Aşağıdakilerden hangisi plansız kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan bir durum değildir?

A) Çevre Kirliliği B) Gecekondulaşma C) Ulaşım Güçlüğü D)Hızlı nüfus artışı

CEVAP:D

TEST 2

1. Aşağıdakilerden hangisi Anadolu’da kurulan ilk Türk devletlerinden biri değildir?

 

a-Danişmentliler b- Saltuklular c-Artuklular d-Aydınoğulları

 

2. Anadolu Selçuklu Devleti’nde hangi arazi geliri sultana verilirdi?

 

a-Mülk Arazi b-Has Arazi c-İkta Arazi d-Vakıf Arazi

3. Aşağıdaki kentlerden hangisi bir körfez kıyısında kurulmuştur?

 

a-Sinop b-Trabzon c-İzmit d-Edirne

 

4. Milletvekilleri aşağıda belirtilenlerden hangisini millet adına kullanırlar?

 

a-Egemenlik b-Hürriyet c-Eşitlik d-Demokrasi

 

5. Dünya yüzölçümünün yüzde kaçı karalarla kaplıdır?

 

a-%71 b-%29 c-%50 d-%60

 

6. Aşağıdaki hastalıklardan hangisi daha çok tehlikelidir?

 

a-Grip b-Sarılık c-Tifo d-Kızamık

 

7. Aşağıdakilerden hangisi yıldızdır?

 

a-Venüs b-Güneş c-Jüpiter d-Plüton

 

8. Taç Mahal’i aşağıdaki hükümdarlardan hangisi yaptırmıştır?

 

a-Babür Şah b-Timur Han c-Cihan Şah d-Uzun Hasan

 

9. Ülkemizde ilk nüfus sayımı kaç yılında yapılmıştır?

 

a-1936 b-1923 c-1927 d-1950

 

10. Anadolu’da Türk Tarihi kaç yılında başlamıştır?

 

a-1923 b-1176 c-1071 d-1048

 

CEVAPLAR: 1-D, 2-B, 3-C, 4-A, 5-B, 6-B, 7-B, 8-C, 9-C, 10-C

TEST 3

S1)Selçukluların Bizanslılara karşı kazandığı ilk büyük savaş hangisidir?

a)Pasinler b)Dandanakan c)Malazgirt d)Kösedağ

 

S2)Aşağıdakilerden hangisi Anadolu’da kurulan ilk Türk Devletlerinden değildir?

a)Artuklular b)Mengücekliler c)Saltuklular d)Osmanlılar

S3) I. Haçlı Seferi başladığında Anadolu Selçuklu Devletinin başında kim bulunuyordu?

a)Süleyman Şah b)I.Kılıç Arslan c) II. Kılıç Arslan d)I. Mesut

 

 

S4)Haçlı Seferlerinin asıl amacı aşağıdakilerden hamgisidir?

a)Müslümanların elinde bulunan kutsal yerleri kurtarmak

b)Türkleri Anadolu’dan çıkarmak

c)Topraklarını genişletmek

d)Bizans’ı kurtarmak

 

S5) Barut , Pusula , Matbaa hangi olaydan sonra Avrupa’ya götürülmüştür?

a)İstanbul’un fethinden sonra b)Haçlı Seferlerinden sonra c)Malazgirt Savaşından sonra d)Hiçbiri

 

S6)Konya ve çevresinde kurulan Anadolu Beyliği aşağıdakilerden hangisidir?

a)Germiyanoğulları b)Karesioğulları

c)Karamanoğulları d)Osmanoğulları

S7)Anadolu Selçuklu Devletinde devlet işleri nerede görüşülürdü

a)Kurultayda b)Divanda c) Sarayda d)Otağıda

 

S8)Anadolu Selçuklu Devletinde devlet malı olarak kabul edilen topraklara ne ad verilir?

a)Miri b)Has c )Mülk d)Vakıf

 

S9) 21 Haziran tarihi ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

a)Ekvatorun kuzeyinde geceler gündüzlerden uzundur.

b)Güneş ışınları saat 12.00 de Yengeç Dönencesine dik gelir.

c)Kuzey Yarım Küre’de kış mevsimi başlar.

d)Güney Kutup Noktasında tam gün gündüz yaşanır

 

S10) Ankara’ da bulunan bir kişi aşağıdaki illerden hangisine gittiğinde boylam derecesi küçülürken enlem derecesi büyür?

a)Kırklareli b) Adana c)Elazığ d) İzmir

 

S11)Yurdumuzda ilk nüfus sayımı hangi yıl yapılmıştır?

a)1950 b)1927 c)1935 d)1937

 

S12)Ülkemizin en yoğun nüfuslu coğrafi bölgesi aşağıdakilerden hangisidir?

a)Marmara B. b)Ege B. c)Karadeniz B. d) Akdeniz B.

 

S13)Aşağıdaki enlemlere bakılarak hangisi için bu alanlarda tarım yapılamaz fikri çıkarılabilir ?

a)7O– 😯 b)80-90 c)50-60 d)20-30

 

S14)Haçlı Seferleri’nin aşağıdaki sonuçlarından hangisinin Coğrafi Keşifler üzerinde daha etkili olduğu söylenebilir?

a))Barutun ateşli silahlarda kullanılması

b)Merkezi krallıkların güçlenmesi

c)Kağıt ve Matbaanın yaygınlaşması

d)Doğu- batı ticaretinin canlanması

 

 

S15) 21 Haziranda Kutuplardan Ekvatora dikey olarak 500 km. gidildiğinde sıcaklığın artmadığı bilakis sıcaklığın düştüğü görülmüştür.

Buna göre ulaşılan yer için ne söylenebilir?

a) Kış şartlarının hüküm sürdüğü bir alan

b)Denizden uzak bir alan

c) Yüksek bir dağ zirvesi

d)Nem açığının az olduğu bir yer

 

 

Cevaplar

1-A  2-D  3-B  4-A  5-B  6-C  7-A  8-A  9-B  10-B

11-B  12-A  13-B  14-D  15-C

 

1) Sanayi İnkılâbı hangi olayla başladığı kabul edilmektedir?


A-Telefonun bulunması

B-Buharlı makinenin bulunması

C-Radyonun bulunması

D-Tüfeğin icadı


2) Hangi maddenin enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlanılması Sanayi İnkılabında yeni bir dönem açmıştır ?


A)Kömür B) Petrol C) Odun D) Doğalgaz


3) Sanayi Devrimi sonrası en çok sömürgeye sahip ülke hangisidir ?


A)Almanya B) Fransa C) İtalya D) İngiltere


4) Aşağıdakilerden hangisi Sanayi İnkılâbının doğurduğu sonuçlardan değildir ?


A)Hammaddeye duyulan ihtiyacın artması

B)Yeni Pazar bulma sorunun ortaya çıkması

C)Büyük sanayi tesisleri ortaya çıkması

D)İmparatorlukların yaygınlaşmaya başlaması



5) I. Dünya Savaşı öncesi Kuzey Afrika’da ki topraklarımız Uşi Antlaşması ile hangi devlete bırakılmıştır ?

A)İngiltere B) Fransa C) İtalya D) Almanya


6)Hangisi üçlü ittifak Devletleri arasında yer almaz ?

A)İtalya B) Hollanda C) Almanya D) Avusturya



7.Osmanlı Devleti Birinci Dünya Savaşına, hangi devlete savaş ilan etmesi sonucu resmen girmiştir ?

A)Rusya B) İtalya C) İngiltere D)Fransa


8. Doğu cephesinde kaybedilen topraklarımız hangi komutan tarafından Ruslardan geri

alınmıştır ?

A)Mareşal Fevzi Çakmak B)Kazım Karabekir C)İsmet İnönü D)Mustafa Kemal


9. Aşağıdakilerden hangisi Çanakkale Zaferinin sonuçlarından değildir ?


A)Rusya’da Çarlık yönetiminin devrilmesi

B)Milli Mücadele ruhunun oluşması

C)Mustafa Kemal’in yaratıcı komutan olarak tanınması

D)İtalyanların 12 Ada’dan çekilmesi


10. Yunanlıların İzmir’i işgali sırasında ilk kurşunu atan gazetecimiz kimdir?


A)Hasan Basri B) Hasan Fethi C) Hasan Tahsin D) Uzun Hasan


11. Aşağıdakilerden hangisi Kurtuluş savaşı sırasında kurulan Zararlı Cemiyetler arasında yer almaktadır?


A)Kilikyalılar Cemiyeti B)Trakya Paşaeli Cemiyet C)Mavri Mir D)Reddi İlhak

 

 

CEVAP ANAHTARI:

1B  2A  3D  4D 5C  6B  7A  8B  9D  10C  11C

ÜNİTE 1:Devlet,Demokrasi,Anayasa,Vatandaşlık,Vatandaşlık Hakları ve Sorumlulukları

HEDEF :Devlet,demokrasi,anayasa,vatandaş,vatandaşlık hakları ve sorumlulukları ile ilgili temel

kavramların anlam bilgisi.

DAVRANIŞ 7:Sivil toplum kavramının ne anlama geldiğini söyleme/yazma.


SORU:Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum örgütlerinin amaçları arasında yer almaz ?

A)İnsan haklarının ihlalini engelleme

B)İnsan haklarını gündeme getirme

C)Devlete karşı toplumu yönlendirme

D)Kamuoyunu bilinçlendirme


DOĞRU YANIT: C

TAHMİN ZORLUĞU: 5

2.ÜNİTE 1:Devlet,Demokrasi,Anayasa,Vatandaşlık,Vatandaşlık Hakları ve Sorumlulukları

HEDEF:Devletin yönetim yapısı,vatandaşlık,vatandaşlık hakları ve sorumlulukları ile ilgili

sınıflamalar bilgisi.

DAVRANIŞ 2:Merkez,il ve yerel yönetim özelliklerini söyleme/yazma


SORU:Aşağıdakilerden hangisi taşra yönetiminde yer alan kurumlardan biri olamaz?

A) Belediye B) TBMM C) Kaymakamlık D) İl İdare Kurulu


DOĞRU YANIT: B

TAHMİN ZORLUĞU: 2



3.ÜNİTE 1:Devlet,Demokrasi,Anayasa,Vatandaşlık,Vatandaşlık Hakları ve Sorumlulukları

HEDEF 2 :Devletin yönetim yapısı,vatandaşlık,vatandaşlık hakları ve sorumlulukları ile ilgili

sınıflamalar bilgisi.

DAVRANIŞ 5 :Ekonomik hakların bazılarını söyleme/ yazma.

 

SORU:Ülkemizde kadınlara tanınan haklar,Cumhuriyet döneminde gerçekleşen Atatürk

İnkılaplarının bir eseridir.

Aşağıdakilerden hangisi Atatürk inkılaplarının bu amaç doğrultusundaki hedeflerinden

olamaz?

A)Topluma modern bir görünüm vermek.

B)Kadın–erkek eşitliğini her alanda sağlamak.

C)Kadınların toplumsal ve ekonomik yaşamda üretken olmasını sağlamak.

D)Kadınlara tanınan özgürlükleri sınırlandırmak.


DOĞRU YANIT: D

TAHMİN ZORLUĞU:2


4.ÜNİTE 1:Devlet,demokrasi,anayasa,vatandaşlık,vatandaşlık hakları ve sorumlulukları

HEDEF 10 :Atatürk’ün vatanını ve milletini çok sevdiğini kavrayabilme.

DAVRANIŞ 1 :Atatürk’ün vatanını ve milletini çok sevdiğini örneklerle açıklayabilme.


SORU: Atatürk’ün “Ne Mutlu Türküm Diyene “sözü dikkate alınacak olursa,bir milletin

Var olabilmesi için aşağıdaki özelliklerden hangisine ihtiyaç yoktur?


A)Ulusal bilinç B)Dil birliği C)Din birliği D)Tarih bilinci

 

DOĞRU CEVAP: C

TAHMİN ZORLUĞU: 4

 

 


5.ÜNİTE 2 :İnsan haklarının korunması

HEDEF 3 :İnsan haklarının korunması ile ilgili temel ilkelerin belirgin özelliklerini kestirebilme.

DAVRANIŞ 1 :İnsan hakları,ulusal düzeyde korunmadığı zaman neler olabileceğini açıklayarak ,

söyleme / yazma.

 

SORU: İnsan haklarının korunduğu toplumlarda,aşağıdakilerden hangisinin olması beklenemez?


A)Toplumsal huzur ve güvenin sağlanması,

B)Yasalar önünde eşitliğin benimsenmesi,

C)Düşünce ve ifade özgürlüğünün yasaklanması,

D)Vatandaş-devlet ilişkilerinin aksamadan yerine getirilmesi.

 

DOĞRU YANIT: C

TAHMİN ZORLUĞU: 3

  1. Aşağıdakilerden hangisi doğal kaynakları

mızdandır?

a)insanlar    b)yıldızlar

c)madenler   d)fabrikala

 

2.     Aşağıdakilerden hangisi yeryüzündeki suları kirletmez ?

a)su içinde yaşayan canlılar

b)atık sular

c)sanayi atıkları

d)hava kirliliği

3.   Her türlü bilgi toplama ve haberleşme araçları ile donatılmış olarak,uzayda bu-

lunan uydumuzun adı nedir?

a)Telekom b)Türkcel

     c)Türksat d)Uzaysat

4.   Aşağıdakilerden hangisi kamuoyu oluş-

turmada etkili değildir?

a)Radyo b)Gazeteler

      c)Televizyon d)Ders kitapları

5.   I. Doğu Anadolu Türklere kalacak.

II.Bizanslılar,Selçuklu Devletine her yıl vergi verecek.

 

Bu hükümler hangi savaşın sonunda yapılan antlaşma şartlarıdır?

a)Kösedağ Savaşı b)Dandanakan Savaşı

c)Talas savaşı d)Malazgirt Savaşı

 
6.   Anadolu’yu yurt edinmek amacıyla gelen ilk Türkler ,hangi seçenekte belirtilmiştir?

a)Oğuzlar b)Moğollar

c)Göktürkler d)Osmanlılar

 
7.    Malazgirt Savaşı kimler arasında olmuştur?

a)Gazneliler-Bizanslılar

b)Selçuklular-Bizanslılar

c)Gazneliler-Selçuklular

d)Bizanslılar-Moğollar

 
8.    Selçuklulardan önce Anadolu ,kimlerin egemenliği altındaydı?

a)Bizans İmparatorluğu b)Abbasiler

c)Batı Roma İmparatorluğu

d)Karahanlılar

9.    Anadolu’nun kapılarını Türklere açan sultan aşağıdakilerden hangisidir?

a)Melikşah b)Süleyman Şah

c)Alparslan d)Selçuk Bey

 

10.   Aşağıda verilenlerden hangisi Malazgirt Savaşının bir sonucu değildir?

a)Anadolu’nun Türkleşmesini başlatması.

b)Anadolu Selçuklu devleti’nin kuruluşunu başlatması.

c)Anadolu’ya Türk boylarının göçleri başlamıştır.

d)Anadolu’ya yapılan haçlı seferlerini sona erdirmiştir.

 
11.  Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu aşağıdakilerden hangisidir?

a)Süleyman Şah b)Alparslan

c)Tuğrul Bey d)I.Kılıç Arslan

 
12.    Anadolu Selçuklularının en parlak dönemi hangi sultan zamanındadır?

a)Süleymanşah b)I.Mesud

c)II.Kılıçarslan d)I.Alaeddin Keykubat

 
13.   Aşağıdakilerden hangisi Anadolu’da kurulan ilk Türk beyliklerinden değildir?

a)Danişmentliler b)Saltuklular

c)Karamanoğulları d)Mengücekliler

 
14.    Anadolu’ya Türklerin girmesini sağlayan savaş Malazgirt Savaşı olduğuna göre,

aşağıdakilerden hangi savaş sonunda Anadolu kesin bir Türk yurdu haline gelmiştir?

a)Pasinler b)Miryakefalon

c)Yassı Çemen d)Kösedağ

 
15.   Hangisi,Türklerin Anadolu’ya kolaylıkla yerleşmesinin sebeplerinden biridir?

a)Bizans imparatorluğundaki iç karışıklıklar.

b)Bizans imparatorlarının Türklerden yardım istemeleri.

c)Bizanslıların Müslümanlığı kabul etmeleri.

d)Bizanslıların cesaret ve kahramanlığı.

 
16.    Anadolu Selçuklu devletinin ilk başkenti

aşağıdakilerden hangisidir?

a)Konya b)İznik

c)Ankara d)Erzurum

 
17.   Aşağıda verilen olaylardan hangisi Anadolu Selçuklu Devleti zamanında olmamıştır?

a)Türklerin Avrupa’ya(Rumeli) geçmeleri.

b)Anadolu’ya haçlı seferlerinin başlaması.

c)Moğolların Anadolu’ya saldırıları.

d)Orta Asya’dan gelen Türkmen boyların ın,Anadolu’ya yerleştirilmeleri.

 

18.  Aşağıdakilerden hangisi Haçlı Seferle-

nin nedenlerinden değildir?

a)Türklerin Anadolu’ya yerleşmesi.

b) Papa’nın Hıristiyan uluslara birleşme çağrısı.

c)Doğu ülkelerinin zenginliğine ulaşma isteği.

d)Bizans’ın zararlı faaliyetlerini durdurmak isteği.

 
19.   Haçlı savaşları aşağıdakilerden hangisinde etkili olmamıştır?

a)Burjuvaların güçlenmesinde.

b)Kralların güçlenmesinde.

c)Eşitlik düşüncesinin yaygınlaşmasında.

        d)Kilise otoritesinin sarsılmasında.

 
20.   Anadolu Selçuklu Devletinin batı yönünde ilerlemesine aşağıdaki olaylardan hangisi engel olmuştur?

a)Miryakefalon b)Yassı Çemen

c)Haçlı Seferleri d)Kösedağ savaşı

 
21.    Moğollar hangi savaştan sonra Anadolu’ya hakim olmuşlardır?

a)Kösedağ b)Pasinler

c)Ankara d)Miryakefalon

 
22.    Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasıyla hangi dönem başlar?

a)Beylikler Dönemi b)Fetret Dönemi

c)Osmanlı İmparatorluğu

d)Lale Devri

 
23.    Aşağıdakilerden hangisi Anadolu beyliklerinden biri değildir?

a)Osmanoğulları

b)Aydınoğulları

c)Karamanoğulları

d)Selçuklular

 
24.    Anadolu Selçuklu Devleti’nin otoritesi zayıflayınca,Anadolu topraklarında birçok beylik kuruldu.

Aşağıdakilerden hangisi bu beyliklerin genel özellikleri içerisinde yer almaz?

a)Bu beylikler Anadolu’nun Türkleşmesinde büyük rol oynadılar.

b)Anadolu’da Türk kültürünün kökleşmesine katkıda bulundular.

c)Hepsi kendisini Anadolu Selçuklu’nun mirasçısı kabul etmişler.

d)Beylikler döneminde Anadolu tekrar Bizans’ın hakimiyeti altına girmiştir.

 

 

25.Beylikler döneminde Türkçe’ye önem veren,Türkçe’yi beyliğinde resmi devlet dili olarak ilan eden Türk Beyi aşağıdakilerden hangisidir?

a)Karamanoğlu Mehmet Bey

b)I.kılıç Arslan

c)Aydınoğlu Umur Bey

d)Karesioğlu Kalem Bey

 

 

 

SORU

A

B

C

D

1

 

 

*

 

2

*

 

 

 

3

 

 

*

 

4

 

 

 

*

5

 

 

 

*

6

*

 

 

 

7

 

*

 

 

8

*

 

 

 

9

 

 

*

 

10

 

 

 

*

11

*

 

 

 

12

 

 

 

*

13

 

 

*

 

14

 

*

 

 

15

*

 

 

 

16

 

*

 

 

17

*

 

 

 

18

 

 

 

*

19

 

 

*

 

20

 

 

*

 

21

*

 

 

 

22

*

 

 

 

23

 

 

 

*

24

 

 

 

*

25

*

 

 

 

Derebeyliklerin kurulması aşağıdakilerden hangisinin zayıflamasına neden olmuştur ?

a ) Kilise ve papalığın b ) Sosyal sınıflaşmanın

c ) Merkezi krallıkların d ) Feodal rejimin

 

2-Osmanlı Devletinde duraklamanın belirtileri en fazla aşağıdakilerden hangisinde

hissedilmiştir ?

a ) Ordunun savaş gücünde b ) Güzel sanatlarda

c ) İmar ve bayındırlık faaliyetlerinde d ) Şehirleşmede

 

3-Aşağıdakilerden hangisi ile Osmanlı şehzadelerinin devlet işlerinde tecrübe kazanmaları

amaçlanmıştır ?

a ) Atabeylerin eğitim vermesi b ) Sancaklarda valilik yapmaları

c ) Kafes usulü uygulanması d ) Enderun ( saray okulu ) eğitimi

 

4-XIX. yüzyılda çıkan ulusçuluk isyanlarının nedenleri arasında aşağıdakilerin hangisinden

bahsedilemez ?

a ) Rusya’nın Balkan uluslarını kışkırtmasından

b ) Balkan topraklarının sürekli olarak savaş alanı haline gelmesinden

c ) Osmanlı Devletinin eski gücüne kavuşmak istemesinden

d ) Balkanlarda görevli olan yeniçerilerin usulsüz davranışlarının olmasından

 

5-Aşağıdaki ülkelerin hangisinde,doğusu ile batısı arasında yerel saat farkı daha fazladır ?

a ) Türkiye b ) Kanada c ) Şili d ) İtalya

 

6-Aşağıdakilerden hangisi,Türkiye’de enlemin etkilerinden biri değildir ?

a ) Akdeniz’in Karadeniz’den daha tuzlu olması

b ) 21 Haziranda Sinop’ta en uzun gündüzün yaşanması

c ) Adana’nın İzmir’den daha sıcak olması

d ) Kars’ta güneşin,İzmir’e göre önce doğması

 

7-Aşağıdakilerden hangisini gösteren eşyükselti eğrileri daha seyrek aralıklarla çizilir ?

a ) Dik yamaç b ) Ova c ) Falez d ) Çentik vadi

 

8-Karstik arazilerdeki mağara tavanlarının çökmesiyle,etki alanı dar depremler olur.

Bu tür depremlere ülkemizde en çok hangi bölgede rastlanır ?

a) Karadeniz b ) Marmara c ) Doğu Anadolu e )Akdeniz

 

9-Erzurum – Kars ve Ardahan yöresinde büyükbaş hayvancılığın yaygın olmasının

nedeni aşağıdakilerden hangisidir ?

a ) Yaz yağışları ve gür otlaklar

b ) Tarım alanlarının dar olması

c ) Ortalama yükseltinin dar olması

d ) Ulaşımın gelişmemiş olması

 

10-Aşağıda verilen temel hak ve özgürlüklerden hangisine hiçbir durum ve şartta kısıtlama

yada durdurma getirilemez ?

a ) Kişi dokunulmazlığı b ) Seçme ve seçilme hakkı

c ) Konut dokunulmazlığı d ) Yargılanma hakkı

CEVAP ANAHTARI

1-C   2-A   3-B   4-C   5-B   6-D   7-B   8-E    9-A    10-D


Bedava İlan Verme